Στα αγιασμένα βήματα

Στα αγιασμένα βήματα

Η διαδρομή έχει συνολικό μήκος 129 χιλιόμετρα και διαρκεί περίπου 3 ώρες με αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα, χωρίς στάσεις. Ο επισκέπτης μπορεί να διανύσει μέρος της ή να τη διακόψει και να την συνεχίσει άλλη ημέρα. Η διαδρομή είναι προσβάσιμη όλο τον χρόνο και απευθύνεται σε επισκέπτες που ενδιαφέρονται για τη γαστρονομία, τον πολιτισμό, τη φύση, το περιβάλλον και τις δραστηριότητες στην ύπαιθρο.

Η διαδρομή των σχεδόν 3 ωρών κίνησης που ξεκινά από την Κεραμωτή και καταλήγει στην ιστορική πόλη της Καβάλας, είναι ένα ταξίδι γεμάτο εναλλαγές, εικόνες και εμπειρίες. Μέσα από εύφορες πεδιάδες, παρόχθια δάση και ιστορικούς τόπους, η περιοχή δείχνει το πιο όμορφο πρόσωπό της, γεμάτο ιστορίες για τη γη, τη θάλασσα, το πολιτισμό, τους άλλους τόπους, τα προϊόντα και τις γεύσεις που χαρίζει απλόχερα κάθε εποχή του χρόνου.

Η διαδρομή περιλαμβάνει το Κοτζά Ορμάν, το μεγαλύτερο παρόχθιο δάσος της Ελλάδας και τελευταία «ζούγκλα» της Ευρώπης, που στέκει πράσινη κιβωτός γεμάτη θρύλους και είναι μοναδική οικοπεριπατητική εμπειρία με εύκολη πρόσβαση από την Κεραμωτή. Επίσης τις Κρηνίδες, τα ιαματικά λασπόλουτρα και τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, Μνημείο της UNESCO. Η προϊστορική Ορθόπετρα αναδεικνύει το βάθος του πολιτισμού που άνθισε εδώ, ενώ στην Παλιά Καβάλα, οι καταρράκτες και το οικολογικό μονοπάτι μεταφέρουν τον επισκέπτη σε έναν κόσμο που η φύση μπορεί να γαληνέψει την ψυχή.

Η γαστρονομία της περιοχής είναι ένα μαγικός συνδυασμός στεριάς και θάλασσας. για παράδειγμα, σαρδέλες ψητές ή «παντρεμένες» με μια σάλτσα λαδολέμονο και μαϊντανό, αυγοτάραχο, χταπόδια και μύδια που μαγειρεύονται σε πιλάφια που κουβαλούν μνήμες και γεύσεις Ανατολής. Το αρνί με σπανάκι φέρνει την απλότητα και την απόλαυση στο τραπέζι. Το κρασί και το τσίπουρο της Καβάλας, συνοδεύουν ιδανικά κάθε πιάτο, και το πιο γλυκό φινάλε έρχεται με το τραγανό αμύγδαλο, το φρέσκο βούτυρο και την άχνη ζάχαρη των κουραμπιέδων της Νέας Καρβάλης.

Στην περιοχή της Καβάλας, όπως φανερώνεται από τις παραδόσεις των Σαγίων, από την καλλιέργεια του καπνού, από την πλούσια γαστρονομική της κληρονομιά και από τις ταβέρνες και τα τοπικά μπακάλικα, η φύση – γη και θάλασσα - αποκαλύπτει με τρόπο ευγενικό και αληθινό την αιώνια σχέση με τον άνθρωπο. Αν επιθυμείτε να διανυκτερεύσετε στην περιοχή, θα βρείτε πολύ μεγάλο αριθμό δωματίων, καταλυμάτων και ξενοδοχείων.

Προϊόντα διαδρομής

Προϊόντα ΠΟΠ: τυρί Φέτα Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, τυρί Κασέρι Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης

Προϊόντα ΠΓΕ: Οίνος Παγγαίου Όρους, Οίνος Καβάλας.

Ιδιαίτερα προϊόντα: Ακτινίδια, Σπαράγγια, Αμύγδαλα, Σουσάμι και ταχίνι, Πατάτες, Ελιές, ελαιόλαδο, Όσπρια, Μπλε καβούρι, αυγοτάραχο, σαρδέλες και μύδια Καλαμωτής, Ψάρια και θαλασσινά, Κρασί, Τσίπουρο, Ούζο, Καπνός.

Εδέσματα διαδρομής

Αυγοτάραχο Κεραμωτής με λαδολέμονο και φιλέτο ψαριού: Ένα πιάτο υψηλής γαστρονομίας που αναδεικνύει τον πλούτο και την ποιότητα των προϊόντων της περιοχής. Το φιλεταρισμένο ψάρι, φρέσκο ή παστό, σερβίρεται με πορτοκάλι, μαϊντανό και καυτερό λαδολέμονο, μέσα σε φύλλα λάχανου ή μαρουλιού. Στο πλάι, φέτες αυγοτάραχου Κεραμωτής συνδυάζονται με φρέσκο λεμόνι και άνηθο, δημιουργώντας έναν εκλεπτυσμένο συνδυασμό γεύσεων. Η ελαφρώς πικάντικη σάλτσα, τα εσπεριδοειδή και η θαλασσινή νοστιμιά του ψαριού συνθέτουν έναν σπάνιο μεζέ που ταιριάζει ιδανικά με τσίπουρο ή λευκό κρασί.

Σαρδελοπίλαφο: Πιάτο που συνδυάζει την πλούσια γαστρονομική παράδοση του τόπου, με την εξίσου πλούσια αλιευτική δραστηριότητα. Το ρύζι μαγειρεύεται με αρωματικά μυρωδικά, σαφράν, σταφίδες και κουκουνάρι, ενώ δένεται με αυγό και λευκό τοπικό τυρί για πλούσια υφή. Το μείγμα μετατρέπεται σε πίτα, στρωμένη με φιλέτα ψητής σαρδέλας, ώστε να δημιουργηθεί χρυσαφένια κρούστα. Ένα πιάτο που συνοδεύεται ιδανικά με ένα ποτήρι κρασί , τσίπουρο ή ούζο.

Κουραμπιέδες Νέας Καρβάλης: Ίσως οι πιο διάσημοι κουραμπιέδες της Ελλάδας, συνώνυμοι της αφράτης υφής, του αρωματισμένου βουτύρου και των ολόκληρων καβουρδισμένων αμυγδάλων. Φτιάχνονται με πρόβειο βούτυρο, ζάχαρη άχνη, αλεύρι και αμύγδαλα, ζυμώνονται και κόβονται σε μισοφέγγαρα. Ψήνονται μέχρι να ροδίσουν ελαφρά, και στη συνέχεια καλύπτονται γενναιόδωρα με ζάχαρη άχνη. Ιδανικοί για δώρο, ή για τις γιορτές, αλλά και για κάθε άλλη περίσταση του χρόνου.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε