Γλυκό καΐσι (βερύκοκο) Πορταριάς
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
25 καϊσιά Πορταριάς
1 κιλό ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
1 βανίλια
Χυμός ενός λεμονιού
3 κουταλιές ασβέστη
1 κουταλιά ξινό (λεμον τουζου)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
- Χρειάζεστε άγουρα σφικτά βερίκοκα, καθαρίζετε τη φλούδα και τα κουκούτσια.
- Διαλύετε τον άσβεστη μέσα σε νερό και τοποθετείτε τα καϊσιά για δυο ώρες.
- Κατόπιν τα ξεπλένετε 3-4 νερά τα στεγνώνετε σε μια πετσέτα.
- Βράζετε το νερό με τη ζάχαρη, και μετά από 10 λεπτά ρίχνετε και τα καίσια, αφαιρείτε τον αφρό, κουνάτε τα καίσια από το χερούλι της κατσαρόλας και το σβήνετε.
- Την άλλη μέρα δένετε καλά το σιρόπι να κρατεί σαν δάκρυ στο κουτάλι.