Μακρινή κι ανεξερεύνητη

Η διαδρομή έχει συνολικό μήκος 120 χιλιόμετρα και διαρκεί περίπου 3 ώρες με αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα, χωρίς στάσεις και χωρίς ξεναγό. Η διαδρομή παρουσιάζει ενδιαφέρον όλο τον χρόνο και απευθύνεται σε επισκέπτες λάτρεις της τοπικής γαστρονομίας, του πολιτισμού, της φύσης , της περιπέτειας, της ορειβασίας και της θάλασσας.
Στα βόρεια της Χίου, μια διαδρομή περίπου 3 ωρών σας ταξιδεύει στην ιστορία και στην παράδοση μέσα από ηρεμία και την άγρια ομορφιά του τοπίου. Πρώτος σταθμός, η Νέα Μονή, Μνημείο της UNESCO, με βυζαντινά ψηφιδωτά απαράμιλλης τέχνης και αξίας. Η πορεία συνεχίζει στον Ανάβατο, την «πέτρινη σιωπή» που δεσπόζει πάνω στον γκρεμό, και στη Μονή της Αγίας Μαρκέλλας, της προστάτιδας της Χίου. Από εκεί στη Βολισσό, που αποτελεί ιδανική επιλογή διαμονής για να ανακαλύψετε τα ορεινά χωριά της Αμανής, μέχρι τις εσχατιές της χιώτικης γης, στο Άγιο Γάλα με το σπήλαιο και το σπάνιο τέμπλο της ομώνυμης εκκλησίας και στο Αγίασμα με τις ιαματικές πηγές.
Η κουζίνα της βόρειας Χίου είναι γεμάτη νοστιμιές και χαρακτήρα. Τα χερίσια μακαρόνια με σάλτσα σκόρδου κρύβουν τοπική γαστρονομική αλήθεια. Το μοσχάρι κυδωνάτο είναι φημισμένο, οι ταμπουραδόπιτες με κομματάκια κολοκύθας φέρνουν στο πιάτο την αύρα του φθινοπώρου. Το μπεγότο, χιώτικο μαριδάκι και τα κοπανιστοπιτάκια αναδεικνύουν τη θαλασσινή πλευρά της διαδρομής. Η παστελαριά από σύκα, αμύγδαλα και μαστίχα θυμίζει αρχαία σπονδή, τα διάφορα χειροποίητα προϊόντα τριαντάφυλλου γοητεύουν με τα αρώματά τους, ενώ τα μαμούλια, αρωματισμένα με ανθόνερο, αφήνουν την πιο γλυκιά υπόσχεση.
Στη βόρεια Χίο, η γεύση του Αριούσιου οίνου είναι τόσο βαθιά δεμένη με τον τόπο, όσο και οι ιστορίες που ψιθυρίζουν οι κάτοικοι της. Παράγεται εδώ και χιλιάδες χρόνια, με ποικιλίες που αντέχουν στον ήλιο και στο μελτέμι, δίνοντας κρασί βαθύ, πυκνό, με αρώματα ώριμων φρούτων και μπαχαρικών. Η διαδρομή περνά από τοπικά οινοποιεία που συνεχίζουν την παράδοση, προσφέροντας οινο-δοκιμές, ενώ στα πανηγύρια της περιοχής ρέει άφθονος, συνοδεύοντας πιάτα γεμάτα τοπικούς μεζέδες.
Προϊόντα διαδρομής
Προϊόντα ΠΟΠ: Θρούμπα Χίου, Μαστίχα Χίου
Προϊόντα ΠΓΕ: Οίνος Χίου,
Ιδιαίτερα προϊόντα: Αριούσιος οίνος, προϊόντα τριαντάφυλλου (λικέρ, γλυκό του κουταλιού, ανθόνερο), χερίσια μακαρόνια, μπεγότο, σύκα, σούμα, αμύγδαλα, τσίκουδα, κολοκύθα
Εδέσματα διαδρομής
Κυδωνάτο μοσχαράκι: Αρωματικό, γιορτινό πιάτο που συνδυάζει μοσχάρι με γλυκόξινα κυδώνια. Το κρέας σοτάρεται και σιγοβράζει με κρασί και ντομάτα, ενώ τα κυδώνια καραμελώνονται σε βούτυρο και ζάχαρη, χαρίζοντας βαθιά γεύση και ιδιαίτερο χαρακτήρα στη σάλτσα. Συνοδεύεται ιδανικά από ρύζι ή κριθαράκι ενώ κατά το σερβίρισμα τα κυδώνια είναι γύρω από το κρέας, δημιουργώντας έτσι μια γαστρονομική εικόνα που εντυπωσιάζει.
Κοπανιστοπιτάκια με ούζο: Παραδοσιακός χιώτικος μεζές με ιδιαίτερο χαρακτήρα. Η ζύμη τους φτιάχνεται με αλεύρι, ελαιόλαδο και ούζο Χίου, που της δίνει ξεχωριστό άρωμα και ελαστικότητα. Γεμίζονται με πικάντικη κοπανιστή, διπλώνονται σε μικρά πιτάκια και τηγανίζονται ώσπου να γίνουν τραγανά και χρυσαφένια. Σερβίρονται ζεστά ή κρύα και είναι μεζές που ταιριάζει ιδανικά με ούζο ή τσίπουρο.
Μαμούλια: Παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά που θυμίζουν στην όψη κουραμπιέδες αλλά κρύβουν μέσα τους ιδιαίτερη και πολύ νόστιμη γέμιση. Φτιάχνονται με ζύμη, βούτυρο, γάλα, μπράντι και αβγά και πλάθονται είτε σαν κουραμπιεδάκια είτε σε σχήμα αχλαδιού. Η γέμιση περιέχει αρωματικά αμύγδαλα ή καρύδια με κανέλα που ραντίζονται με ανθόνερο και πασπαλίζονται με άχνη ζάχαρη, αποκτώντας γιορτινή γεύση και εμφάνιση.