Κλικούδια (παραδοσιακά κλικιά) Πολυγύρου
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτάλια ελαιόλαδο
1 κουτάλι ζάχαρη
1 κουτάλι μπέικιν
1 πρέζα αλάτι
Χλιαρό νερό όσο πάρει
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
- Σε μπωλ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Σταδιακά προσθέτουμε το νερό, ώστε να γίνει μια ζύμη ούτε πολύ μαλακή, ούτε πολύ σκληρή. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε 1 ώρα να ξεκουραστεί.
- Παίρνουμε κομμάτια ζύμης σε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από καρύδι και πλάθουμε κορδονάκια, τα οποία ενώνουμε σε κύκλο.
- Σε κατσαρόλα ρίχνουμε μπόλικο λάδι (κατά προτίμηση ελαιόλαδο) και το αφήνουμε να κάψει καλά. Τηγανίζουμε τα κλικούδια μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
- Τα σερβίρουμε ζεστά σκέτα, με μέλι, τριμμένο τυρί, μαρμελάδα, ζάχαρη, ή ό,τι μας αρέσει.