Το κάστανο θέλει κρασί

Το κάστανο θέλει κρασί

Η διαδρομή έχει συνολικό μήκος 85 χιλιόμετρα και διαρκεί περίπου 2,5 ώρες με αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα, χωρίς στάσεις. Η διαδρομή είναι εύκολη όλο τον χρόνο και απευθύνεται σε επισκέπτες που ενδιαφέρονται για τη φύση, το περιβάλλον, τη θάλασσα, την πεζοπορία, την ποδηλασία  και την τοπική γαστρονομία.

Σε μια διαδρομή 2,5 ωρών, η Κίσσαμος ξεδιπλώνει τοπία που μαγεύουν και αιχμαλωτίζουν. Από τους κομόλιθους της Ποταμίδας και το φαράγγι των Τοπολίων, ως το δάσος του Βλάτους και τον οικολογικό οικισμό της Μηλιάς, η φύση αποκαλύπτει την σπάνια ομορφιά της. Στο Έλος, στο Βλάτος και στα υπόλοιπα εννιά χωριά, απλώνεται η ηρεμία που χαρίζουν οι καστανιές, ενώ στο Σφηνάρι αναδύεται το άρωμα της θάλασσας. Η διαδρομή κορυφώνεται στα Φαλάσσαρνα, με την αρχαία πόλη και την παραλία με την εκτυφλωτική άμμο και το απέραντο γαλάζιο. Ο κύκλος κλείνει στην Κίσσαμο με το εμβληματικό Καβονήσι, το δυτικότερο λιμάνι της Κρήτης, κουβαλώντας, μνήμες από τον Τζέκα και το αρμενάκι του.

Η καρδιά όμως της εμπειρίας χτυπά στη γαστρονομία. Τα καλιτσούνια, σε κάθε τους παραλλαγή, με χόρτα, με μυζήθρα ή γλυκά με μέλι, είναι μικρά θαύματα γεύσης, φτιαγμένα στο χέρι με μεράκι. Το χανιώτικο μπουρέκι, με κολοκύθια, πατάτες και μυζήθρα ενσαρκώνει την πληθωρικότητα της τοπικής κουζίνας. Τα μαγειρεμένα κάστανα με κάθε τρόπο φέρνουν στο τραπέζι φθινοπωρινά αρώματα, ενώ το κατσίκι με σταμναγκάθι δίνει μυστική δύναμη σε κάθε πιάτο. Τα αυγά με στάκα, είναι μια γεύση που ταιριάζει σε κάθε ώρα της ημέρας. Οι χοχλιοί με κουκιά και αγκινάρες και το πλακόβραστο Κισσάμου, τοπική ψαρόσουπα στρωμένη σε επίπεδα, συμπληρώνουν τη γευστική ταυτότητα της περιοχής.

Στα τραπέζια και στους πάγκους των καταστημάτων δεσπόζουν τα τοπικά προϊόντα: πηχτόγαλο, γραβιέρα και ξινομυζήθρα, εξαιρετικό ελαιόλαδο, μέλι Αφράτων, κάστανα από τα εννιά χωριά, άγρια βότανα και τοπικά αλλαντικά. Όλα ταιριάζουν και συνοδεύονται από ντόπιο κρασί Κισσάμου, καλή τσικουδιά και κισσαμίτικα συρτά.

Στη διαδρομή αυτή ο τόπος είναι ατόφιος και αυθεντικός. Τοπία που μαγεύουν και γεύσεις που μένουν αξέχαστες. Κάθε στάση είναι μια έκπληξη, κάθε πιάτο μια ιστορία, κάθε τσικουδιά ένα βήμα πιο κοντά στα ιερά μυστικά της γεύσης και του κρητικού Διατροφικού Πολιτισμού. Αν σας παίρνει ο χρόνος, από την Κίσσαμο ξεκινούν καθημερινά καραβάκια που κάνουν ημερήσιες εκδρομές στο Μπάλο και στη Γραμβούσα, ενώ σε  όλη την περιοχή υπάρχουν πολλές επιλογές για φαγητό σε εξαιρετικές ταβέρνες και διαμονή σε ξενοδοχεία, ξενώνες και αγροτουριστικά καταλύματα.

Προϊόντα διαδρομής

Προϊόντα ΠΟΠ: Πηχτόγαλο Χανίων, Γραβιέρα Κρήτης, Ξινομυζήθρα Κρήτης, Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης,

Προϊόντα ΠΓΕ:, Οίνος Χανίων, Οίνος Κισσάμου

Ιδιαίτερα προϊόντα: Κάστανα Χανίων, Μέλι Αφράτων, Σταμναγκάθι Γραμβούσας, Ελιές, Λάδι, Κρασί, Τσικουδιά, Τυριά, Αλλαντικά Ψάρια και θαλασσινά.

 

Εδέσματα διαδρομής

Πλακόβραστο Κισσάμου: Τοπική εκδοχή της κακαβιάς. Φτιάχνεται με στρώσεις από κρεμμύδι, ντομάτα, ψάρι και πατάτα, που στο τέλος παράγουν παχύρευστο ζωμό και ένα πιάτο απλό αλλά γεμάτο γεύση.

Κρέας με σταμναγκάθι: Παραδοσιακό πιάτο με αγνά τοπικά υλικά και πλούσια γεύση. Γίνεται με κατσικάκι ή αρνί, ελαιόλαδο, κρασί και σταμναγκάθι που φημίζεται για την ποιότητά και τη χαρακτηριστική του ήπια πικρή γεύση. Το πιάτο δένει εξαιρετικά με κισσαμίτικο κρασί και καλή παρέα.

Μπουρέκι: Εμβληματικό πιάτο της δυτικής Κρήτης. Πρόκειται για μια πλούσια πίτα με τέσσερις στρώσεις, όπου κυριαρχούν τα κολοκύθια με τρεις στρώσεις και μία από πατάτες. Τα λαχανικά περνούν πρώτα από ελαφρύ τηγάνισμα, ενώ το ταψί ντύνεται με φύλλο κάτω και πάνω. Η χανιώτικη μυζήθρα είναι βασικό υλικό, που χαρίζει ξεχωριστή γεύση, ενώ η ντομάτα θεωρείται απαραίτητη για να δέσει και να αρωματίσει.

Καλιτσούνια: Χανιώτικο έδεσμα που όμως σε κάθε περιοχή έχει τη δική του αλμυρή εκδοχή όπως με χόρτα, ή με τα περίφημα χανιώτικα τυριά, τη χανιώτικη μυζήθρα αλλά πρωτίστως την τυρομάλαμα, ένα μαλακό τυρί από αιγοπρόβειο γάλα, που παράγεται στο πρώτο στάδιο τυροκόμησης της γραβιέρας, συνήθως κάθε άνοιξη.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε