Στα οινοπέδια των λιμνών

Η διαδρομή έχει συνολικό μήκος 89 χιλιόμετρα και διαρκεί περίπου 1,5 ώρα με αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα, χωρίς στάσεις και χωρίς ξεναγό. Η διαδρομή προτείνεται για όλο τον χρόνο και απευθύνεται σε επισκέπτες που ενδιαφέρονται για τη τοπική κουζίνα την γαστρονομία, και το κρασί τον τοπικό πολιτισμό, το φυσικό περιβάλλον, την παρατήρηση πουλιών και δραστηριότητες όπως: πεζοπορία, ορειβασία, ποδηλασία.
Σημείο αναφοράς της διαδρομής που διαρκεί λίγο περισσότερο από 1,5 ώρα είναι το Αμύνταιο, τα οινοποιεία και οι λίμνες, που χαρίζουν ένα αξεπέραστο οδοιπορικό σε κάθε επισκέπτη. Όμορφος και φιλόξενος τόπος, φημισμένος για τα εκλεκτά κρασιά και τις σπάνιες γεύσεις με φόντο τοπία που εναλλάσσονται ανάμεσα στο πράσινο των αμπελώνων και στο γαλάζιο του νερού. Η διαδρομή περνά δίπλα από τις όχθες της Βεγορίτιδας και της Ζάζαρης, τη γαλήνη της Χειμαδίτιδας και τη μαγεία της λίμνης Πετρών. Εδώ υπάρχουν χωριά που κρατούν ζωντανό το τοπικό χρώμα και χαρακτήρα και την Μακεδονική παράδοση, όπως ο Άγιος Παντελεήμων, το Ξινό Νερό με την ομώνυμη πηγή και το Λέχοβο.
Η γαστρονομία εδώ παντρεύει τη γη με το νερό και την έμπνευση των ανθρώπων. Η καρδιά του αμπελώνα χτυπά στο Ξινόμαυρο, ένα κρασί με σύνθετο αρωματικό χαρακτήρα, νότες φρούτων και μακρά επίγευση. Συνοδεύει πιάτα με κρέας, από αρνί και μοσχάρι έως κυνήγι, ψητά ή μαγειρεμένα με κόκκινη σάλτσα. Οι πιπεριές Φλωρίνης πρωταγωνιστούν με κάθε τρόπο: ως αλοιφή αϊβάρ, λαδόξιδο, γεμιστές με τυρί ή σε μουστοπιπεριά με λάχανο και μυρωδικά. Από τις λίμνες έρχονται γριβίδια, πέστροφες και τσιρόνια, σε πλακί, στη σχάρα, λιαστά ή σε ψαρόσουπα με κόκκινη πιπεριά, ενώ, αποκλειστικά στη Βεγορίτιδα, ψαρεύεται ο κορήγονος, που στα κάρβουνα ή στο τηγάνι είναι ο βασιλιάς της γεύσης.
Στα ορεινά, το κυνήγι δίνει έντονες γεύσεις, ενώ ο κόκκορας κρασάτος με χυλοπίτες και οι διάφορες πίτες, από πιπερόπιτα και μανιταρόπιτα μέχρι τραχανόπιτα και πίτα με αγριόχορτα, σφραγίζουν τη μαγεία της τοπικής κουζίνας. Το γεύμα κλείνει με τα υπέροχα γλυκά κουταλιού ή μαρμελάδες από φράουλες, βύσσινα, σύκα, καρπούζια, τριαντάφυλλο, δαμάσκηνα, κολοκύθες ή με ένα ποτηράκι αρωματικού τοπικού λικέρ. Στη διαδρομή θα συναντήσετε καταστήματα από τα οποία μπορείτε να προμηθευτείτε μακεδονικά τυριά, πατάτες Σκλήθρου, τραχανάδες, χυλοπίτες, μανιτάρια και γλυκά του κουταλιού σε απρόσμενες γεύσεις και αρώματα.
Σε αυτή τη διαδρομή όπου στις λίμνες καθρεφτίζονται τ’ αμπέλια και το κρασί μοσχοβολά Μακεδονία, κάθε γεύση αφηγείται και μια ξεχωριστή ιστορία. Εδώ θα βρείτε ταβέρνες και εστιατόρια με μοναδικό φαγητό και φιλόξενους ξενώνες και μικρά ξενοδοχεία για τη διαμονή σας.
Προϊόντα διαδρομής
Προϊόντα ΠΟΠ: τυρί Μπάτζος, τυρί Φέτα, τυρί Κασέρι, τυρί Μανούρι, Κεφαλογραβιέρα Δυτικής Μακεδονίας
Προϊόντα ΠΓΕ: Οίνος Αμύνταιου Φλώρινας, οίνος Μακεδονίας
Ιδιαίτερα προϊόντα: Πιπεριές Φλωρίνης, Πατάτες Σκλήθρου, Κορέγονοι Βεγορίτιδας, Λιμναία ψάρια, Άγρια μανιτάρια, Τραχανάδες, Χυλόπιτες, Γλυκά του κουταλιού, φημισμένο κρασί και Τσίπουρο.
Εδέσματα διαδρομής
Γεμιστές πιπεριές Φλωρίνης: Απλό αλλά πολύ νόστιμο πιάτο με τοπικό χαρακτήρα. Οι κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης γεμίζονται με φέτα, αυγό και μυρωδικά, ψήνονται στον φούρνο με λίγο ελαιόλαδο και ρίγανη και γίνονται τρυφερές, αρωματικές και γεμάτες νοστιμιά. Το σερβίρισμα απαιτεί προσεκτικό ξεφλούδισμα που χαρίζει ακόμα πιο φίνα εικόνα.
Σάλτσα αϊβάρ: Η αϊβάρ αποτελεί παραδοσιακή σάλτσα που κατά κανόνα φτιάχνεται με πιπεριές Φλωρίνης, που χαρίζουν ιδιαίτερη γλυκύτητα. Η παρασκευή της συνδέεται με το φθινόπωρο, κύρια εποχή συγκομιδής. Οι πιπεριές ψήνονται στα κάρβουνα ώστε να αποκτήσουν καπνιστό άρωμα, ξεφλουδίζονται και συνδυάζονται με μελιτζάνα, σκόρδο, λάδι και ξίδι. Το αποτέλεσμα είναι μια βελούδινη, πηχτή σάλτσα με φρουτώδη γεύση, που ταιριάζει υπέροχα με ψητά κρέατα ή ως μεζές για τσίπουρο ή ούζο.
Πίτα με κιμά και πράσα: Πεντανόστιμη πίτα που φέρει τη μακρά γαστρονομική παράδοση της περιοχής της Φλώρινας και που συχνά συνοδεύει το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Η ζύμη, πλούσια σε βούτυρο, θυμίζει σφολιάτα, τραγανή και αφράτη. Η γέμιση συνδυάζει μοσχαρίσιο κιμά με πράσα, κρεμμύδι και αυγά, δημιουργώντας ισορροπημένο μείγμα γλυκύτητας και νοστιμιάς. Ψημένη μέχρι να ροδίσει, η φλωρινιώτικη αυτή πίτα αποτελεί πιάτο με ξεχωριστή θέση στην τοπική γαστρονομία.