Μεθυστική κι αυθεντική

Μεθυστική κι αυθεντική

Η διαδρομή έχει συνολικό μήκος 61 χιλιόμετρα και διαρκεί περίπου 1,5 ώρα με αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα, χωρίς στάσεις. Η διαδρομή ενδείκνυται όλο τον χρόνο και αφορά επισκέπτες που ενδιαφέρονται για τη τοπική γαστρονομία και οινογευσία τον τοπικό πολιτισμό, τη φύση, το θαλάσσιο περιβάλλον και τις δραστηριότητες στην ύπαιθρο.

Σε περίπου 1,5 ώρα, η Λήμνος απλώνει ένα σκηνικό όπου η ιστορία, η φύση και η γεύση συναντιούνται σαν μια ξεχωριστή παράσταση. Από τη Μύρινα, ο δρόμος πηγαίνει προς τον Άγιο Δημήτριο και τις Σαρδές, και μετά στο Κατάλακκο με το απολιθωμένο δάσος, τις σπάνιες αμμοθίνες και την παραλία Γομάτι με τα καταγάλανα νερά. Η Κρηνίδα και η Ατσική κρατούν ανέγγιχτη την αγροτική ψυχή και την οινοποιητική παράδοση του νησιού με τα ηφαιστειακά εδάφη τους και το χαμηλό τους υψόμετρο. Τα μουσεία και μνημεία της Νέας Κούταλης και του Πορτιανού διηγούνται ιστορίες από το παρελθόν, ενώ η διαδρομή μπορεί να κλείσει με μια βουτιά στην παραλία Διαπόρι, ή μια στάση στους οικισμούς Κοντιά, Θάνος και Πλατύ και μετά επιστροφή πίσω στη Μύρινα.  

Η κουζίνα του νησιού ξεκινά από το κύμα και φθάνει στα χωριά της ενδοχώρας. Το κασπακινό αρνάκι, με ρύζι, σταφίδες, κουκουνάρια και σκεπασμένο με τυρί καλαθάκι, είναι πιάτο με μοναδική γεύση και φήμη. Τα χειροποίητα φλωμάρια, με κόκορα ή κατσικάκι και κόκκινη σάλτσα, είναι ένα χορταστικό πιάτο για κάθε εποχή. Τα κατιμέρια, λεπτές τηγανίτες από αλεύρι με μέλι ή ζάχαρη, και τα βενιζελικά, με αμύγδαλο, κακάο και λικέρ πορτοκάλι, θυμίζουν απογεύματα στις αυλές του νησιού.

Στη Λήμνο, τα προϊόντα είναι σπάνιας ποιότητας και νοστιμιάς. Το καλαθάκι, η φέτα και το κασέρι Λήμνου παράγονται από ντόπιους κτηνοτρόφους στις «μάντρες» που αποτελούν αγροτικά μνημεία του νησιού. Επίσης το μελίπαστο, φτιαγμένο με μαστοριά που περνά από γενιά σε γενιά, είναι σύμβολο της τυροκομικής τέχνης. Το μοσχάτο κρασί συνοδεύει κάθε γεύμα, ενώ το ελαιόλαδο κάθε σπιτικό φαγητό.

Στη διαδρομή αυτή γεμάτη από γεύσεις και μνήμες μην αμελήσετε να επισκεφτείτε τοπικά καταστήματα για να αγοράσετε τοπικά προϊόντα ή να καθίσετε σε  κάποια ταβέρνα ή καφενείο και να γευστείτε τοπικούς μεζέδες, όσο για την διαμονή σας υπάρχουν πολλές επιλογές σε φιλόξενα  καταλύματα ή ξενοδοχεία στην πόλη ή τα χωριά.

Προϊόντα διαδρομής

Προϊόντα ΠΟΠ: Καλαθάκι Λήμνου, Φέτα, Κασέρι, Οίνος Λήμνου, Μοσχάτο Λήμνου

Προϊόντα ΠΓΕ: Ελαιόλαδο Λήμνου, Αρνάκι Λήμνου, Κατσικάκι Λήμνου, Οίνος Αιγαίου Πελάγους

Ιδιαίτερα προϊόντα: Αλεύρι «Λήμνος», Ρεγκτικά ψωμιά και παξιμάδια από μαυραγάνι, Αφκός, Σουσάμι, Φασολάκια ασπρομάτικα, Τραχανάς, Φλωμάρια, τυρί Μελίχλωρο ή Μελίπαστο, τυρί Κασκαβάλι, κρέατα, ψάρια και θαλασσινά, κρασιά διάφορα, τσίπουρο και ούζο

Εδέσματα διαδρομής

Αρνάκι κασπακινό με ρύζι και καλαθάκι Λήμνου: Από τα πιο ξεχωριστά φαγητά της Λήμνου και απτό δείγμα της τοπικής κουζίνας. Πρόκειται για αρνί μαγειρεμένο αργά ώστε να γίνει τρυφερό και ζουμερό, με ρύζι και μυρωδικά, σταφίδες και κουκουνάρια που προσθέτουν γλυκόξινη και πικάντικη γεύση με άρωμα  μάραθου ή άνηθου. Το φαγητό ολοκληρώνεται με ένα στρώμα από καλαθάκι Λήμνου, σήμα κατατεθέν του νησιού, που λιώνει στον φούρνο σχηματίζοντας μια χρυσαφένια και ρόδινη κρούστα και χαρίζοντας ακαταμάχητη γεύση και εμφάνιση.

Αφκός με ραδίκια: Ο αφκός είναι από τα σημαντικότερα προϊόντα της Λήμνου και θυμίζει φάβα. Ο αφκός, αφού βράσει με καρότο, κρεμμύδι, σκόρδο και αρωματικά, μετατρέπεται σε βελούδινο πουρέ αρωματισμένο με ελαιόλαδο και λεμόνι. Τα ραδίκια, ελαφρά ζεματισμένα και αμέσως δροσισμένα σε κρύο νερό, διατηρούν το χρώμα και τη φρεσκάδα τους. Το πιάτο μπορεί να ολοκληρωθεί με ψημένα κρεμμύδια και ντομάτα, που προσθέτουν γλυκύτητα και ένταση.

Βενζελικά Λήμνου: Από τα πιο διάσημα γλυκίσματα του νησιού, μικρά φοντανάκια με γεύση ξηρών καρπών και πήραν την ονομασία τους προς τιμήν του Ελευθέριου Βενιζέλου. Φτιάχνονται με αμύγδαλα, καρύδια, κακάο, κουβερτούρα και λίγο λικέρ για άρωμα, σε μικρές μπουκιές. Το μυστικό τους είναι το λευκό γλάσο που τα τυλίγει, δίνοντάς τους την ιδιαίτερη εμφάνιση και γεύση.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε