Τις ομορφιές σου καρτερώ

Η διαδρομή έχει συνολικό μήκος 130 χιλιόμετρα και διαρκεί περίπου 2 ώρες με αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα, χωρίς στάσεις και χωρίς ξεναγό. Η διαδρομή προσφέρεται για όλο τον χρόνο και απευθύνεται σε επισκέπτες που ενδιαφέρονται για τη τοπική γαστρονομία οινογευσία και πολιτισμό, και ακόμη τη φύση και δραστηριότητες όπως: πεζοπορία, ορειβασία, ποδηλασία, παρατήρηση πουλιών.
Ξεκινώντας από την καρδιά του Κιλκίς, αυτή η διαδρομή περίπου 2 ωρών είναι ένα πολύχρωμο μωσαϊκό τοπίων και γεύσεων, ένα με την εικόνα της μακεδονικής γης. Από την Τέρπυλλο και το γραφικό Μελισσουργειό, στην Ποντοκερασιά και την Ευκαρπία με τα τουρσιά, η διαδρομή προχωρά προς το Παλατιανό, έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής και συνεχίζει προς τη Βάθη, όπου πλάθονται παραδοσιακά ζυμαρικά και παράγονται τοπικά τυριά όπως το παρχαροτύρι και το γαΐς, και προχωρά στο Χέρσο και τη Δοϊράνη, όπου στη λίμνη η γαλήνη του τοπίου σμίγει με την ιστορία και παράδοση του τόπου. Τελευταία στάση, οι γραφικές Μουριές και το δάσος των «Χιλίων Δέντρων» με τις υπεραιωνόβιες βελανιδιές που δημιουργούν, ένα κινηματογραφικό σκηνικό, απρόσμενο και μοναδικό.
Στις ταβέρνες της Δοϊράνης, ο γουλιανός και το γριβάδι σερβίρονται τηγανητά ή πλακί με ντομάτα, σκόρδο και πιπεριές. Το κεμπάπ, με δυνατό άρωμα από κύμινο και συνοδεία γιαουρτιού, θυμίζει Ανατολή, ενώ τα γεμιστά ποντιακά ζυμαρικά μαντί και βαρένικα αναβιώνουν τη γαστρονομική κληρονομιά των προσφύγων. Το κεσκέκ πλούσιο και χορταστικό με σπασμένο σιτάρι και κρέας, μαγειρεύεται σε μεγάλα καζάνια για πολλές ώρες μέχρι να δημιουργήσουν μια πηχτή, κρεμώδη υφή και ακόμη η μεγάλη ποικιλία τουρσιών, από λάχανο μέχρι πράσινες ντομάτες, που συνοδεύουν ιδανικά όλα τα μαγειρευτά, δίνοντάς τους μια πικάντικη νοστιμιά. Το καυτό μπουγιουρντί, με φέτα, ντομάτα και μπούκοβο, είναι ιδανικός μεζές για συντροφιά και καλή παρέα τις κρύες νύχτες του χειμώνα, μαζί με ένα ποτηράκι τοπικού τσίπουρου ή κρασιού.
Προϊόντα όπως τα τυριά του Κιλκίς, το μέλι των Αμάραντων, τα ζυμαρικά σιρόν και τα διάφορα κρέατα διατηρούν ζωντανή τη γαστρονομική εικόνα της διαδρομής και μπορείτε να τα προμηθευτείτε από τοπικά καταστήμτα ενώ μπορείτε να μείνετε στα φιλόξενα καταλύματα της περιοχής και να φάτε σε ταβέρνες ή εστιατόρια που προσφέρουν τοπικά φαγητά . Αυτή Η διαδρομή δεν είναι μια απλή περιήγηση, αλλά μια ζωντανή γνωριμία και σχέση με τη γεύση και την παράδοση της περιοχής που σας καλεί να τη γνωρίσετε και να ξανάρθετε.
Προϊόντα διαδρομής
Προϊόντα ΠΟΠ: τυρί Μπάτζος, τυρί Φέτα, τυρί Κασέρι, τυρί Μανούρι Κεντρικής Μακεδονίας.
Προϊόντα ΠΓΕ: Οίνος Μακεδονίας
Ιδιαίτερα προϊόντα: Ζυμαρικά και τουρσιά Βάθης, Τουρσιά Ευκαρπίας, Λιμναία ψάρια Δοϊράνης, Μέλι Αμάραντων, Παρχαροτύρι, τυρί Γαΐς, τυρί Τσιορτάνια, Κυνήγι, Ποντιακά πιάτα.
Εδέσματα διαδρομής
Γουλιανός Δοϊράνης: Ο γουλιανός, το ξακουστό ψάρι της Λίμνης, σερβίρεται κυρίως τηγανητός. Οι φέτες του ψαριού αλευρώνονται με καλαμποκάλευρο και τηγανίζονται σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν. Ένας ξεχωριστός μεζές που απολαμβάνεται με τοπικό τσίπουρο ή κρασί.
Βαρένικα: Ζυμαρικά της ποντιακής κουζίνας που γεμίζονται συνήθως με μυζήθρα. Η ζύμη από αλεύρι, νερό και αυγό, κόβεται σε κύβους και γεμίζεται με τυρί. Βράζονται σε αλατισμένο νερό, στραγγίζονται και ραντίζονται με λιωμένο βούτυρο και συνοδεύονται από ντόπιο γιαούρτι.
Μαντί: Ζυμαρένιες μπουκιές που γεμίζονται με κιμά και ψήνονται με ζωμό, και αποτελούν χαρακτηριστικό πιάτο της ποντιακής κουζίνας. Η ζύμη ανοίγεται σε φύλλο που κόβεται σε τετράγωνα που γεμίζονται με κιμά μαγειρεμένο με κρεμμύδι και μαϊντανό. Τα μαντί ψήνονται στο φούρνο με βούτυρο και περιχύνονται με ζωμό κρέατος. Σερβίρονται ζεστά, συχνά με γιαούρτι ή λιωμένο βούτυρο.