Από τον κάμπο στη μυροβόλο

Η διαδρομή έχει συνολικό μήκος 60 χιλιόμετρα και διαρκεί περίπου 1,5 ώρες με αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα, χωρίς στάσεις. Είναι βατή όλο το χρόνο και απευθύνεται σε επισκέπτες που τους ενδιαφέρει ο πολιτισμός, η φύση και οι δραστηριότητες της, η θάλασσα, η ορειβασία, η πεζοπορία, το ποδήλατο και το καλό φαγητό.
Μια διαδρομή περίπου 1,5 ώρας, με δύο υποδιαδρομές, σας μεταφέρει στη Χίο των αρωμάτων, των γεύσεων και των μεσαιωνικών χωριών. Από την πόλη της Χίου, η διαδρομή περνά από τον Κάμπο, με τις επιβλητικές επαύλεις και τα περιβόλια με τα εσπεριδοειδή, και φτάνει στα Αρμόλια, όπου η τέχνη της κεραμικής συνεχίζεται αιώνες τώρα. Στην Καλαμωτή και την Κώμη, ο αέρας μυρίζει θάλασσα, ενώ η παραλία Μαύρα Βόλια, στρωμένη με ηφαιστειακά βότσαλα, προσφέρει μοναδική εμπειρία. Στο Πυργί, οι τοίχοι στολίζονται με γεωμετρικά «ξυστά» και ρέστες με λιαστές ντομάτες. Από εδώ, η διαδρομή διακλαδίζεται και οδηγεί στα φημισμένα Μαστιχοχώρια: συνεχίζοντας προς τους Ολύμπους με το σπήλαιό τους και καταλήγοντας στα Μεστά, με την αρχιτεκτονική τους που παραπέμπει στη Μεσαιωνική εποχή, θα ανακαλύψετε τα δυτικά Μαστιχοχώρια, ενώ συνεχίζοντας προς το καστροχώρι της Βέσσας και το Λιθί, με την αμμουδερή του παραλία και τους επιδέξιους ψαράδες, θα εξερευνήσετε τα βόρεια Μαστιχοχώρια. Ανάμεσα Βέσσας και Λιθίου μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το καστροχώρι της Ελάτας με την ιδιαίτερη παράδοση. Κάθε χρόνο, την παραμονή της γιορτής της ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Στεφάνου την 1η Αυγούστου, οι κάτοικοι της Ελάτας πηγαίνουν εκεί με καΐκια από τον όρμο της Αγίας Ειρήνης, ενώ άλλοι επιλέγουν να πάνε κολυμπώντας. Ακολουθεί μεγάλο πανηγύρι, που κρατά δύο ημέρες.
Η χιώτικη κουζίνα είναι ένα καταπληκτικό σύμπλεγμα αρωμάτων. Τα χιώτικα τριγωνάκια περιέχουν μαστίχα και αμύγδαλο, τα μασουράκια ή μαστιχάκια με φύλλο κρούστας ξεχειλίζουν από γεύσεις μαστίχας, ενώ τα κουλουράκια αμυγδάλου συνδυάζονται ιδανικά με την κρέμα μαστίχας. Τα φασόλια με σάλτσα μανταρινιού αποκαλύπτουν τη μοναδικότητα της τοπικής γαστρονομίας. Η Χίος είναι τόπος γαστρονομικών θησαυρών, προϊόντα όπως μαστίχα, μαστιχέλαιο, ελιές, μανταρίνια, τσίκουδα, κρασιά και γλυκά εσπεριδοειδών, σας περιμένουν να τα γευθείτε και να τα προμηθευτείτε από τα τοπικά καταστήματα. Για την διαμονή σας θα βρείτε εύκολα και παντού, κάποιο φιλόξενο κατάλυμα ή ξενοδοχείο.
Και όταν φτάνει η Αποκριά, το νησί ζωντανεύει με τη Μόστρα Θυμιανών. Στενοσόκακα γεμίζουν χρώματα, στολές και κέφι, όργανα παίζουν και ο κόσμος χορεύει κρατώντας ποτήρια σούμας, απόσταγμα σύκου. Πιάτα με γλυκά του κουταλιού, τυριά και αρωματικά παξιμάδια κυκλοφορούν παντού, με τη γιορτή να κρατά μέχρι το πρωί, δίδοντας την αίσθηση ότι στη Χίο όλα είναι μαγικά.
Προϊόντα διαδρομής
Προϊόντα ΠΟΠ: Θρούμπα Χίου, Τσίκλα Χίου, Μαστίχα Χίου, Μαστιχέλαιο Χίου
Προϊόντα ΠΓΕ: Μανταρίνι Χίου, Οίνος Χίου
Ιδιαίτερα προϊόντα: Προϊόντα εσπεριδοειδών (λικέρ, χυμοί, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού), τσίκουδα (ξηρός καρπός), Αμύγδαλα, Παξιμαδάκια, Τυριά, Σούμα
Εδέσματα διαδρομής
Φασόλια με σάλτσα μανταρινιού: Τα μανταρίνια της Χίου είναι ένας πραγματικός θησαυρός, χαρίζοντας μοναδικό άρωμα και γεύση σε γλυκές και αλμυρές δημιουργίες. Τα μανταρίνια, χρησιμοποιούνται για να δώσουν μια ιδιαίτερη νότα στα φασόλια γιαχνί, όπου ο πουρές από μανταρίνι, αφού ξεπικριστεί, ενσωματώνεται στη σάλτσα, προσφέροντας φρουτώδη φρεσκάδα. Με τον ίδιο πουρέ, δεμένος όμως με ζάχαρη, φτιάχνεται αρωματική μαρμελάδα που σερβίρεται υπέροχα με γιαούρτι.
Μασουράκια ή μαστιχάκια: Ξακουστό γλυκό που προσφέρεται σε γιορτές και χαρές, με μαστιχωτή υφή και τραγανό φύλλο. Φτιάχνονται με αμύγδαλα, φρυγανιά, κανέλα και μαστίχα, τυλίγονται σε ρολά και ψήνονται στο φούρνο. Στο τέλος περιχύνονται με αρωματικό σιρόπι από ζάχαρη, κανέλα και ροδόνερο, αποκτώντας ξεχωριστή γεύση και άρωμα.
Χιώτικα κουλουράκια: Τα αφράτα κουλουράκια με κάρδαμο και μαστίχα είναι παραδοσιακό γλύκισμα της Χίου, αρωματικό και ελαφρύ, ιδανικό για καφέ ή τσάι. Ζυμώνονται με αλεύρι, μαστίχα, κάρδαμο, λικέρ μαστίχας και βούτυρο, σε διάφορα σχήματα, αλείφονται με μαρέγκα, πασπαλίζονται με καστανή ζάχαρη και ψήνονται ώσπου να ροδίσουν.