Να κατεβώ τον Ομαλό

Η διαδρομή έχει συνολικό μήκος 99 χιλιόμετρα και διαρκεί περίπου 2,5 ώρες με αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα, χωρίς στάσεις. Η διαδρομή είναι δύσκολη με πολλές στροφές και θέλει προσοχή ειδικά τους χειμερινούς μήνες η οποία γίνεται δύσβατη. Προτείνεται σε επισκέπτες που αγαπούν τη φύση, τα χιόνια, την πεζοπορία την ορειβασία, την περιπέτεια και τις γαστρονομικές εμπειρίες.
Σε μια διαδρομή περίπου 2,5 ωρών αποκαλύπτεται η άγρια ομορφιά και η μεγαλοπρέπεια των Λευκών Ορέων. Ξεκινώντας από τον Ομαλό με τους πολλούς ξενώνες και τον αυθεντικό ορεινό χαρακτήρα, η πρώτη στάση της διαδρομής γίνεται στο Ξυλόσκαλο, την πύλη προς το Εθνικό Πάρκο των Λευκών Ορέων και το θρυλικό φαράγγι της Σαμαριάς μνημείο της UNESCO. Αν επιλέξετε να διασχίσετε το φαράγγι, τον Φάραγγα, όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, στη μνήμη σας θα χαραχθούν ανεπανάληπτες εικόνες. Η διαδρομή οδηγεί στη συνέχεια στον Σελινιώτικο Γύρο, με θέα που κόβει την ανάσα, και κατόπιν στην Αγία Ειρήνη, με το φαράγγι και την μοναδική πεζοπορική του διάσχιση. Στα Τεμένια, τα νερά διηγούνται ιστορίες ίασης, ενώ η Κάνδανος, διηγείται μαρτυρίες και μαρτύρια. Η διαδρομή συνεχίζει στους Αλιγούς και καταλήγει στην κοσμοπολίτικη Παλαιόχωρα, με το κάστρο, τις απέραντες παραλίες, τις πολλές επιλογής διαμονής.
Η τοπική κουζίνα είναι ένα πανόραμα γεύσεων. Το τσιγαριαστό αρνί ή κατσίκι, αργομαγειρεμένο στο λίπος του, αποκτά χρυσαφένια όψη και νοστιμιά που λιώνει στο στόμα και ταιριάζει με καλό ντόπιο κρασί. Στο τραπέζι δεν λείπουν ποτέ το τυρί, οι μαραθόπιτες, τα καλιτσούνια, όπως και τα άγρια χόρτα που υπογράφουν τη στενή σχέση του Κρητικού Διατροφικού Πολιτισμού με το φυσικό περιβάλλον. Και στο τέλος έρχεται η πίτα, λεπτή, γεμιστή με μυζήθρα και σερβιρισμένη με μέλι, ένα έδεσμα, σύμβολο των ντόπιων και της περιοχής.
Τον πλούτο της κουζίνας συμπληρώνουν τα τοπικά προϊόντα που θα βρείτε στα παραδοσιακά καταστήματα όλης της διαδρομής. Πηχτόγαλο, γραβιέρα και ξινομυζήθρα, θυμαρόμελο, εξαιρετικό ελαιόλαδο, ντομάτες Κουντούρας, κεράσια Καράνου, ανθόνερο Φουρνέ και το χωνευτικό νερό των Τεμενίων, είναι μερικά από τα τόσα που βγάζει αυτός ο ευλογημένος τόπος. Τα βότανα, τα τοπικά αλλαντικά, η τσικουδιά και το κρασί, συνθέτουν μια γαστρονομική ταυτότητα που σμίγει στον ίσκιο της Μαδάρας, με τη σοφία του βοσκού, την τέχνη και την αρμονία της φύσης.
Προϊόντα διαδρομής
Προϊόντα ΠΟΠ: Πηχτόγαλο Χανίων, Γραβιέρα Κρήτης, Ξινομυζήθρα Κρήτης, Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης, Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Σελίνου Κρήτης
Προϊόντα ΠΓΕ:, Παξιμάδι Κρήτης, Οίνος Χανίων, Ελαιόλαδο Χανίων
Ιδιαίτερα προϊόντα: Άγρια χόρτα, Ντομάτες Κουντούρας, Κεράσια Καράνου, Αλλαντικά, κρέατα, τυριά και ψάρια Παλαιόχωρας.
Εδέσματα διαδρομής
Τσιγαριαστό: Χαρακτηριστικό πιάτο των ορεινών περιοχών των Χανίων, του οποίου η νοστιμιά βασίζεται στην υψηλή ποιότητα των υλικών του και πρωτίστως στο κρέας από ζώα που ζουν στα Λευκά Όρη. Το φαγητό ψήνεται ουσιαστικά στο λίπος του, σε πολύ χαμηλή φωτιά, μέχρι να γίνει πολύ τρυφερό και να αποκτήσει μοναδικά.
Πίτες με τυρί ή χόρτα: Οι πίτες της Κρήτης δεν έχουν να ζηλέψουν κάτι από τις πίτες της υπόλοιπης Ελλάδας και βασίζονται στο λεπτό τους ζυμάρι που γεμίζεται κυρίως με τοπικά λευκά μαλακά τυριά, όπως η μαλάκα, άγρια χόρτα και μυρωδικά, όπως το μάραθο και ο δυόσμος. Σερβίρονται ζεστές και αποτελούν ιδανικό πρωινό, σνακ ή επιδόρπιο, συνήθως με την προσθήκη μελιού.