Κεφτεδάκια με άρμη, πάνω σε χώμα εφτάζυμου παξιμαδιού, με τριμμένη φέτα και λάδι βασιλικού

Κεφτεδάκια με άρμη, πάνω σε χώμα  εφτάζυμου παξιμαδιού, με τριμμένη φέτα και λάδι βασιλικού
Προέλευση: Ημαθία

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Για τους κεφτέδες

  • 500 γρ. κιμά ανάμεικτο
  • 1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  • 3 φέτες ψωμί μπαγιάτικο, μουσκεμένο και καλά στιμμένο
  • 1/2 μάτσο δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 50 ml ελαιόλαδο και λίγο για το τηγάνισμα
  • 1/3 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Για την άρμη

  • 2 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • λίγο αλάτι
  • 600 ml νερό


Για το λάδι βασιλικού

  • 200 γρ φρέσκο βασιλικό
  • 400 γρ ελαιόλαδο

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Σε ένα μπολ ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας όλα τα υλικά για τους κεφτέδς, μέχρι να γίνουν ένα αφράτο και ομοιογενές μείγμα. Το αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα, να ενωθούν τα αρώματα.

Σε μέτριο τηγάνι ζεσταίνουμε περίπου 250 ml ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Πλάθουμε κεφτέδες βάρους 25-30 γρ., τους πιέζουμε λίγο για να πλατύνουν ελαφρώς και τους τηγανίζουμε σε δόσεις, για 6-7 λεπτά την κάθε δόση, γυρίζοντάς τους τακτικά μέχρι να ροδίσουν ωραία και να ψηθούν καλά στο κέντρο.

Τους βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Δεν πετάμε το λάδι του τηγανίσματος.

Για την άρμη:

Σε μια ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά 2 κ.σ. από το λάδι, στο οποίο τηγανίσαμε τους κεφτέδες και ρίχνουμε το αλεύρι πασπαλιστά ανακατεύοντας συνεχώς .

Ψήνουμε το μείγμα για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το αλεύρι ενώ προσέχουμε να μη σκουρύνει, γιατί θα πικρίσει. Ρίχνουμε τον πελτέ και το σκόρδο, ανακατεύουμε γρήγορα και προσθέτουμε σταδιακά το νερό, ανακατεύοντας συνεχώς, για να διαλυθούν τυχόν σβόλοι.

Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και μαγειρεύουμε το μείγμα για 5-6 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να δένει ελαφρά και προσέχουμε να μην πήξει. Τώρα προσθέτουμε τους κεφτέδες και το σκόρδο στην κατσαρόλα για να καλυφθούν με την «άρμη». Ανακατεύουμε ελαφρά και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Για το λάδι βασιλικού:

Σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει, προσθέτουμε τα φύλλα του βασιλικού και τα μπλανσάρουμε για 2-3 λεπτά. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε μπολ με πάγο και νερό ώστε να σταματήσει ο βρασμός. Σουρώνουμε και τα απλώνουμε σε μια πετσέτα κουζίνας . Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί, όχι να κάψει, προσθέτουμε τα φύλλα του βασιλικού και τα αφήνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά. Αφού κρυώσει το μίγμα, το τοποθετούμε σε πολυκόφτη μπλεντάροντας αρκετή ώρα ώστε να διαλυθούν τα φύλλα και να ενωθούν με το λάδι. Σουρώνουμε σε σουρωτήρι και γάζα, πολύ καλά. Αποθηκεύουμε στο ψυγείο και διατηρείται για μια εβδομάδα. Το υπόλειμμα των φύλλων μπορούμε να το κάνουμε ένα αρωματικό πέστο.  

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε