Στριφτόπιτα Σαρακατσιάνικη

Στριφτόπιτα Σαρακατσιάνικη
Προέλευση: Κιλκίς

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 1 κιλό αλεύρι μαλακό
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1 φλιτζάνι αγελαδινό βούτυρο
  • 800 γρ. τυρί φέτα
  • 2 ποτήρια χλιαρό νερό

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, με το νερό και το αλάτι. Ζυμώνουμε τα υλικά με τα χέρια για 10 λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί μια πολύ μαλακή ζύμη την οποία αφήνουμε να ξεκουραστεί. Κατόπιν κόβουμε τη ζύμη σε 6-8 κομμάτια, ανάλογα με το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε. Λιώνουμε το βούτυρο, λαδώνουμε το ταψί, παίρνουμε κάθε κομμάτι ζύμης και το ανοίγουμε σε φύλλο με τα χέρια, μαζί με λίγο από το βούτυρο. Τοποθετούμε το πρώτο φύλλο στο ταψί και από πάνω τρίβουμε τη φέτα. Στρώνουμε με τα χέρια. Συνεχίζουμε εναλλάξ, μια στρώση το επόμενο φύλλο με βούτυρο και μία στρώση με φέτα, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Στο τέλος ενώνουμε την πίτα διαγώνια και τη γυρίζουμε ανάποδα. Την πιέζουμε με τα δάχτυλα, ώστε να απλωθεί σε όλη την επιφάνεια του ταψιού,
περιχύνουμε στην επιφάνειά της το υπόλοιπο βούτυρο που έμεινε. Δεν τη χαράζουμε, ούτε την κόβουμε σε κομμάτια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 1 ώρα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε