Μεσοπέλαγα αρμενίζω

Η διαδρομή έχει συνολικό μήκος 95 χιλιόμετρα και διαρκεί περίπου 2 ώρες με αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα, χωρίς στάσεις. Η διαδρομή είναι βατή όλο τον χρόνο και απευθύνεται σε επισκέπτες λάτρεις της φύσης, της θάλασσας, της ξεγνοιασιάς, της ησυχίας, του βουνού, της ορειβασίας, της περιπέτειας του γλεντιού και του καλού φαγητού.
Στην άκρη του Αιγαίου, μια διαδρομή περίπου 2 ωρών, οδηγεί σε έναν κόσμο όπου η άγρια ομορφιά συναντά την ανεπιτήδευτη φιλοξενία και τη γαστρονομική παράδοση. Από τον Άγιο Κήρυκο με τις ιαματικές πηγές, ο δρόμος ανεβοκατεβαίνει ανάμεσα σε πευκόφυτες πλαγιές και γκρεμούς που καταλήγουν σε ονειρεμένες παραλίες. Το φαράγγι και οι καταρράκτες της Χάλαρης προσφέρουν ανάσες δροσιάς, ενώ ο παλαιός οικισμός του Μονοκαμπίου διηγείται ιστορίες άλλων εποχών. Στον Νας, η θάλασσα γινεται ένα με τα θεμέλια του αρχαιολογικού χώρου, ενώ οι Ράχες και ο Αρμενιστής αποκαλύπτουν τον αργό, ξέγνοιαστο ρυθμό ζωής του νησιού.
Η κουζίνα εδώ είναι ο καθρέφτης του τόπου. Το σουφικό ξεχειλίζει από καλοκαίρι, μελιτζάνες, πιπεριές και κολοκυθάκια έχουν σιγομαγειρευτεί σε ντόπιο ελαιόλαδο. Το κατσίκι στη λαδόκολλα, ψημένο σε ξυλόφουρνο, γίνεται ένα με τα αρώματα των βοτάνων του βουνού. Το κολοκάσι με ρύζι είναι ένα ζεστό, σπιτικό πιάτο, ενώ τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά μεταφέρουν την αλμύρα της θάλασσας στο τραπέζι. Ο βραστός τράγος σερβίρεται στα πανηγύρια όπως τον εννοούν οι ντόπιοι, με μια σταγόνα λεμόνι και χοντρό θαλασσινό αλάτι, μια συνταγή που αναδεικνύει τον Ικάριο γευστικό πλούτο και ιστορία.
Κι έπειτα στα πανηγύρια, όπου κτυπά η καρδιά της Ικαρίας. Κάτω από τον έναστρο ουρανό, τα όργανα υφαίνουν σκοπούς και οι νέοι χορεύουν κυκλωτικούς χορούς που κρατούν ως το ξημέρωμα. Ο Πράμνειος οίνος, σκληρός και αυστηρός, ρέει στα ποτήρια, το μέλι μεθά με το άρωμα της ερείκης, οι πιατέλες γεμίζουν με κρέατα, κατσικίσιο παστουρμά και πίτες, και στο τέλος, το γλυκό τριαντάφυλλο δίνει την υπόσχεση πως κάθε επιστροφή στο νησί θα είναι πάλι γιορτή. Μην αμελήσετε να πάρετε μαζί σας κάποια από τα πολλά και μοναδικά προϊόντα της Ικαρίας, ενώ αν θέλετε να μείνετε θα βρείτε εύκολα κατάλυμα γύρω από το Φανάρι, τον Άγιο Κυρίκο, τον Εύδηλο και τον Αρμενιστή καθώς και πάρα πολλές ταβέρνες και εστιατόρια με φαγητό με ντόπιες συνταγές.
Προϊόντα διαδρομής
Προϊόντα ΠΓΕ: Οίνος Ικαρίας
Ιδιαίτερα προϊόντα: Πράμνειος οίνος, Μέλι ερείκης, Κολοκάσι, Καϊσα (βερίκοκο), Ικαριώτικος κατσικίσιος παστουρμάς, Ψάρια και θαλασσινά, Γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο
Πιάτα διαδρομής
Σουφικό: Το πιάτο-σήμα κατατεθέν της Ικαρίας είναι ένα καλοκαιρινό λαδερό φαγητό, ένα είδος μπριάμ, με μεγάλη ποικιλία εποχιακών λαχανικών όπως μελιτζάνες, κολοκύθια, πιπεριές, ντομάτες και πατάτες. Η μοναδική του γεύση έρχεται από το αργό του μαγείρεμα και τη χρήση άφθονου ντόπιου αρωματικού ελαιόλαδου.
Κατσικάκι στη λαδόκολλα: Το κατσικάκι είναι από τα πιο φημισμένα κρέατα στην Ικαρία καθώς ζει σε ημιάγρια κατάσταση είναι πεντανόστιμο και με λίγο λίπος. Όταν μαγειρεύεται στον ξυλόφουρνο τυλιγμένο στη λαδόκολλα με ποικιλία βοτάνων βγάζει ένα απίστευτα τρυφερό, ζουμερό και αρωματικό πιάτο.
Κολοκάσι: Το κολοκάσι είναι μια ρίζα με γεύση παρόμοια με της γλυκοπατάτας που καταναλώνεται μόνο στην Ικαρία και πάντα ψημένο, γιατί ωμό περιέχει τοξικές ουσίες. Δίνει ιδιαίτερα και χορταστικά πιάτα. Μαγειρεύεται με ρύζι, με φασόλια, βρασμένο με σκορδαλιά, ψητό ή βραστό με κρέας ή ακόμα και σαν σούπα.
Βραστός τράγος: Η απόλυτη γεύση των καλοκαιρινών πανηγυριών της Ικαρίας. Μεγάλα κομμάτια σιγοβράζουν σε καζάνια για πολλές ώρες μόνο με την προσθήκη θαλασσινού αλατιού Ικαρίας και λίγα μάτσα θρούμπι. Όταν το κρέας ψηθεί βγαίνει από το καζάνι, σερβίρεται με φρέσκο λεμόνι, και συνοδεύεται με ντόπιο κρασί, ενώ ο ζωμός του είναι ένα σπάνιο έδεσμα ειδικά μετά από ένα ατέλειωτο Ικαριώτικο γλέντι.