Οχυρά γεύσης

Η διαδρομή έχει συνολικό μήκος 145 χιλιόμετρα και διαρκεί περίπου 3 ώρες με αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα, χωρίς στάσεις. Ο επισκέπτης μπορεί να διανύσει μέρος της ή να διακόψει και να συνεχίσει άλλη ημέρα. Η διαδρομή προτείνεται για όλο τον χρόνο και απευθύνεται σε επισκέπτες που ενδιαφέρονται για τη γαστρονομία, την οινογευσία, τον πολιτισμό, τη φύση, το περιβάλλον και δραστηριότητες στην ύπαιθρο (πεζοπορία, ορειβασία, ποδηλασία κ.α.).
Μια διαδρομή περίπου 3 ωρών, οδηγεί τον επισκέπτη στα άγνωστα αλλά μοναδικά μέρη του Κιλκίς. Από την πόλη με το εντυπωσιακό Σπήλαιο του Αγίου Γεωργίου, μέχρι τις κατάφυτες πλαγιές του Πάικου και τα τιρκουάζ νερά της Γαλάζιας Λίμνης στο Σκρα, η διαδρομή είναι εντυπωσιακή και συνδυάζει φύση, ιστορία και γεύση.
Ο γαστρονομικός χαρακτήρας της περιοχής φέρει έντονα το αποτύπωμα των προσφύγων από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία. Τα ποντιακά βαρένικα γεμισμένα με πατάτα ή τυρί ή τα γεμιστά μαντί, με κιμά και γιαούρτι, μοσχοβολούν στο πιάτο με λιωμένο βούτυρο και πάπρικα. Τα τραγανά πιροσκί, γεμιστά με πατάτα ή τυρί, ταιριάζουν σε κάθε περίσταση. Το αλμυρό σαραγλί με κιμά είναι όλη η σοφία της κουζίνας που έμαθε να δημιουργεί με απλά, φρέσκα και τίμια υλικά. Η Γουμένισσα, κρυμμένο στολίδι στους πρόποδες του Πάικου, παράγει και προσφέρει τα πιο εκλεκτά κρασιά που συνοδεύουν πιάτα, όπως το γιουβέτσι σε πήλινο ή το αγριογούρουνο στιφάδο που μυρίζουν δάσος. Φημισμένα είναι και τα χειροποίητα χοιρινά λουκάνικα, αρωματισμένα με τοπικά μπαχαρικά και σκόρδο, καθώς και οι πατάτες των Μεγάλων Λιβαδιών και τα κάστανα του Πάικου. Επιπλέον, στο Πάικο και πουθενά αλλού, καλλιεργείται η πιο νόστιμη ποικιλία κερασιών της Ελλάδας, η περίφημη ορεινή «Ρούπκα».
Πιο βόρεια, το Σκρα μαγεύει με τους καταρράκτες και τη σμαραγδένια λίμνη, όπου μια βουτιά σε αυτήν, είναι η πιο ξεχωριστή εμπειρία σε ένα μοναδικό περιβάλλον με πεζοπορικές διαδρομές, και ανάσες δρισιάς, ενώ το Ηρώο και το Μουσείο της ιστορικής μάχης συγκινούν τον επισκέπτη. Το Μεταλλικό με τις θεραπευτικές πηγές, το Παλαιό Γυναικόκαστρο με το βυζαντινό κάστρο, τα καστανοχώρια της Καστανερής και της Γρίβα με τα εξαιρετικά κάστανα συνθέτουν μια σπάνια εικόνα όπου η πολιτιστική και αγροτική κληρονομιά, συναντά τη γεύση στις τοπικές ταβέρνες και την αυθεντική φιλοξενία σε ξενοδοχεία και γραφικούς ξενώνες κυρίως στην Αξιούπολη, στο Πολύκαστρο, στη Γουμένισα και βεβαίως στην πόλη του Κιλκίς.
Από τα τυριά, όπως Μπάτζος, Μανούρι και Τσιορτάνια, που παράγονται από υψηλής ποιότητας αγελαδινό και κατσικίσιο γάλα, έως τα κεράσια Φιλυριάς και το μέλι Γερακώνα, η διαδρομή σας καλεί να γνωρίσετε, να δοκιμάσετε, να προμηθευτείτε τα τοπικά προϊόντα και να βιώσετε το φιλόξενο κάλεσμα της μάνας γης, που τρέφει, εμπνέει και συγκινεί.
Προϊόντα διαδρομής
Προϊόντα ΠΟΠ: τυρί Μπάτζος, τυρί Φέτα, τυρί Κασέρι, τυρί Μανούρι Κεντρικής Μακεδονίας.
Προϊόντα ΠΓΕ: Οίνος Πλαγιές Πάικου, Οίνος Μακεδονίας
Ιδιαίτερα προϊόντα: Κάστανα Πάικου, Καστανερής και Γρίβας, Λουκάνικα, Πατάτες Μεγάλων Λιβαδιών, τυρί Τσιορτάνια, Κεράσια Φιλυριάς, Κεράσια «Ρούπκα» Πάικου, Μέλι Γερακώνα, Ποντιακά ζυμαρικά
Εδέσματα διαδρομής
Πιροσκί με πατάτες: Αγαπημένος τραγανός μεζές που κερδίζει με την απλότητά του και τη γεύση του. Η αφράτη ζύμη με μαγιά γεμίζεται με σοταρισμένες πατάτες, κρεμμύδι και άνηθο, αρωματισμένα με ρίγανη και τηγανίζεται σε καυτό λάδι μέχρι να αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα. Ιδανικό πιάτο για κάθε τραπέζι, είτε ως συνοδευτικό είτε ως κύριο.
Λουκάνικο με τραχανά: Παραδοσιακό πιάτο που αναδεικνύει την αυθεντική γεύση και τέχνη. Ο κόκκινος τραχανάς, μαγειρεμένος με κρεμμύδι και λάδι, δίνει τη πλούσια γεύση του και συνοδεύεται με ντόπια λουκάνικα ψημένα στο τηγάνι, που ρίχνονται σε κομμάτια μέσα στη σούπα. Σερβίρονται ζεστά τα κρύα βράδια, συντροφιά με ένα ποτήρι κρασί Γουμένισας.
Κρασάτο αγριογούρουνο με κάστανα και πατάτες Πάικου: Γνήσιο, ορεινό φαγητό, μαγειρεύεται αργά και μερακλίδικα για να αναδείξει τη τέχνη και τη γεύση του. Το κρέας, μαριναρισμένο όλη τη νύχτα σε ντόπιο κόκκινο κρασί με κρεμμύδι και μαϊντανό, αποκτά πλούσιο άρωμα. Σοτάρεται στο ελαιόλαδο μέχρι να σχηματίσει κρούστα και στη συνέχεια Μαγειρεύεται αργά με κρασί, μπαχαρικά και κάστανα από το Πάικο. Ιδανικό για γιορτινά τραπέζια, συνοδεύεται υπέροχα με πατάτες Πάικου στον φούρνο ή πουρέ και φυσικά με εκλεκτό κρασί Γουμένισσας.