Παραδοσιακό σαραγλί Νέου Μαρμαρά

Παραδοσιακό σαραγλί Νέου Μαρμαρά
Άτομα: 6
Προέλευση: Χαλκιδική

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

1 κιλό αλεύρι γοχ

1/2 φλ. λάδι (ηλιέλαιο ή σπορέλαιο)

1 κ.σ. ξύδι

1/2 κ.γ. αλάτι

Χλιαρό νερό

1 φλ. σπορέλαιο

1/2 φλ. βιτάμ (λιωμένο)

Για τη γέμιση:

400 γρ. καρύδι

300 γρ. αμύγδαλο

2 κ.σ. σουσάμι (καβουρδισμένο)

1/2 φλ. ζάχαρη

1 κ.γ. κανέλα

1/4 κ.γ. μαστίχα (τρίμμματα)

2 βανίλιες

Για το σιρόπι:

3 φλ. ζάχαρη

2 φλ. νερό

1 φέτα λεμονιού

1 ξυλλο κανέλα

1 ξυλλο βανίλια

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

  1. Για να ετοιμάσουμε το φύλλο, αναμειγνύουμε το αλεύρι, το λάδι, το ξύδι και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη. Σκεπάζουμε το μπολ με σελοφάν και το βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα.
  2. Για τη γέμιση, βράζουμε το καρύδι και το αμύγδαλο για 1-2 λεπτά, τα ξεφλουδίζουμε και τα αλέθουμε στο μπλέντερ μαζί με το σουσάμι, τη ζάχαρη, την κανέλα, τη μαστίχα και τις βανίλιες.
  3. Ανοίγουμε το φύλλο λεπτό, αλλά όχι πολύ λεπτό. Το λαδώνουμε με το μείγμα σπορέλαιου και βιτάμ και το γεμίζουμε με το μίγμα των ξηρών καρπών. Το τυλίγουμε και το στριφογυρίζουμε σε ρολό.
  4. Ψήνουμε στον αέρα στους 140-150 βαθμούς μέχρι να ροδίσει. Όταν είναι έτοιμο, το βγάζουμε από τον φούρνο, το σιροπιάζουμε και το ξαναβάζουμε στον φούρνο για μισή ώρα, μέχρι να απορροφήσει καλά το σιρόπι και να αποκτήσει τραγανή υφή.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε