Λεόντια ίχνη

Λεόντια ίχνη

Η διαδρομή έχει συνολικό μήκος 100 χιλιόμετρα και διαρκεί περίπου 1 ώρα με αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα, χωρίς στάσεις και χωρίς ξεναγό. Η διαδρομή προσφέρεται για όλο τον χρόνο και απευθύνεται σε επισκέπτες που ενδιαφέρονται για τη τοπική γαστρονομία και τον πολιτισμό, και ακόμη τη φύση και δραστηριότητες όπως: πεζοπορία, ορειβασία, ποδηλασία.

Η διαδρομή που σε 1 ώρα διατρέχει την καρδιά των Σερρών, από τα Νέα Κερδύλλια ως τον Άγιο Ιωάννη, είναι ένα ταξίδι σε τόπους ιστορικούς και αγαπημένους με εύφορη γη και αυθεντική Μακεδονική κουζίνα. Η διαδρομή περνά από την Αμφίπολη, την Πρώτη, την Αλιστράτη, τη Νέα Ζίχνη και το Άγιο Πνεύμα, καταλήγοντας στις δροσερές πηγές του Αγίου Ιωάννη. Μια διαδρομή τεσσάρων εποχών, γεμάτη γεύσεις, αρώματα και προϊόντα με ταυτότητα και ποιότητα.

Ειδικότερα, στην Αμφίπολη, ο Λέων στέκει φρουρός αιώνων, ενώ ο Τύμβος Καστά εξακολουθεί να κρατά καλά κρυμμένα τα μυστικά του. Στην περιοχή της Αλιστράτης, η φύση αποκαλύπτεται με το ομώνυμο σπήλαιο και το φαράγγι του Αγγίτη το οποίο μπορείτε να διασχίσετε περπατώντας.  Το σπήλαιο, εντυπωσιάζει με τους σταλαγμίτες, τους σταλακτίτες, τα χρώματα και τις βραχογραφίες του και δικαίως είναι ένα από τα ομορφότερα της Ευρώπης,  Η Παναγία Εικοσιφοινίσσα προκαλεί σεβασμό και δέος, ενώ το δάσος του Λαϊλιά και η κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων προσφέρουν μοναδικές εικόνες ομορφιάς.

Η γαστρονομία της περιοχής βασίζεται στην πλούσια τοπική παραγωγή: ρύζι Στρυμόνα, πατάτες Βροντού, πιπεριές Αγίου Ιωάννη, φουντούκια Νεοχωρίου και φημισμένη παγκοσμίως σπιρουλίνα Σερρών. Αναζητήστε τα στα τοπικά καταστήματα, ενώ για τη διαμονή σας, η περιοχή προσφέρει αρκετές επιλογές, ξενώνων και  ξενοδοχείων.

Από τα πιάτα, ξεχωρίζει το πλιγούρι με κρέας ή λαχανικά, η πλέσκα, πίτα χωρίς φύλλο, φτιαγμένη με καλαμπόκι, πράσα και ντόπιο τυρί, καθώς και οι γίγαντες πλακί, μαγειρεμένοι στον φούρνο. Η κολομπαρίνα αποτελεί μια ιδιαίτερη πίτα με βάση τα κολοκυθάκια που τρώγεται αλμυρή ή με άχνη ζάχαρης, γλυκιά. Τέλος, τα περίφημα τοπικά γλυκά: ο μοναδικός ακανές, αρωματικός, φτιαγμένος με ντόπιο βούτυρο, η τραγανή και γευστική μπουγάτσα και το τουλουμπάκι, ολοκληρώνουν την εμπειρία.

Το κρασί ή το ούζο, συνοδεύουν ιδανικά τα φαγητά και τους μεζέδες, δίνοντας γευστικό τόνο σε ένα ταξίδι που ξετυλίγεται απολαυστικά, σε έναν τόπο με ταυτότητα και ιστορία.

Προϊόντα διαδρομής

Προϊόντα ΠΟΠ: τυρί Μπάτζος, τυρί Φέτα, τυρί Κασέρι, τυρί Μανούρι Κεντρικής Μακεδονίας.

Προϊόντα ΠΓΕ: Οίνος Σερρών

Ιδιαίτερα προϊόντα: Ρύζι Στρυμόνα, Μπακάλικη πιπεριά Αγίου Ιωάννη, Πατάτες Βροντούς, Φουντούκια Νεοχωρίου Σπιρουλίνα Σερρών, Ούζο

Εδέσματα διαδρομής

Πίτα κολομπαρίνα: Πρόκειται για μια κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο, γεμάτη αρώματα. Τα φρέσκα τριμμένα κολοκύθια ανακατεύονται με φέτα, ρύζι, δυόσμο και κανέλα, δημιουργώντας ένα μείγμα που συνδυάζει τη δροσιά του λαχανικού με την αλμυρή υφή του τυριού. Το αλεύρι και το αυγό δένουν, ενώ η φρυγανιά και το βούτυρο χαρίζουν τραγανή, χρυσαφένια κρούστα. Ψήνεται αργά στον φούρνο και σερβίρεται ζεστή αρωματική και νόστιμη.

Μπουγάτσα: Η μπουγάτσα είναι από τα πιο φημισμένα εδέσματα της Μακεδονίας και ξεχωρίζει για τη φίνα κρέμα σιμιγδαλιού που τυλίγεται σε λεπτά, βουτυρωμένα φύλλα. Η βελούδινη κρέμα, αρωματισμένη με βανίλια, ψήνεται μέσα σε τραγανό φύλλο που ροδίζει στον φούρνο. Το μυστικό της είναι το βούτυρο και το ψήσιμο ώστε να μείνει αφράτη και ελαφριά. Σερβίρεται ζεστή, κομμένη σε κομμάτια, με άχνη ζάχαρη και κανέλα από πάνω, ολοκληρώνοντας την νόστιμη τοπική λιχουδιά.

Ακανές: Το πιο χαρακτηριστικό τοπικό γλυκό, φημισμένο για τη μοναδική του γεύση και υφή. Φτιαγμένος με κατσικίσιο βούτυρο που χαρίζει ένα ιδιαίτερο άρωμα, με αμύγδαλα καβουρδισμένα και νισεστέ που δίνει βελούδινη υφή. Η ζύμη πλάθεται σε μικρά μπαλάκια, τυλίγεται σε άχνη ζάχαρη και γίνεται ένα γλυκό γεμάτο νοστιμιά και παράδοση που  αποτελεί μοναδικό κέρασμα και δώρο στην επιστροφή.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε