Πάρε το στρατί και γύρνα

Η διαδρομή έχει συνολικό μήκος 65 χιλιόμετρα και διαρκεί περίπου 1 ώρα με αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα, χωρίς στάσεις. Η διαδρομή είναι βατή όλο τον χρόνο και απευθύνεται σε επισκέπτες που ενδιαφέρονται για τη θάλασσα, την φύση και τις δραστηριότητες τη τοπική γαστρονομία και τον πολιτισμό.
Σε μία ώρα πορείας, η Δυτική Χαλκιδική ξετυλίγεται σαν σπάνια ταινία, όπου η πεδιάδα συναντά τη θάλασσα και οι προσφυγικές συνταγές την τοπική γαστρονομία. Μια διαδρομή που ζει μέσα από τις αισθήσεις και τις μνήμες και δένει αρμονικά με κάθε εποχή του χρόνου.
Η αρχή γίνεται από τη Νέα Γωνιά προς στα Νέα Σίλατα, εκεί όπου οι πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη και τη Μικρά Ασία ρίζωσαν ξανά και έφεραν μαζί τους την τέχνη της αμπελοκαλλιέργειας. Στο Σπήλαιο των Πετραλώνων, με τον μοναδικό ανθρωπολογικό, παλαιοντολογικό και αρχαιολογικό πλούτο, ιχνηλατήστε τις απαρχές του ανθρώπινου είδους, ενώ στο διπλανό Ανθρωπολογικό Μουσείο θα καμαρώσετε τον πλούτο των σπουδαίων ευρημάτων. Η Πορταριά, σας καλεί να γευτείτε εκλεκτά κρασιά, ενώ όλη η περιοχή μοσχοβολά βερίκοκα από τις καλλιέργειες της τοπικής καϊσιάς. Στα Νέα Μουδανιά, η θάλασσα γίνεται και πλούτος. Η μεγάλη ιχθυόσκαλα σφύζει από ζωή και το Μουσείο Αλιευτικών Σκαφών και Εργαλείων αφηγείται τη βαθιά σχέση των ανθρώπων του τόπου με τη θάλασσα. Η Νέα Ποτίδαια φύλακας στις «Πόρτες της Κασσάνδρας», εκεί όπου η ξακουστή διώρυγα ενώνει δύο κόλπους, τον Θερμαϊκό και τον Τορωναίο. Τέλος, η Άφυτος, με καλντερίμια, πέτρινα σπίτια, αρχοντικά και αρχαία ιερά, κλείνει τη διαδρομή, αυτόν το ζωντανό πίνακα που καθηλώνει και γαληνεύει την ψυχή.
Και αν το τοπίο χαρίζει εικόνες, η γεύση αφήνει ανεξίτηλο αποτύπωμα. Τα ντολμαδάκια γιαλαντζί με τρυφερά αμπελόφυλλα, το παραδοσιακό κατσικάκι «Ψήμα» Κασσάνδρας ψημένο στον φούρνο, οι σαρδέλες των Μουδανιών και ο ροφός σε ταβά, διηγούνται μοναδικές γαστρονομικές ιστορίες. Δίπλα τους, το αγουρέλαιο και οι πράσινες ελιές, τα τυριά ΠΟΠ, το μέλι και τα κρασιά Χαλκιδικής αποκαλύπτουν έναν σπάνιο πολιτισμό γεύσης: κάθε ποτήρι κρασί είναι ταξίδι στον ήλιο, στο αμπέλι, στη ζωή. Αναζητήστε τα παντού, θα τα βρείτε σε όλα τα τοπικά καταστήματα.
Προϊόντα διαδρομής
Προϊόντα ΠΟΠ: Αγουρέλαιο Χαλκιδικής, Πράσινες ελιές Χαλκιδικής, Τυρί Μπάτζος, Τυρί Φέτα, Τυρί Κασέρι, Τυρί Μανούρι Κεντρικής Μακεδονίας
Προϊόντα ΠΓΕ: Οίνος Χαλκιδικής
Ιδιαίτερα προϊόντα: Αμπελόφυλλα Νέας Γωνιάς, Βερίκοκα «Καϊσιά» Πορταριάς, Σαρδέλες Νέων Μουδανιών, Ψάρια και θαλασσινά, Μέλι Χαλκιδικής (πολλές ποικιλίες), Καλλυντικά από μέλι και κερί μέλισσας.
Εδέσματα διαδρομής
Ντολμαδάκια γιαλαντζί: Παραδοσιακό και νηστίσιμο πιάτο με γέμιση από ρύζι, κρεμμυδάκια, άνηθο, μαϊντανό και δυόσμο, σε αμπελόφυλλα που σιγοβράζουν σε ελαιόλαδο, λεμόνι, αλάτι και πιπέρι. Πρόκειται για συνταγή που έφεραν οι πρόσφυγες από την Ανατολή και τις αλησμόνητες πατρίδες και είναι ο πιο ταιριαστός μεζές πριν από κάθε γεύμα ή για να συνοδεύσει τσίπουρο ή ούζο.
Κατσικάκι «Ψήμα»: Τοπική συνταγή της Κασσάνδρας, συνδεδεμένη με το Πάσχα, που πλέον γίνεται όλο τον χρόνο. Ψήνεται στο φούρνο και στο τέλος αποκτά τραγανή πέτσα και ζουμερή σάρκα. Συνοδεύεται με ρύζι κρεμμυδάκια, άνηθο και δυόσμο δημιουργώντας ένα πολύ γευστικό και αρωματικό πιάτο.
Σαρδέλες με λαχανικά: Ένα απλό αλλά εξαιρετικά νόστιμο πιάτο, γεμάτο θαλασσινή φρεσκάδα. Οι σαρδέλες στρώνονται στο ταψί με ελαιόλαδο, φέτες ντομάτας, κρεμμυδάκια, μαϊντανό, ρίγανη και κύμινο, δημιουργώντας αρωματικό και πεντανόστιμο αποτέλεσμα. Ψήνονται στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν, συνδυάζοντας θρεπτική αξία και σπάνια νοστιμιά. Ένα πιάτο ιδανικό για οικογενειακό τραπέζι ή για βράδυ παρέα με τσίπουρο ή ρετσίνα.