Αι-όνιο νησί

Η διαδρομή έχει συνολικό μήκος 33 χιλιόμετρα και διαρκεί περίπου 1,5 ώρα λεπτά με αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα, χωρίς στάσεις και ξεναγό. Η διαδρομή είναι βατή όλο τον χρόνο και απευθύνεται σε επισκέπτες λάτρεις της φύσης, της θάλασσας, της ξεγνοιασιάς, της ησυχίας, της περιπέτειας του γλεντιού και του καλού φαγητού.
Μέσα σε λίγο λιγότερο από 1,5 ώρα διαδρομής, οι Παξοί ξετυλίγουν έναν σπάνιο χάρτη από γαλαζοπράσινα νερά, λευκούς βράχους, εικόνες και γεύσεις που διηγούνται τη δική τους ιστορία.
Η πορεία ξεκινά από τον Γάιο, όπου το νησάκι του Αγίου Νικολάου στήνει ένα από τα πιο ειδυλλιακά σκηνικά της ελληνικής φύσης. Η διαδρομή κυλά προς τον Οζιά και τη γαλήνια αγκαλιά του Μογγονησίου, για να συνεχίσει, ανάμεσα σε σπίτια και οικισμούς με αυθεντική επτανησιώτικη αρχιτεκτονική, ως τη Λάκκα, με τα γαλαζοπράσινα νερά του Ερημίτη και του Χαραμιού. Από εκεί, οι γκρεμνοί και οι θαλασσινές σπηλιές της Υπαπαντής και του Παπανικολή χαρίζουν σπάνιες εικόνες. Η διαδρομή κλείνει στον Λόγγο, εκεί όπου το παλιό ελαιοτριβείο υπενθυμίζει την αδιάκοπη σχέση του τόπου με την ελιά και τον άνθρωπο.
Η κουζίνα των Παξών, είναι μια ατελείωτη αφήγηση. Η τσιλιγουρδόπιτα, ζυμωμένη με αρνίσια συκωταριά, ρύζι και μυρωδικά, θυμίζει την άνοιξη του νησιού. Το σαβόρο παντρεύει το φρέσκο ψάρι με σταφίδες, σκόρδο και δεντρολίβανο, ενώ το πεταλόρυζο φέρνει στο πιάτο την αλμύρα και την θάλασσα. Ο κόκορας παστιτσάδα με σάλτσα αρτυμένη με άφθονα μπαχαρικά και το μοσχάρι σοφρίτο με την πυκνή σάλτσα από ξύδι, κρασί, σκόρδο και μαϊντανό απογειώνουν τον ουρανίσκο.
Στα τοπικά προϊόντα, το ελαιόλαδο, οι μικρές μαύρες ελιές, το αρωματικό λαδοτύρι και τα «όμηρα», ένα άγριο χόρτο σαν μάραθο που φυτρώνει στις ακτές, γίνονται μεζέδες σπάνιας γαστρονομικής απόλαυσης. Και για το τέλος, το μαντολάτο με μέλι και αμύγδαλο, μαζί με ένα κουλουράκι Παξών στον φρεσκοψημένο καφέ, αφήνουν μια γλυκιά νοσταλγία και υπόσχεση επιστροφής.
Μπορείτε να προμηθευτείτε τοπικά προϊόντα στα πολλά τοπικά καταστήματα και για την διαμονή σας υπάρχουν πολλά, καθαρά και φιλόξενα καταλύματα και ξενοδοχεία.
Προϊόντα διαδρομής
Ιδιαίτερα προϊόντα: Ελαιόλαδο, μικρές μαύρες ελιές, Λαδοτύρι Παξών, θαλασσινά χόρτα «Όμηρα», κουλουράκια, μαντολάτο, ψάρια, θαλασσινά.
Φαγητά διαδρομής
Τσιλιγουρδόπιτα: Η σπεσιαλιτέ των Παξών είναι μια πίτα με αρνίσια συκωταριά, ψιλοκομμένη και σωταρισμένη, ανακατεμένη με ρύζι και με τα αρώματα από τα μυρωδικά άνηθου, μάραθου και δυόσμου.
Κόκορας παστιτσάδα: Παραδοσιακός τρόπος μαγειρέματος του κόκορα με το σπετσερικό να κάνει τη διαφορά. Είναι μείγμα μπαχαρικών που αποτελείται συνήθως από πάπρικα, καυτερό πιπέρι, κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, μπαχάρι, φύλλα δάφνης, κύμινο και πιπερόριζα. Είναι γνωστό και ως μείγμα 12 μπαχαρικών.
Πεταλόρυζο: Ιδιαίτερη συνταγή των Παξών που μοσχοβολάει θάλασσα και μας συστήνει τη γεύση και το άρωμα του Ιόνιου Πελάγους. Στο πιάτο αυτό οι πεταλίδες, μαζεμένες από τους βράχους του νησιού, συναντούν το ρύζι, το κρεμμύδι και τη ντομάτα, ενώ ο μπόλικος μαϊντανός, ο άνηθος και η φρεσκάδα του αγγουριού δίνουν ανάλαφρη γεύση στο πιάτο. Το λεμόνι σφραγίζει με οξύτητα και το ελαιόλαδο δένει τα πάντα.