Στον κάμπο βασιλεύει

Η διαδρομή έχει συνολικό μήκος 85 χιλιόμετρα και διαρκεί περίπου 1,5 ώρα με αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα, χωρίς στάσεις και χωρίς ξεναγό. Η διαδρομή προσφέρεται για όλο τον χρόνο και απευθύνεται σε επισκέπτες που ενδιαφέρονται για τη τοπική κουζίνα, τον τοπικό πολιτισμό, τη φύση και δραστηριότητες όπως: πεζοπορία, ορειβασία, ποδηλασία και περιήγηση στην ύπαιθρο.
Σε περίπου 1,5 ώρα δρόμο, ο κάμπος είναι ένας ζωντανός πίνακας, όπου τα ροζ λουλούδια από τις ανθισμένες ροδακινιές την άνοιξη θα σας ταξιδέψει στο αποκαλούμενο «ελληνικό χανάμι».
Η αφετηρία είναι η Βέροια, με τη Λίμνη Αγίας Βαρβάρας, όπου τα νερά καθρεφτίζουν πλατάνια και ουρανό όπως και τα στενά του Αλιάκμονα, χαρακτηρισμένη περιοχή NATURA, υγροβιότοπος για πουλιά, και για ήπιες δραστηριότητες. Στη Βεργίνα, βλέπεις και νοιώθεις το μεγαλείο των Μακεδόνων Βασιλέων, ενώ το Νεόκαστρο και το Μετόχι Προδρόμου προσφέρουν μια ήρεμη ανάπαυλα. Η πορεία συνεχίζει προς τη Μελίκη, τον Νέο Πρόδρομο, την Αγία Τριάδα και την Κυψέλη, με το Μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου Σφηνίτσης, πριν περάσει από την Κουλούρα και τη Νέα Νικομήδεια, έναν από τους αρχαιότερους νεολιθικούς οικισμούς της Ευρώπης, την Πατρίδα και ολοκληρωθεί πίσω στη Βέροια. Αν θελήσετε να διανυκτερεύσετε στην περιοχή, θα βρείτε αρκετά καταλύματα όπως και πολλές ταβέρνες και εστιατόρια για να γευθείτε σπάνια τοπικά φαγητά.
Η γαστρονομία του κάμπου της Ημαθίας είναι αντανάκλαση της γης του. Οι πίτες με χειροποίητο φύλλο και γέμιση από τσουκνίδα, σπανάκι, πράσο, κολοκύθι ή ντόπια τυριά, φέρνουν στο πιάτο σπουδαίες γεύσεις. Από την άλλη, οι μπάμιες Μελίκης μαγειρεμένες με τοπικά ζυμαρικά και τριμμένο κεφαλοτύρι, το μαγειρευτό χοιρινό με σέλινο ή πράσο, το τρυφερό μοσχαρίσιο κρέας Ημαθίας με μανέστρα και τραχανά και τα μοσχαρίσια μάγουλα ή ουρές, αποτελούν μοναδικές γευστικές προτάσεις. Δίπλα τους, οι ξεστημένοι κεφτέδες με την πλούσια σάλτσα γιαουρτιού γίνονται σύμβολο τοπικής ταυτότητας. Η εμπειρία ολοκληρώνεται με γλυκά του κουταλιού από κεράσι ή βύσσινο και με το διάσημο ρεβανί, με άρωμα λεμονιού και βανίλιας, βουτηγμένο σε χρυσαφένιο σιρόπι.
Στα τοπικά καταστήματα οι πάγκοι και τα ράφια είναι γεμάτα με τον πλούτο της γης: φρέσκα μήλα, ροδάκινα, δαμάσκηνα, αχλάδια, κεράσια και ακτινίδια ή κομπόστες, μακεδονικά τυριά ΠΟΠ ή πιο ιδιαίτερες τοπικές δημιουργίες, όπως η πλεξούδα. Τσίπουρο και τραχανάς αλλά και ρετσέλι που κουβαλά τη σοφία παραδοσιακών μεθόδων συντήρησης.
Κάθε στάση στη διαδρομή αυτή είναι ένα μεγάλο, ανοιχτό τραπέζι που σας καλεί να γνωρίσετε την ψυχή και την ιστορία των ανθρώπων.
Προϊόντα διαδρομής
Προϊόντα ΠΟΠ: τυρί Μπάτζος, τυρί Φέτα, τυρί Κασέρι, τυρί Μανούρι Κεντρικής Μακεδονίας.
Προϊόντα ΠΓΕ: Οίνος Ημαθίας, Οίνος Μακεδονίας
Ιδιαίτερα προϊόντα: Μήλα, Ροδάκινα, Ακτινίδια, Κομπόστες φρούτων, τυρί Πλεξούδα, Μοσχαρίσιο κρέας, Μπάμιες Μελίκης, Πιπεριές Αγίου Γεωργίου, Τραχανάς, Πέτουρα (ζυμαρικό), Τσίπουρο.
Φαγητά διαδρομής
Κιμαδόπιτα βλάχικη: Πεντανόστιμη κιμαδόπιτα με πράσα, τυλιγμένη σε σπιτικό φύλλο που ροδίζει στον φούρνο. Η γέμιση είναι πλούσια και αρωματική, με πράσα σοταρισμένα και ελαφρά μαγειρεμένο μοσχαρίσιο κιμά, δεμένα με μυρωδικά και καρυκεύματα. Το φύλλο γίνεται τραγανό, χαρίζοντας υπέροχη υφή. Μια παραδοσιακή πίτα, χορταστική και λαχταριστή, που σερβίρεται ζεστή σε οικογενειακό τραπέζι ή φιλικό κάλεσμα.
Κεφτέδες «ξεστημένοι»: Παραδοσιακή συνταγή της περιοχής. Οι κεφτέδες από μοσχαρίσιο κιμά ψήνονται στο φούρνο μαζί με πλούσια σάλτσα γιαουρτιού, μυρωδικών και μπαχαρικών. Σερβίρονται ιδανικά με χειροποίητες χυλοπίτες πασπαλισμένες με τριμμένο τυρί.
Ρεβανί Βέροιας: Ίσως το γνωστότερο ρεβανί της Ελλάδας και σίγουρα το πιο παραδοσιακό γλυκό της Βέροιας. Φτιάχνεται από ένα ομοιόμορφο μείγμα σιμιγδαλιού και βανίλιας. Ψήνεται σε μεγάλο ταψί και αφού κρυώσει, περιχύνεται με ζεστό σιρόπι μέχρι να το απορροφήσει.
Ρετσέλια: Μια ευρηματική, παραδοσιακή τεχνική συντήρησης των φρούτων που με αφθονία προσφέρει η γη της Ημαθίας. Μήλα, κυδώνια, βερίκοκα, σύκα, αλλά και ορισμένα λαχανικά, όπως μελιτζάνες ή κολοκύθια, αφού πρώτα μπουν σε ασβεστόνερο για να διατηρήσουν τη σφιχτή υφή τους, βράζονται μέσα σε μούστο ώσπου να γλασάρουν και να αποκτήσουν βελούδινη γεύση. Σερβίρονται ως γλυκό επιδόρπιο.