Πήρα τον δρόμο τον καλό

Η διαδρομή έχει συνολικό μήκος 214 χιλιόμετρα και διαρκεί περίπου 4.5 ώρες με αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα, χωρίς στάσεις. Ο επισκέπτης μπορεί να διανύσει μέρος της ή να τη διακόψει και να την συνεχίσει άλλη ημέρα. Η διαδρομή είναι βατή όλο τον χρόνο και απευθύνεται σε επισκέπτες που ενδιαφέρονται για τη γαστρονομία, τον τοπικό πολιτισμό, τη φύση, την πεζοπορία, την ποδηλασία, την οικολογία και τις δραστηριότητες στην ύπαιθρο..
Σε μια μακρά διαδρομή περίπου 4,5 ωρών, από τις αλυκές του Αγγελοχωρίου μέχρι τη θάλασσα της Ασπροβάλτας και του Σταυρού, η περιοχή μας αποκαλύπτει το πολύχρωμο μωσαϊκό της και την άγνωστη για πολλούς εικόνα της. Μια πορεία που αγναντεύει τον Θερμαϊκό, διασχίζει δάση, πεδιάδες και παραλίμνιους οικισμούς για να καταλήξει στη θάλασσα του Στρυμονικού κόλπου. Ιδανική διαδρομή για κάθε εποχή, είναι ένας ύμνος στην ποιότητα και στην αυθεντικότητα της ενδοχώρας και μια υπόκλιση στη πολυπολιτισμικότητα και στις τοπικές γεύσεις και παραδόσεις.
Στην αφετηρία, η Μηχανιώνα είναι το κέντρο εμπορίας αλιευμάτων της βόρειας Ελλάδας. Στην Επανομή και τη Σουρωτή, το τοπίο αλλάζει: αμπέλια απλώνονται παντού και τα τοπικά οινοποιεία φριντίζουν να γεμίζουν τα ποτήρια με απόλαυση. Η Μονή του Αγίου Ιωάννου στη Σουρωτή είναι τόπος σιωπής και προσευχής, ενώ στις πλαγιές του Χορτιάτη, στα Πετροκέρασα και το Λιβάδι, κυριαρχεί η δροσιά από τις οξιές, τις καστανιές, τις δρύες και τα πεύκα.
Στο τραπέζι, η γη συμμετέχει γενναιόδωρα και απλόχερα σε συνδυασμό με ντόπια κρέατα και τυριά. Χοιρινό με κυδώνια και δαμάσκηνα ή με κάστανα Λιβαδίου ζεσταίνουν τον χειμώνα ενώ τα γεμιστά κολοκυθάκια Βασιλικών, τα φασολάκια με κορκότο και οι κόκκινες πιπεριές με φέτα, συμπληρώνουν το τραπέζι τους θερινούς μήνες. Στα ορεινά, τα τοπικά τυριά συνοδεύουν φαγητά, όπως χοιρινό με λιαστή ντομάτα και μπάτζο, και δίνουν ένταση στη γεύση. Στις παραλίμνιες περιοχές, το γριβάδι τηγανιτό ή γεμιστό, ο κυπρίνος με σάλτσα καρυδιών και στις παραθαλάσσιες, οι σαρδέλες ψητές, τα μύδια αχνιστά, το μυδοπίλαφο, και οι γαρίδες, μαγεύουν κυριολεκτικά κάθε λάτρη της απόλαυσης. Τέλος, ξεχωριστή νότα δίνουν οι ποντιακές συνταγές και γεύσεις, όπως περέκ, συρόν, ιβριστό, που κουβαλούν εικόνες και ιστορίες προσφυγιάς.
Στους Νέους Επιβάτες, το έθιμο του Κοσί διατηρεί ζωντανή τη φλόγα της προσφυγικής μνήμης, με τον νικητή του τελευταίου αγωνίσματος να κερδίζει την «κοκάλα», δηλαδή τσίπουρο και σκόρδα, ως έπαθλο, ενώ γνωστές γιορτές γαστρονομίας είναι αυτές της σαρδέλας στο Αγγελοχώρι, τη Μηχανιώνα και το Σταυρό καθώς και η γιορτή κάστανου στο Λιβάδι.
Εξαιρετικά προϊόντα μπορείτε να αγοράσετε από τοπικά καταστήματα: ντομάτες και κολοκύθια από τα Βασιλικά, μέλι ρεϊκιού από το Λιβάδι, ανθρακούχο νερό από τη Σουρωτή, λεβάντα από το Μεσημέρι. Για την διαμονή σας υπάρχουν πολλές επιλογές φιλόξενων καταλυμάτων, ξενοδοχείων και ξενώνων όλες τις εποχές.
Προϊόντα διαδρομής
Προϊόντα ΠΟΠ: τυρί Μπάτζος, τυρί Φέτα, τυρί Κασέρι, τυρί Μανούρι Κεντρικής Μακεδονίας.
Προϊόντα ΠΓΕ: Οίνος Θεσσαλονίκης, Οίνος Επανομής, Οίνος Μακεδονίας
Ιδιαίτερα προϊόντα: Σαρδέλες Μηχανιώνας, Σταυρού και Αγγελοχωρίου, γαρίδες, λιμναία ψάρια Βόλβης, κολοκυθάκια και ντομάτες Βασιλικών, σπανάκι Αγίας Παρασκευής, κάστανα και μέλι ερείκης Λιβαδίου, αλάτι Αγγελοχωρίου, ποντιακά παραδοσιακά προϊόντα, ανθρακούχο νερό πηγής Σουρωτής, λεβάντα Μεσημερίου
Εδέσματα διαδρομής
Φασολάκια με κορκότο: Το κορκότο είναι αποφλοιωμένο και σπασμένο σκληρό σιτάρι που χρησιμοποιείται στην ποντιακή κουζίνα. Μοιάζει με πλιγούρι με τη διαφορά όμως ότι δεν είναι βρασμένο. Τα φασολάκια με κορκότο είναι ένα τοπικό, παραδοσιακό πιάτο. Τα φρέσκα φασολάκια βράζονται μαζί με το κορκότο ώσπου να χυλώσουν και να αποκτήσουν πλούσια, γεμάτη γεύση. Συνοδεύονται από σάλτσα με κρεμμύδι, φρέσκια ντομάτα και μαϊντανό. Σερβίρονται ζεστά, με ελαιόλαδο, και αποτελούν ελαφρύ, χορταστικό και υγιεινό πιάτο.
Κόκκινες πιπεριές με φέτα: Γευστικό μεζεδάκι, ιδανικό για ούζο ή τσίπουρο. Οι πιπεριές καθαρίζονται και γεμίζονται με μείγμα από φέτα, αυγό, ελαιόλαδο και μυρωδικά. Ψήνονται στο φούρνο ώσπου να μαλακώσουν, ενώ η ρίγανη και το πιπέρι δίνουν ξεχωριστό χαρακτήρα. Σερβίρονται ζεστές, συνοδεύοντας υπέροχα ούζο, κρασί ή τσίπουρο.
Κολοκυθάκια Βασιλικών γεμιστά: Ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά ελληνικά φαγητά, με τα κολοκυθάκια από τα Βασιλικά να ξεχωρίζουν για τη γεύση του. Τα κολοκυθάκια γεμίζονται με κιμά, ρύζι, καρότο, κρεμμύδι και άνηθο ή/και δυόσμο, δημιουργώντας γέμιση πλούσια και αρωματική. Βράζουν σε κατσαρόλα με νερό και ελαιόλαδο και συμπληρώνονται με βελούδινη σάλτσα αβγολέμονο, που χαρίζει κρεμώδη υφή και δροσερή οξύτητα.