Γαλαζοπράσινος γιαλός

Γαλαζοπράσινος γιαλός

Η διαδρομή έχει συνολικό μήκος 107 χιλιόμετρα και διαρκεί περίπου 3 ώρες με αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα, χωρίς στάσεις. Η διαδρομή θεωρείται εύκολη και προσβάσιμη  όλο τον χρόνο και απευθύνεται σε επισκέπτες που ενδιαφέρονται για τη γαστρονομία, τον πολιτισμό, τη φύση, τη ξεκούραση το περπάτημα, την ορειβασία και τις δραστηριότητες στην ύπαιθρο.

Μια διαδρομή 3 ωρών, οδηγεί στη Σάμο της ιστορίας, της θάλασσας και της εμπειρίας. Από το Πυθαγόρειο, όπου το Ευπαλίνειο Όρυγμα στέκει ως θαύμα αρχαίας μηχανικής, ο δρόμος ανηφορίζει στους Μυτιληνιούς, με τις παραδοσιακές αυλές και το τοπικό μουσείο. Η διαδρομή συνεχίζει προς τους οικισμούς Βουρλιώτες και Μανολάτες και προς τις παραλίες Τσαμαδού και Λιβαδάκι, που είναι ιδανικές για μπάνιο στα κρυστάλλινα νερά τους, και φτάνει στο Καρλόβασι, όπου οι καταρράκτες χαρίζουν δροσιά και όμορφες εικόνες. Στα Κοντακαίικα, στον Πλάτανο και στους Μύλους, η ζωή κυλά σε ήρεμους ρυθμούς άλλης εποχής, ενώ το Ηραίο στέκει περήφανο δίπλα στο κύμα, θυμίζοντας το μεγαλείο της θεάς Ήρας.

Η σαμιώτικη κουζίνα είναι απόλυτα  συνδεδεμένη με τον τόπο και τους ανθρώπους. Οι ρεβυθοκεφτέδες, αρωματισμένοι με μάραθο, φρέσκο δυόσμο και λιαστή ντομάτα, είναι έτοιμοι να συνοδεύσουν το ντόπιο ούζο δίπλα στη θάλασσα. Τα κατιμέρια, λεπτές ζύμες που χρυσίζουν στο τηγάνι και περιχύνονται με μέλι. Οι  κρεμμυδοντολμάδες αποκαλύπτουν την τέχνη της υπομονής: στρώσεις τρυφερών, μακρόστενων σαμιώτικων κρεμμυδιών, γεμισμένων με ρύζι, μπαχάρι και μάραθο, μαγειρεμένες με ελαιόλαδο. Στα πανηγύρια, το κισκέκι σιγοβράζει και συνοδεύει την κατανυχτική ατμόσφαιρα στα πέτρινα ξωκλήσια του νησιού.

Η Σάμος είναι η γη των αμπελιών. Οι πλαγιές της, λουσμένες από τον ήλιο και τα μελτέμια, παράγουν το σαμιώτικο κρασί, κεχριμπαρένιο, αρωματικό και γλυκό. Στα τοπικά καταστήματα, δίπλα στα κρασιά, θα συναντήσετε σπουδαία τοπικά προϊόντα, όπως τυρί αρμόγαλο, κρεμώδες και αλμυρό, ελαιόλαδο Σάμου, σαμιώτικες χαμάδες, ελιές και μέλι θυμαριού, πεύκου και βελανιδιάς.

Στη Σάμο, η γεύση είναι τοπική υπόθεση και η διαδρομή αυτή δίδει την ευκαιρία για μια αξέχαστη γαστρονομική εμπειρία στις ταβέρνες, τα εστιατόρια και τα καφενεία του νησιού. Για διαμονή και ξεκούραση υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια ή ξενώνες κατά μήκος όλης της διαδρομής.

Προϊόντα διαδρομής

Προϊόντα ΠΟΠ: Οίνος Σάμου

Προϊόντα ΠΓΕ: Ελαιόλαδο Σάμου, Οίνος Πλαγιές Αμπέλου

Ιδιαίτερα προϊόντα: Ελιές χαμάδες Σάμου, Θρουμπολιές Σάμου, τυρί Αρμόγαλο, Θυμαρόμελο, Πευκόμελο, Βελανιδόμελο, Ούζο, Ψάρια και θαλασσινά.

 

Πιάτα διαδρομής

Ρεβυθοκεφτέδες: Οι ρεβυθοκεφτέδες της Σάμου ξεχωρίζουν για την ιδιαίτερη γεύση τους και είναι εξαιρετικοί ουζομεζέδες. Φτιάχνονται από πουρέ ρεβυθιών και αναμειγνύονται με δυόσμο, μάραθο και πάστα λιαστής ντομάτας, πριν τηγανιστούν σε παρθένο σαμιώτικο ελαιόλαδο.

Κισκέκι: Παραδοσιακό πιάτο με σιτάρι και κρέας που συντροφεύει τις μεγάλες γιορτές στη Σάμο. Το σιτάρι αλέθεται σε μεγάλα γουδιά και έπειτα πλένεται, στεγνώνει και αφήνεται να φουσκώσει, ενώ παράλληλα κόβονται τα κρεμμύδια και φιλετάρεται το κρέας. Μόλις τα υλικά είναι έτοιμα τοποθετούνται με τέχνη στο καζάνι με τα κρεμμύδια στον πάτο, το κρέας και το σιτάρι τελευταίο και αφήνονται να σιγοβράσουν για ώρες μέχρι να χυλώσει.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε