Πρασινολουσμένη

Πρασινολουσμένη

Η διαδρομή έχει συνολικό μήκος 122 χιλιόμετρα και διαρκεί περίπου 2,5 ώρες με αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα, χωρίς στάσεις. Η διαδρομή είναι εύκολη και βατή όλο τον χρόνο και απευθύνεται σε επισκέπτες λάτρεις της φύσης, της πεζοπορίας, της ορειβασίας, της θάλασσας, της ηρεμίας αλλά και της περιπέτειας και βέβαια του καλού φαγητού.

Σε μια διαδρομή 2,5 ωρών, από τον Πολύγυρο έως την Ουρανούπολη, η Χαλκιδική αποκαλύπτει το σπάνιο μωσαϊκό της, από παραδοσιακούς οικισμούς, καταπράσινα βουνά, μνήμες αρχαίων φιλοσόφων και γεύσεις που παντρεύουν τη θάλασσα με τη γη.

Από την πρωτεύουσα της Χαλκιδικής, τον Πολύγυρο, με την αίσθηση ζωντάνιας και ιστορίας και την ποικιλία τοπικών προϊόντων, όπως το πλούσιο σε ισχυρισμούς υγείας κατσικίσιο τυρί, το οποίο θα το ξανασυναντήσουμε σε επόμενες στάσεις της διαδρομής μας, στα Ριζά και στην Ιερισσό,  το βλέμμα ανηφορίζει προς τον παραδοσιακό οικισμό του Παλαιόκαστρου και συνεχίζει στα μονοπάτια του Χολομώντα. Εκεί, ο Ταξιάρχης, πνιγμένος στα δάση, μοσχοβολά βότανα, άγρια μανιτάρια και ευωδιάζει μέλι. Η αρχοντική και πανέμορφη Αρναία, με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα σπάνια υφαντά και την πλούσια ιστορία, σερβίρει στο τραπέζι κατσικίσια τυριά, μέλια και γλυκά τουλουμπάκια. Σε όλα τα ορεινά χωριά, οι γεύσεις είναι πληθωρικές, με πιάτα που φέρνουν στο μυαλό τον χειμώνα στο τζάκι: πίτες με χόρτα, τυριά ή κολοκύθα, παραδοσιακά λουκάνικα με κομμάτια πορτοκάλι, αγριογούρουνο με δαμάσκηνα ή κυδώνια. Στα Στάγειρα του Αριστοτέλη, του μεγαλύτερου φιλοσόφου της Αρχαιότητας, με το δάσος του, στα γειτονικά Σιδηροκαύσια με τις πρόσφατα αποκατεστημένες εγκαταστάσεις μεταλλωρύχων αργύρου της οθωμανικής εποχής και στο Στρατώνι, η ιστορία συναντά το σήμερα.

Λίγο πιο κάτω, στην Ιερισσό, τα παλιά καρνάγια και η τοπική κουζίνα θυμίζουν την αιώνια σχέση με τη θάλασσα. Το ορκίνι, ένα μοναδικό ψάρι που μοιάζει με μικρό τόνο φέρνει στο πιάτο το άρωμα του Αιγαίου, , ενώ τα μύδια της Ολυμπιάδας πιστοποιούν τη περιοχή ως κορυφαίου κέντρου μυδοκαλλιέργειας. Τα Νέα Ρόδα έχουν το αποτύπωμα του Ξέρξη με τη διάνοιξη της ονομαστής διώρυγάς. Το ταξίδι καταλήγει στην Ουρανούπολη, πύλη του Αγίου Όρους, με τον Βυζαντινό Πύργο του Προσφορίου, τις Συλλογές Χριστιανικής τέχνης και  θέα την Αμμουλιανή με τις υπέροχες παραλίες.

Κι αν οι εικόνες γεμίζουν στα μάτια, οι γεύσεις ευφραίνουν την καρδιά. Το αγουρέλαιο και οι πράσινες ελιές, τα ντόπια τυριά, τα μέλια διαφόρων ειδών, η παραδοσιακή μουντοβίνα Αρναίας, τα βότανα του Χολομώντα, τα λουκάνικα, ο μαύρος χοίρος του Ταξιάρχη, συνοδεύονται από τοπικές ποικιλίες κρασιών και σφραγίζουν απόλυτα το γαστρονομικό οδοιπορικό της διαδρομής.

Αυτό το σπάνιο μωσαϊκό γεύσεων μπορείτε να το βρείτε και να το προμηθευτείτε στα πολλά τοπικά καταστήματα και να το απολαύσετε στις πολλές ταβέρνες και εστιατόρια της διαδρομής. Αν δε θελήσετε να διανυκτερεύσετε, γραφικοί ξενώνες υπάρχουν, υπάρχουν παντού, π.χ. στο Πολύγυρο, στο Ταξιάρχη και στην Αρναία, ενώ παραλιακά υπάρχουν αρκετές επιλογές ξενοδοχείων π.χ. στην Ιερισσό και στην Ουρανούπολη.

Προϊόντα ΠΟΠ: Αγουρέλαιο Χαλκιδικής, Πράσινες ελιές Χαλκιδικής, Τυρί Μπάτζος, Τυρί Φέτα, Τυρί Κασέρι, Τυρί Μανούρι Κεντρικής Μακεδονίας

Προϊόντα ΠΓΕ: Οίνος Χαλκιδικής

Ιδιαίτερα προϊόντα: Κατσικίσιο τυρί Χαλκιδικής, Λουκάνικο Ιερισσού και Αρναίας, Πευκόμελο, Ανθόμελο, Δασόμελο, Μουντοβίνα (απόσταγμα μελιού), Ορκίνι Ιερισσού, Μύδια Στρυμονικού , Ψάρια και θαλασσινά, «Λουβίδια» κίτρινα φασόλια Νεοχωρίου, Μανιτάρια, πατάτες και φασόλια Ταξιάρχη, Τσάι του βουνού και βότανα Χολομώντα, Τραχανάς, Χυλοπίτες, Μαύρος χοίρος Ταξιάρχη, Ελληνικό ξανθόχρωμο μοσχάρι Πολύγυρου, Γλυκά του κουταλιού, Μαρμελάδες, Τουλουμπάκια Αρναίας.

Φαγητά διαδρομής

Ορκίνι: Είναι ψάρι που υπάρχει σε αφθονία, κυρίως το Μάιο, στον κόλπο της Ιερισσού. Αποτελεί ιδιαίτερα νόστιμο και θρεπτικό ψάρι, ιδανικό για ουζομεζέ. Στην περιοχή μαγειρεύεται με κρεμμύδι και ντομάτα γιαχνί, με κολοκυθάκια και ρύζι, βραστό ή παστό.

Μύδια: Τα νερά του Στρυμονικού κόλπου δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για τη βιολογική καλλιέργεια των μυδιών χωρίς χρήση άλλης τροφής γι’ αυτό αποτελούν τα πιο ιδιαίτερα θαλασσινά της Χαλκιδικής. Προσφέρουν εξαιρετικά εύγευστα πιάτα, όπως σαγανάκι, μυδοπίλαφο, αχνιστά και αποτελούν τον πιο τέλειο μεζέ για ούζο, τσίπουρο ή κρασί.

Πίτα Αρναίας: Παραδοσιακή πίτα με φύλλο που ανοίγεται στο χέρι. Για τη γέμιση χρησιμοποιούνται ντόπια υλικά, όπως φέτα Αρναίας, σπανάκι, πράσα και άγρια χόρτα. Λίγο πριν το ψήσιμο το επάνω φύλλο αλείφεται με εξαιρετικό ελαιόλαδο Χαλκιδικής, προσφέροντας ένα έδεσμα που φέρει την απόλυτη γαστρονομική σφραγίδα του τόπου.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε