Με κρίνα και με γιασεμιά

Η διαδρομή έχει συνολικό μήκος 62 χιλιόμετρα και διαρκεί περίπου 2 ώρες με αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα, χωρίς στάσεις. Η διαδρομή είναι για όλο τον χρόνο και απευθύνεται σε επισκέπτες που τους ενδιαφέρει η γαστρονομία, ο πολιτισμός, το φυσικό περιβάλλον και οι δραστηριότητες στην ύπαιθρο.
Σε περίπου 2 ώρες, η διαδρομή που ξεκινά και τελειώνει στον Μούδρο μας περιγράφει τη Λήμνο σαν ένα παραμύθι της φύσης και της γεύσης. Από το λιμάνι του Μούδρου με τις πολλές επιλογές φαγητού και διαμονής, ο δρόμος περνά από το Ρωμανό και το Βάρος, για να φτάσει στον Κότσινα, όπου το κάστρο και ο οικισμός διηγούνται μνήμες αιώνων. Στο Ρεπανίδι και το Κοντοπούλι, οι αλυκές αστράφτουν στον ήλιο και φιλοξενούν διαβατάρικα πουλιά και αλμυρές μυρωδιές, που πρέπει να τις ανακαλύψετε. Η αρχαία Ηφαιστία και η Πολιόχνη φέρνουν στο φως τις απαρχές του Αιγαίου και του ελληνικού πολιτισμού, ενώ οι παραλίες στο Φαναράκι και στον Κέρο ενδείκνυται για μπάνιο και ξεκούραση.
Η γαστρονομία εδώ είναι ύμνος στη γη και τη θάλασσα. Η ψαρόσουπα με τραχανά, παντρεύει τα πλούτη του πελάγους με ένα τυροκομικό προϊόν, ενώ οι γεμιστές καβουρομάνες και οι πεταλίδες με ρύζι, σκόρδο και μυρωδικά φέρνουν στο πιάτο τη νοικοκυροσύνη των ντόπιων ψαράδων.
Τα ασπρομύτικα φασολάκια μαγειρεμένα με χοιρινό ή αρνί, κουβαλούν έμπνευση, αγάπη και μεράκι. Ο καβουρμάς Λήμνου, χοιρινό κρέας μαγειρεμένο σε λίπος με μυρωδικά, είναι μεζές που ταιριάζει με ζεστά ζυμαρικά και συνοδεύεται με Λιμνιό κρασί.
Στα τοπικά καταστήματα και τραπέζια της διαδρομής θα βρείτε εκλεκτά προϊόντα που αποτελούν ιδανικούς μεζέδες: ρεκτικά ψωμιά και παξιμάδια από μαυραγάνι, μελίπαστο τυρί, ελιές, άφκο, ασπρομάτικα φασόλια, αρνάκι, κατσικάκι, σαρδέλες, πετρομπάρμουνα περίφημα κρασιά ή ούζο Λήμνου. Για το κλείσιμο, οι σαμσάδες, μικρά ρολάκια με καρύδι, μέλι και κανέλα, είναι ότι καλύτερο, ενώ τα αμυγδαλωτά με ανθόνερο χαρίζουν λεπτή, αρωματική γεύση που μένει στη μνήμη.
Κάθε στάση αυτής της διαδρομής αφηγείται μια ιστορία του νησιού, για τον μόχθο στα χωράφια για την αγωνία του ψαρά και για τη χαρά της παρέας γύρω από το τραπέζι.
Προϊόντα διαδρομής
Προϊόντα ΠΟΠ: Καλαθάκι Λήμνου, Φέτα, Κασέρι, Οίνος Λήμνου, Μοσχάτο Λήμνου
Προϊόντα ΠΓΕ: Ελαιόλαδο Λήμνου, Αρνάκι Λήμνου, Κατσικάκι Λήμνου, Οίνος Αιγαίου Πελάγους
Ιδιαίτερα προϊόντα: Αλεύρι «Λήμνος», Ρεγκτικά ψωμιά και παξιμάδια από σιτάρι μαυραγάνι, Αφκός, Σουσάμι, Φασολάκια ασπρομάτικα, Τραχανάς, Φλωμάρια, τυρί Μελίχλωρο ή Μελίπαστο, τυρί Κασκαβάλι, κρέατα, Ψάρια και θαλασσινά, Κρασί, Τσίπουρο, Ούζο.
Εδέσματα διαδρομής
Αστακός με χόρτα του βουνού ή σπανάκι: Παλιά συνταγή ψαράδων της Λήμνου, όπου ο θαλασσινός μεζές δένει με τα τρυφερά χόρτα σε ένα πιάτο που μυρίζει άνοιξη και θάλασσα. Ο αστακός σωτάρεται ελαφρά σε ελαιόλαδο με κρεμμύδι, σβήνεται με λευκό κρασί και σιγομαγειρεύεται με άνηθο και ντομάτα ή με λεμόνι. Τα βρασμένα χόρτα του βουνού ή το σπανάκι προστίθενται στο τέλος. Το θεσπέσιο αυτό έδεσμα συνοδεύεται από τα πιο εκλεκτά κρασιά του νησιού.
Κόκορας με φλωμάρια: Πιάτο με το περίφημο παραδοσιακό ζυμαρικό του νησιού, που θυμίζει λεπτές χυλοπίτες ή ψιλές ταλιατέλες και φτιάχνεται με αλεύρι, αυγά, γάλα και αλάτι. Ο κόκορας μαγειρεύεται σε σάλτσα ντομάτας με κρεμμύδι, σκόρδο, κρασί και πολλά αρωματικά. Στη συνέχεια η σάλτσα δένει με τα φλωμάρια, που βγάζουν όλη τη νοστιμιά. Το πιάτο ολοκληρώνεται με τριμμένο μελίχλωρο ή άλλο τοπικό τυρί, και συνοδεύεται από κόκκινο τοπικό κρασί.
Σαμσάδες Λήμνου: Από τα πιο χαρακτηριστικά παραδοσιακά γλυκά της Λήμνου, χαρακτηριστικό δείγμα της παραδοσιακής ζαχαροπλαστικής του νησιού. Πρόκειται για σιροπιαστά ρολά, γεμισμένα με μπόλικο σουσάμι με ή χωρίς την προσθήκη αμυγδάλου. Το ιδιαίτερο στους σαμσάδες είναι η τεχνική τους: το φύλλο λεπτό, αλείφεται με λάδι, γεμίζεται και στη συνέχεια τυλίγεται και «σουρώνεται». Έτσι αποκτά τη χαρακτηριστική, κυματιστή και αφράτη υφή που μετά το ψήσιμο και το σιρόπιασμα, γίνεται τραγανή και μελένια. Το άρωμα της κανέλας και του γαρίφαλου ενισχύει τη γεύση, ενώ το μέλι προσδίδει άρωμα και γλυκύτητα.