Ασημογάλανα νερά

Η διαδρομή έχει συνολικό μήκος 151 χιλιόμετρα και διαρκεί περίπου 3 ώρες με αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα, χωρίς στάσεις και χωρίς ξεναγό. Ο επισκέπτης μπορεί να διανύσει μέρος της ή να τη διακόψει και να την συνεχίσει την επόμενη ημέρα. Η διαδρομή προσφέρεται για όλο τον χρόνο και απευθύνεται σε επισκέπτες που ενδιαφέρονται για τη τοπική γαστρονομία και τον πολιτισμό, και ακόμη τη φύση και δραστηριότητες όπως: πεζοπορία, ορειβασία, ποδηλασία, παρατήρηση πουλιών και περιήγηση στη φύση.
Μια κυκλική διαδρομή περίπου 3 ωρών σας προσκαλεί να ανακαλύψετε έναν τόπο όπου η φύση, η ιστορία και η γαστρονομία συνυπάρχουν και ενώνονται αρμονικά, προσφέροντας σε μια καθηλωτική εμπειρία.
Από το Σιδηρόκαστρο μέχρι την Κερκίνη η διαδρομή εκπλήσει με εικόνες από καταπράσινες εκτάσεις, ορεινούς όγκους, πολύχρωμα πουλιά, ζώα που ζουν ελεύθερα και από παραλίμνιους και ορεινούς οικισμούς. Στα βόρεια, το επιβλητικό Οχυρό Ρούπελ λειτουργεί ως σύμβολο ανδρείας και μνήμης, ενώ τα ιαματικά λουτρά του Άγκιστρου προσφέρουν στιγμές χαλάρωσης μέσα στην παρθένα φύση. Στους γραφικούς οικισμούς των Άνω Πορόιων, της Ροδόπολης και των Λιβαδίων της Λιβαδιάς, η αρχιτεκτονική και η εικόνα ξεχωρίζουν και αφηγούνται ιστορίες τέχνης και παράδοσης. Η διαδρομή περνά από το Ακριτοχώρι, τον Λιθότοπο, τα Χρυσοχώραφα και καταλήγει στην Ηράκλεια, χαρίζοντας χρώματα και εμπειρίες γύρω από τη μοναδική λίμνη Κερκίνη. Εμπειρίες που θα σας μείνουν αξέχαστες αν συνδυαστούν με κάποια φυσιολατρική ή άλλη δραστηριότητα τουρισμού υπαίθρου που προσφέρει η περιοχή. Παντού υπάρχουν ξενώνες και μικρά ξενοδοχεία ή δωμάτια, όπου μπορείτε να διανυκτερεύσετε, καθώς και πολλές ταβέρνες για γευθείτε τοπικά φαγητά, ή καταστήματα για να αγοράσετε τοπικά προϊόντα.
Στην Κερκίνη, το βουβαλίσιο στοιχείο κυριαρχεί σε κάθε πιθανή εκδοχή: βουβαλίσιο γιαούρτι, γάλα και τυρί, λουκάνικα καπνιστά και καβουρμάς. Από κοντά, τα φρέσκα ψάρια από τη λίμνη, όπως το γριβάδι, που σερβίρονται τηγανητά ή ψητά. Οι πίτες με χειροποίητο φύλλο και γέμιση από άγρια χόρτα ή τοπικά τυριά απαιτούν σπάνια τέχνη και παράδοση, ενώ η καρυδόπιτα με βουβαλίσια κρέμα είναι η πιο γλυκιά επισφράγιση ενός τοπικού γεύματος.
Από τα λουκάνικα «Τζουμαγιάς» μέχρι τα ζυμαρικά με βουβαλίσιο γάλα, το λικέρ κράνας από κράνα και τις μαρμελάδες από τοπικά φρούτα, οι γεύσεις είναι βαθιά δεμένες με τον τόπο και θα τις βρείτε στα τοπικά καταστήματα.
Η διαδρομή αυτή, ιδανική για όλες τις εποχές και για όσους αγαπούν τη φύση και την παράδοση, ξεφεύγει από τα τετριμμένα, είναι ένα ζωντανό μωσαϊκό εμπειριών που σας καλεί να το ζήσετε και να το διηγηθείτε.
Προϊόντα διαδρομής
Προϊόντα ΠΟΠ: τυρί Μπάτζος, τυρί Φέτα, τυρί Κασέρι, τυρί Μανούρι Κεντρικής Μακεδονίας.
Προϊόντα ΠΓΕ: Οίνος Σερρών
Ιδιαίτερα προϊόντα: Βουβαλίσια προϊόντα (κρέας, γάλα, καβουρμάς, αλλαντικά, λουκάνικα), Παραδοσιακά ζυμαρικά Κερκίνης με βουβαλίσιο γάλα, Λουκάνικα Τζουμαγιάς, Λιμναία ψάρια, Φιστίκι Αμμουδιάς, Καρύδια Μανδρακίου, Λικέρ κράνας από κράνα, Μαρμελάδες από τοπικά φρούτα.
Εδέσματα διαδρομής
Βουβάλι στη γάστρα: Παραδοσιακό φαγητό της λίμνης, γνωστό για τη μοναδική του γεύση. Το κρέας μαρινάρεται από το προηγούμενο βράδυ με κρασί, λαχανικά, μπαχαρικά και μουστάρδα και έτσι απορροφά όλα τα αρώματα. Στη συνέχεια ψήνεται στη γάστρα και γίνεται μαλακό και ζουμερό. Το αποτέλεσμα είναι ένα πιάτο εξαιρετικά αρωματικό και μεστή γεύση. Συνοδεύεται υπέροχα με πουρέ, χυλοπίτες ή φρέσκο ψωμί.
Ομελέτα με βουβαλίσια λουκάνικα: Τα φρέσκα αυγά χτυπημένα με λίγο ελαιόλαδο δένουν αρμονικά με το πλούσιο, γεμάτο γεύση λουκάνικο από βουβάλια της λίμνης, ενώ τα ντόπια βότανα προσθέτουν φρεσκάδα και άρωμα. Το αποτέλεσμα είναι ομελέτα, γεμάτη αρώματα, στη βάση της ποιότητας και ταυτόχρονα μια μοναδική γευστική εμπειρία.
Γριβάδι με σπανάκι: Παραδοσιακή συνταγή των παραλίμνιων οικισμών. Το φρέσκο γριβάδι συνδυάζεται με σπανάκι, κρεμμύδια, ντομάτα και άνηθο. Το ρύζι απορροφά τα αρώματα και δένει υπέροχα με τη σάλτσα, ενώ το ψάρι ψήνεται ώσπου να ροδίσει και να μείνει ζουμερό. Σερβίρεται ζεστό δημιουργώντας ξεχωριστή εμπειρία ανάμεσα στη νοστιμιά του ψαριού και τη δροσιά των λαχανικών.