Τι είναι το LocalTour

ΜΕΤΡΟ 19
ΤΟΥ ΠΑΑ 2014 – 2020

Στήριξη για τοπική ανάπτυξη μέσω
του LEADER (ΤΑΠΤοΚ – Τοπική Ανάπτυξη
με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων)

ΦΑΚΕΛΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ
ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Υπομέτρο 19.3 CLLD/LEADER

ΜΕ ΤΙΤΛΟ
«LOCAL TOUR»
Κωδικός ΟΠΣΑΑ: 0030380479

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΚΑΙ
ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ

 

ΕΤΑΙΡΟΙ

  • ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΡΗΤΗΣ (ΟΑΚ) ΑΕ
  • ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΑΑΕ ΟΤΑ
  • ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΕ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ OTA (ΟΤΔ ΔΗΜΩΝ ΛΑΓΚΑΔΑ, ΒΟΛΒΗΣ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ, ΘΕΡΜΗΣ, ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ, ΠΥΛΑΙΑΣ – ΧΟΡΤΙΑΤΗ & ΔΕΛΤΑ)
  • ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΝΟΜΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ Α.Ε. Α.Α.Ε. ΟΤΑ
  • ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΚΙΛΚΙΣ ΑΑΕ ΟΤΑ
  • ΔΗΜΟΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ “ΕΒΡΟΣ” ΑΕ
  • ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΡΟΔΟΠΗΣ AΑΕ ΟΤΑ
  • ΑNKO ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΕ AΟΤΑ
  • ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΑΕ
  • ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΑΑΕ ΟΤΑ
  • ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΕ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ OTA (ΟΤΔ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΤΑ)
  • ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΛΗΜΝΟΥ ΑΑΕ ΟΤΑ
  • ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Ν.ΣΑΜΟΥ (KAAEKΤ)
  • ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΑΑΕ ΟΤΑ
  • ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΕΡΡΩΝ A.E. – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Ν. ΣΕΡΡΩΝ
  • ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΚΑΒΑΛΑΣ ΑΑΕ Ο.Τ.Α.
  • ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΑΡΧΙΩΝ ΛΑΡΝΑΚΑΣ- ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ (ΚΥΠΡΟΣ)

 

 

Το σχέδιο «Local Tour» αφορά στη διακρατική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, με συντονιστή την Αναπτυξιακή Ηρακλείου.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΔΙΚΤΥΟΥ

Στη διακρατική συνεργασία συμμετείχαν κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο οι συνεργαζόμενες ΟΤΔ από την Ελλάδα: Αναπτυξιακή Ηρακλείου (ΟΤΔ Ν.Ηρακλείου), Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, Αναπτυξιακή Λασιθίου, Αναπτυξιακή Ιονίων Νήσων, Συνεταιριστική Αυτοδιοικητική Ζακύνθου- ΣΑΖ, Αναπτυξιακή Ημαθίας, Αναπτυξιακή Κιλκίς, Αναπτυξιακή Φλώρινας και Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας. Απ’ αυτές συμμετέχουν στο νέο σχήμα οι: Αναπτυξιακή Ηρακλείου (ΟΤΔ Ν.Ηρακλείου), Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, Αναπτυξιακή Λασιθίου, Αναπτυξιακή Ιονίων Νήσων, Αναπτυξιακή Ημαθίας, Αναπτυξιακή Φλώρινας και Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίες είχαν συμπεριλάβει το έργο στην πρόταση του τοπικού τους προγράμματος.

Επίσης, έχουν ενταχθεί στο εταιρικό σχήμα οι ΟΤΔ: Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης (ΟΤΔ Δήμων Λαγκαδά, Βόλβης και τμημάτων των Δήμων Ωραιοκάστρου, Θέρμης, Θερμαϊκού, Πυλαίας- Χορτιάτη και Δέλτα), Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης (ΟΤΔ Δήμου Χαλκηδόνος και τμήματος του Δήμου Δέλτα), Δημοσυνεταιριστική «ΕΒΡΟΣ», Αναπτυξιακή Χαλκιδικής, Αναπτυξιακή Κυκλάδων, Αναπτυξιακή Λήμνου, Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Χίου, Κέντρο Ανάπτυξης, Απασχόλησης και Επαγγελματικής Κατάρτισης και Τεχνολογίας Ν. Σάμου, Αναπτυξιακή Ροδόπης, Αναπτυξιακή Καβάλας, Αναπτυξιακή Σερρών και Αναπτυξιακή Κιλκίς. Διακρατικός εταίρος είναι η Αναπτυξιακή Λάρνακας- Αμμοχώστου από την Κύπρο.

Το έργο είναι συνεχιζόμενο για τους παλιούς εταίρους και αποτελεί τροποποίηση του «MEDEAT», το οποίο θα υλοποιηθεί με άλλο εταιρικό σχήμα, τίτλο και συντονιστή (Αναπτυξιακή Ηρακλείου). Με το νέο σχέδιο επανεξετάζονται οι προτεραιότητες και οι στόχοι των εταίρων. Σε τοπικό επίπεδο, διερευνήθηκαν κοινά χαρακτηριστικά σχεδίων τοπικής ανάπτυξης και προτείνονται νέες δράσεις και παρεμβάσεις που στηρίζονται σε ένα κοινό αντικείμενο συνεργασίας, αυτό της διασύνδεσης του αγροδιατροφικού τομέα με τον τουρισμό και τον πολιτισμό.

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

Το αντικείμενο της συνεργασίας είναι η διασύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα των περιοχών παρέμβασης με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, προωθώντας παράλληλα δράσεις προστασίας και ανάδειξης του περιβάλλοντος και της κοινωνικής συνοχής στις εμπλεκόμενες περιοχές. Βασικός στόχος είναι η ανάδειξη του «τίμιου» και ποιοτικού προϊόντος, με το οποίο θα συνδέεται η κάθε περιοχή, ως τουριστικός και γαστρονομικός προορισμός.

ΒΑΣΙΚΟΙ
ΣΤΟΧΟΙ

Το αντικείμενο της συνεργασίας είναι η διασύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα των περιοχών παρέμβασης με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, προωθώντας παράλληλα δράσεις προστασίας και ανάδειξης του περιβάλλοντος και της κοινωνικής συνοχής στις εμπλεκόμενες περιοχές. Βασικός στόχος είναι η ανάδειξη του «τίμιου» και ποιοτικού προϊόντος, με το οποίο θα συνδέεται η κάθε περιοχή, ως τουριστικός και γαστρονομικός προορισμός.

Οι βασικοί στόχοι του σχεδίου αφορούν στις παρακάτω συνιστώσες:

  1. Διατήρηση και προώθηση των ιστορικών, πολιτιστικών και ποιοτικών διαστάσεων της τοπικής γαστρονομίας, ενθαρρύνοντας την οικονομική ανάπτυξη και τη σταθεροποίηση του πληθυσμού στις περιοχές αυτές με την δημιουργία ολοκληρωμένων τουριστικών προτάσεων.
  2. Προβολή, ενίσχυση της φήμης και δημιουργία ισχυρής τοπικής ταυτότητας με άξονες την τοπική γαστρονομία, τα πολιτιστικά στοιχεία, τις παραδόσεις και το ανθρώπινο δυναμικό των ωφελούμενων περιοχών.
  3. Σύνδεση της τοπικής γαστρονομίας και των τοπικώς παραγόμενων προϊόντων (γεωργικών, κτηνοτροφικών, αλιευτικών κτλ.) με την τοπική βιοτεχνία, κυρίως πρώτης μεταποίησης, τον τοπικό πολιτισμό, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, τις τουριστικές δραστηριότητες και τον τοπικό σχεδιασμό, με σκοπό τη δημιουργία μίας συνεχώς ανατροφοδοτούμενης αναπτυξιακής διαδικασίας.
  4. Βελτίωση της ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών, σύμφωνα με τη ζήτηση και τις νέες τάσεις της αγοράς, καθώς και μεταφορά εμπειριών και τεχνογνωσίας αναφορικά με όλες τις σχετικές διαστάσεις του οινογαστρονομικού τουρισμού, μέσω της εκπαίδευσης των επαγγελματιών του κλάδου.
  5. Ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού με στόχο την επιστροφή στις διατροφικές γευστικές και υγιεινές συνήθειες του παρελθόντος και αφύπνιση της τοπικής ταυτότητας μέσω της ενεργούς συμμετοχής του.
  6. Αξιοποίηση της συγκεντρωμένης εμπειρίας των ΟΤΔ και των προηγούμενων σχετικών σχεδίων συνεργασίας και ενίσχυση της συνεργασίας των περιοχών, με απώτερο στόχο τη δημιουργία μόνιμου δικτύου συντονισμένων δράσεων.

ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ
ΣΤΟΧΟΙ

α) η ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας ως ιδιαίτερο τουριστικό προϊόν στις περιοχές παρέμβασης,

β) η δικτύωση των τοπικών και περιφερειακών φορέων για τη δημιουργία και προώθηση τουριστικών γαστρονομικών προϊόντων,

γ) η χρήση και η αξιοποίηση τεχνολογίας για την ανάδειξη των περιοχών (ψηφιακές εφαρμογές),

δ) η καλλιέργεια γαστρονομικής παιδείας μέσα από θεματικά εργαστήρια για τα «τίμια» (αυθεντικά) προϊόντα και

ε) η ανταλλαγή εμπειριών, με κορυφαία δράση την παρουσίαση των ψηφιακών εφαρμογών σε διεθνή έκθεση.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε