Η ματιά που ταξιδεύει

Η ματιά που ταξιδεύει

Η διαδρομή έχει συνολικό μήκος 100 χιλιόμετρα και διαρκεί περίπου 2 ώρες με αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα, χωρίς στάσεις και ξεναγό. Η διαδρομή προτείνεται για όλο τον χρόνο και απευθύνεται σε επισκέπτες που ενδιαφέρονται για τη τοπική κουζίνα και γαστρονομία, τον τοπικό πολιτισμό, το φυσικό περιβάλλον, την οικολογία την παρατήρηση πουλιών και δραστηριότητες όπως: πεζοπορία, ορειβασία, ποδηλασία, περιπέτειες ή/και αγώνες στο χιόνι.

Η διαδρομή στις Πρέσπες είναι μια μαγική περιπλάνηση περίπου 2 ωρών όπου στο τέρμα της ο ουρανός συναντά το νερό και η φύση την ιστορία. Στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών, οι δύο λίμνες και οι υγρότοποι φιλοξενούν σπάνια πουλιά και συντροφεύουν γεωργούς και ψαράδες σε ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Ελλάδας, σε έναν πραγματικό παράδεισο για τους λάτρεις της φύσης, της ηρεμίας και της ξεγνοιασιάς.

Η διαδρομή κάνει στάση στη Βίγλα και στο Πισοδέρι, με το Χιονοδρομικό Κέντρο να ζωντανεύει τον χειμώνα χαρίζοντας δυνατές συγκινήσεις στο χιόνι. Η διαδρομή συνεχίζει προς το Αντάρτικο, τον παραδοσιακό οικισμό με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, και στη Μικρολίμνη ακουμπάς τα ήσυχα νερά της Μικρής Πρέσπας. Στον Λαιμό, η καθημερινότητα κυλά στον ρυθμό του νερού, ενώ στον Άγιο Γερμανό η πλατεία, ο βυζαντινός ναός και ο νερόμυλος αφηγούνται αιώνιες ιστορίες. Στο νησί του Αγίου Αχιλλείου, ανάμεσα σε ερείπια βυζαντινών ναών που αναδύονται από το νερό, η εμπειρία γίνεται μύθος και το αφήγημα τρόπος ζωής. Στους Ψαράδες, η διαδρομή ολοκληρώνεται στις εσχατιές της Ελλάδας με τις βάρκες να σε οδηγούν στα σκαρφαλωμένα σε βράχια ασκηταριά που αγναντεύουν τη Μεγάλη Πρέσπα, ενώ προς το Βρονετρό μνημεία, όπως οι σπηλιές του Ζαχαριάδη και του Κόκκαλη, θυμίζουν τις πιο ζοφερές στιγμές του 20ού αιώνα. Εδώ στο τριεθνές, η φύση σας καλεί να βιώσετε το μέγιστο και το υπέρτατο των αισθήσεων.

Η κουζίνα των Πρεσπών είναι σώμα και ψυχή των ντόπιων. Τα φασόλια, από τους διάσημους γίγαντες και τα πλακέ μεγαλόσπερμα, μέχρι τα κόκκινα, τα μαύρα και τα μπαρμπούνια, είναι γαστρονομικός θησαυρός. Ψημένα στον φούρνο ως φασουλονταβάς με ντομάτα και μυρωδικά, σε σαλάτα με μαϊντανό και κρεμμύδι ή σε πιο απρόσμενες εκδοχές, όπως το φασόλι γλυκό του κουταλιού, φέρνουν στο τραπέζι τη γεύση του υγρού τοπίου. Από τις λίμνες βγαίνουν πενταμόστιμα ψάρια που φέρουν το άρωμα του γλυκού νερού στο πιάτο, ενώ το ντόπιο μοσχάρι είναι η βάση για πιάτα όπως οι κεφτέδες μακάλο. Στο πλάι, τυριά ΠΟΠ και τσίπουρο συντροφεύουν τις παρέες, ενώ τα γλυκά του κουταλιού από φρούτα της περιοχής ολοκληρώνουν μια εμπειρία που μένει ανεξίτηλη στη μνήμη, όπως, άλλωστε, και οι ίδιες οι Πρέσπες.

Εδώ, κάθε γεύση, κάθε τοπίο και κάθε ιστορία αποτελεί ένα κομμάτι του καμβά ενός τόπου που όμοιός του δεν υπάρχει στην Ελλάδα και στον κόσμο ολόκληρο. Μην αμελήσετε αναχωρώντας να πάρε μαζί σας κάποιο από τα μοναδικά προϊόντα της γης των Πρεσπών, ενώ αν θέλετε να μείνετε σε αυτό το μαγευτικό μέρος, θα βρείτε καθαρούς και φιλόξενους ξενώνες και αγροτουριστικά καταλύματα στους οικισμούς της περιοχής.

Προϊόντα διαδρομής

Προϊόντα ΠΟΠ: τυρί Μπάτζος, τυρί Φέτα, τυρί Κασέρι, τυρί Μανούρι, Κεφαλογραβιέρα Δυτικής Μακεδονίας

Προϊόντα ΠΓΕ: Φασόλια γίγαντες-ελέφαντες Πρεσπών, φασόλια πλακέ μεγαλόσπερμα Πρεσπών, οίνος Μακεδονίας

Ιδιαίτερα προϊόντα: Φασόλια κόκκινα και μπαρμπούνια, Παπούδια, Μαύροι γίγαντες, Φακές, Ρεβίθια, Άγρια μανιτάρια, Τραχανάς, Χυλόπιτες, Λιμναία ψάρια, Μέλι Αντάρτικου, Κυνήγι, Γλυκά του κουταλιού, Τσίπουρο

Εδέσματα διαδρομής

Φασουλονταβάς: Το πιο κλασικό και αγαπημένο πιάτο της κουζίνας των Πρεσπών, που προβάλλει με μοναδικό τρόπο το κορυφαίο γαστρονομικό προϊόν, τα φασόλια. Αφού μουλιάσουν από την προηγούμενη μέρα και βράσουν με κρεμμύδι, λάδι και μπαχαρικά, τοποθετούνται σε πήλινο σκεύος και ψήνονται στον φούρνο με ντομάτα, λάδι και μπαχαρικά, μέχρι να μελώσουν. Μαζί με φρέσκο ψωμί και κρασί ή τσίπουρο αποτελούν ένα  αυθεντικό και αξέχαστο γεύμα.

Κεφτέδες μακάλο από μοσχάρι Πρεσπών: Το μοσχάρι Πρεσπών, προερχόμενο από την ελληνική βραχυκερατική φυλή, είναι άπαχο, υψηλής διατροφικής αξίας και με μοναδική γεύση χάρη στις συνθήκες εκτροφής στα παραλίμνια λιβάδια και τα ορεινά βοσκοτόπια. Αυτό το εξαιρετικό κρέας είναι η πρώτη ύλη για την παρασκευή των περίφημων κεφτέδων μακάλο που «πνίγονται» σε σάλτσα από λάδι, αλεύρι, σκόρδο και τομάτα, δίνοντας ένα πιάτο, απόλυτη έκφραση της γαστρονομικής παράδοσης της περιοχής.

Παστά τσιρόνια: Τα τσιρόνια, μικρά ψάρια των Πρεσπών μήκους 15-20 εκ., αποτελούν κλασσικό μεζέ της περιοχής και τίμιο δείγμα της τοπικής γαστρονομίας. Μαγειρεύονται τηγανητά, αλλά η κορυφαία εκδοχή τους είναι παστά, με ντομάτα και πιπεριά ή απλά με λάδι, ξύδι και μπούκοβο. Αλιεύονται με την τεχνική «κέδρα» ή «πελαΐζια», σε μεγάλα κοπάδια. Το  αλάτισμα και το λιάσιμο τα κάνει σπάνιο μεζέ για τσίπουρο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε