Στης Παναγιάς τα μέρη

Η διαδρομή έχει συνολικό μήκος 157 χιλιόμετρα και διαρκεί περίπου 3,5 ώρες με αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα, χωρίς στάσεις. Ο επισκέπτης μπορεί να διανύσει μέρος της ή να τη διακόψει και να την συνεχίσει άλλη ημέρα. Η διαδρομή προσφέρεται για όλο τον χρόνο και απευθύνεται σε επισκέπτες που ενδιαφέρονται για τη τοπική κουζίνα, το κρασί τα πολιτιστικά, ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία και ακόμη, τη φύση και δραστηριότητες όπως: πεζοπορία, ορειβασία, ποδηλασία και περιπέτειες ή αγώνες στο χιόνι.
Σε περίπου 3,5 ώρες κίνησης, η Ημαθία αποκαλύπτει μια διαδρομή όπου το κρασί και η παράδοση πορεύονται μαζί. Ξεκινώντας από τη Βέροια, με το ιστορικό Βήμα του Αποστόλου Παύλου, η πορεία περνά από χωριά και πλαγιές που ζουν στο ρυθμό του αμπελιού: τον Τρίλοφο με τον Ναό του Αγίου Τρύφωνα, προστάτη των αμπελουργών, το Ροδοχώρι με τα κεράσια του, το Γιαννακοχώρι και τη Νάουσα, πατρίδα των Μπούλων και του Ξινόμαυρου, της ευγενέστερης ελληνικής ερυθράς ποικιλίας. Από τη Νάουσα, το Γιαννακοχώρι ή το Ροδοχώρι μπορείτε με ευκολία να επισκεφτείτε το Χιονοδρομικό Κέντρο στα 3-5 Πηγάδια, ένα από τα δύο μεγάλα χιονοδρομικά κέντρα της Ημαθίας.
Η διαδρομή συνεχίζει στο Αρκοχώρι με το σπάνιο δάσος των βελανιδιών και ανηφορίζει στο Σέλι και στο Χιονοδρομικό Κέντρο, παράδεισος για τους λάτρεις των χειμερινών αθλημάτων και του χιονιού γενικότερα. Από εδώ, ο δρόμος οδηγεί στην Καστανιά και την Παναγία Σουμελά, το σημείο αναφοράς του ποντιακού ελληνισμού, σε μια διαδρομή με έλατα ή/και ομίχλη όπου τα βουνά μοσχοβολούν ρετσίνι και βρεγμένο χώμα.
Η κουζίνα εδώ είναι βαθιά δεμένη με τη γη και τους ανθρώπους της. Στη Νάουσα, αμπελοντολμάδες με κιμαδόρυζο φτιάχνονται σε κατσαρόλες που αχνίζουν τις περιόδους των γιορτών και όχι μόνο. Το χοιρινό με δαμάσκηνα ή κυδώνια, η τοπική σούπα «κουκούλια» με τηγανισμένα γιουβαρλάκια χωρίς ρύζι και τα διάφορα γιουβετσοειδή με πυκνή σάλτα και μυρωδικά, είναι έξοχα πιάτα που φέρνουν τον χειμώνα στο τραπέζι. Τα κεφτεδάκια και το κοκκινιστό με το εξαιρετικής ποιότητας βόειο κρέας Ημαθίας μαγειρεύονται σε σάλτσα με Ξινόμαυρο που χαρίζει ξεχωριστό άρωμα, ενώ ο σιμιγδαλένιος χαλβάς αποκτά άλλη διάσταση, αρωματισμένος με το ίδιο κρασί. Τέλος, ο πιο διάσημος τσιπουρομεζές είναι τα γραβόψαρα, μελιτζάνες κομμένες σε λεπτές φέτες που έχουν παστωθεί και τηγανίζονται σε καυτό λάδι.
Στις τοπικές αγορές και στα καταστήματα αναζητήστε τους θησαυρούς της Ημαθίας: τοπικά τυριά, ροδάκινα Νάουσας, μανιτάρια Βερμίου, πατάτες Καστανιάς, τσίπουρο, χειροποίητα πέτουρα, τραχανάδες, φρούτα ή λαχανικά σε μούστο («ρετσέλια»), κυνήγι κ.α..
Είναι μια διαδρομή που το κρασί λειτουργεί ως αόρατο νήμα που ενώνει σε μια αρμονία αρώματα, γεύσεις, τέχνες, παραδόσεις και ανθρώπους. Και αν θέλετε να μείνετε επιλέξετε κάποιο από τα πολλά καταλύματα που θα συναντήσετε όπως π.χ. στη περιοχή του Ροδοχωρίου, του Σελίου, της Κουμαριάς και βεβαίως των πόλεων της Νάουσας και της Βέροιας.
Προϊόντα διαδρομής
Προϊόντα ΠΟΠ: τυρί Μπάτζος, τυρί Φέτα, τυρί Κασέρι, τυρί Μανούρι Κεντρικής Μακεδονίας, Τραγανά Κεράσια Ροδοχωρίου, Ροδάκινα Νάουσας, Οίνος Νάουσας
Προϊόντα ΠΓΕ: Οίνος Ημαθίας, Οίνος Μακεδονίας
Ιδιαίτερα προϊόντα: Μοσχαρίσιο κρέας, Γκαβόψαρα (παστές μελιτζάνες), Ρετσέλια (φέτες φρούτων ή λαχανικών σε μούστο), Τυρί Πλεξούδα, Τσίπουρο, Μανιτάρια Βερμίου, Πατάτες Καστανιάς, Πέτουρα, Τραχανάς.
Φαγητά περιοχής
Γιαπράκια Νάουσας: Παραδοσιακό μακεδονίτικο πιάτο που συνηθίζεται την περίοδο των Χριστουγέννων. Μοιάζουν με τους λαχανοντολμάδες στο σχήμα και στον τρόπο μαγειρέματος, αλλά διαφέρουν στα υλικά. Μαγειρεύονται στην κατσαρόλα με λάχανο, κιμά, ρύζι και μυρωδικά, ενώ στην περιοχή της Νάουσας, αντί για λάχανο βάζουν αμπελόφυλλα.
Γκαβόψαρα: Ο πιο διάσημος μεζές της Νάουσας. Παστές μελιτζάνες που κόβονται σε λεπτά, μακρόστενα κομμάτια και τηγανίζονται σε καυτό λάδι, αφού πρώτα αλευρωθούν καλά.
Κρέας με ξινόμαυρο και μπάτζο: Τα αρωματικά κρασιά της Ημαθίας και ιδίως της Νάουσας βρίσκουν τον τέλειο σύντροφό τους σε πολλά πιάτα με κρέας, όπως μοσχάρι ή κυνήγι, της πλούσιας τοπικής γαστρονομίας, δημιουργώντας φαγητά με πλούσια σάλτσα. Ψήνονται στη γάστρα και παντρεύονται άψογα με τυρί μπάτζο ή κεφαλοτύρι.