Ταξίδι αλαργινό

Η διαδρομή έχει συνολικό μήκος 103 χιλιόμετρα και διαρκεί περίπου 2 ώρες με αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα, χωρίς στάσεις. Η διαδρομή είναι εύκολη προσβάσιμη όλο τον χρόνο και απευθύνεται σε επισκέπτες που ενδιαφέρονται για τη περιήγηση, τον τοπικό πολιτισμό, το περιβάλλον, τις δραστηριότητες στη φύση (πεζοπορία, ποδηλασία, παρατήρηση).
Μια διαδρομή περίπου 2 ώρες, ξεκινά με μοναδικές εικόνες γύρω από το υδάτινο στοιχείο του Αξιού, περνώντας από τα Κουφάλια και τη Χαλκηδόνα. Είναι μια πορεία χαλαρή, όμορφη και κατάλληλη για κάθε εποχή, που αποκαλύπτει την υγρή, εύφορη και ενδιαφέρουσα πλευρά της υπαίθρου της Θεσσαλονίκης.
Το Δέλτα του Αξιού, ένας από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της Ευρώπης, χαρίζει εικόνες σπάνιας φυσικής ομορφιάς και αρμονίας, με ερωδιούς και φλαμίνγκο, αλυκές, καλαμιώνες και έναν ορίζοντα που δύσκολα βρίσκει ταίρι και ένα ηλιοβασίλεμα, σπάνιο στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ο καλύτερος τρόπος για να το απολαύσετε είναι με τα πόδια ή με ποδήλατο.
Στα Κύμινα, το τόξο μιας ρωμαϊκής γέφυρας θυμίζει πως εδώ ο χρόνος κυλά όπως το νερό, ήρεμα και αδιάκοπα. Στη Χαλκηδόνα, το νεκροταφείο των Βογομίλων μαρτυρά την ταυτότητα των ανθρώπων του Μεσαίωνα, ενώ στα Κουφάλια και το Βαλτοχώρι, τα αρχαία κατάλοιπα και τα οθωμανικά κονάκια στέκουν βουβά, σαν να αφουγκράζονται τους ήχους του λιμναίου κάμπου.
Η γαστρονομία της περιοχής είναι αναπόσπαστο μέρος του ποταμού, της λιμνοθάλασσας και των ανθρώπων, με το ρύζι να αποτελεί τον μεγάλο θησαυρό. Τα φασόλια με ρύζι και τουρσί λάχανο, μόνα τους ή μαζί με σκουμπρί και μύδια, είναι πιάτα καθημερινά που φέρνουν τη θάλασσα μέσα στον κάμπο. Τα σκουμπριά ντολμάδες και οι τηγανιτές σουπιές, είναι μεζέδες σπάνιοι όλο νοστιμιά, ιδανικοί για ούζο, τσίπουρο ή κρασί της Αγχιάλου και της Νέας Μεσημβρίας. Στα Νέα Μάλγαρα, το ρύζι παράγεται σε μεγάλες ποσότητες, ενώ το αλάτι, τα μύδια, οι γαρίδες και τα ψάρια του Θερμαϊκού ολοκληρώνουν το θαλασσινό πανέρι που μοιάζει ταπεινό, αλλά κρύβει σπάνια ποιότητα και γεύση.
Εδώ είναι όλα στη θέση τους, μετρημένα και φτιαγμένα με την αλήθεια και το μόχθο των ανθρώπων και το περίσσευμα της προσπάθειας τους, να «δαμάσουν» το νερό και να κάνουν γόνιμο τον πλημμυρισμένο κάμπο. Οι πολλές ταβέρνες, τα εστιατόρια, οι ξενώνες και τα καταλύματα, δίνουν την ευκαιρία στον επισκέπτη να περάσει αξέχαστα.
Προϊόντα διαδρομής
Προϊόντα ΠΟΠ: τυρί Μπάτζος, τυρί Φέτα, τυρί Κασέρι, τυρί Μανούρι Κεντρικής Μακεδονίας.
Προϊόντα ΠΓΕ: Οίνος Θεσσαλονίκης, Οίνος Μακεδονίας
Ιδιαίτερα προϊόντα: Ρύζι Νέων Μαλγάρων, Μύδια, Σκουμπρί, Σουπιές, Γαρίδες, Ψάρια και άλλα Θαλασσινά, Κρασί, Τσίπουρο.
Εδέσματα διαδρομής
Πιλάφι με ρύζι Νέων Μαλγάρων και μύδια Χαλάστρας: Πιάτο με θαλασσινή αύρα και νοστιμιά. Τα μύδια αχνίζονται και με τον ζωμό τους αρωματίζουν το ρύζι και χαρίζει πλούσια γεύση. Σοταρισμένο κρεμμύδι, ελαιόλαδο, άνηθος και λεμόνι ολοκληρώνουν το πιάτο, προσφέροντας φρεσκάδα και ισορροπία. Το αποτέλεσμα είναι ένα πιλάφι γεμάτο αρώματα θάλασσας και μεσογειακής κουζίνας, ιδανικό για νηστίσιμο τραπέζι ή για παρέα με ούζο, τσίπουρο και λευκό κρασί.
Πιλάφι με ρύζι Νέων Μαλγάρων και χαψία: Μερακλίδικη συνταγή των παραθαλάσσιων περιοχών με χρήση χαψία, δηλαδή φρέσκου μικρού γαύρου που προστίθεται στο πιλάφι όταν το ρύζι μισοβράσει για να κρατήσει τη γεύση της θάλασσας. Το πιάτο αρωματίζεται με κρεμμύδι, μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σερβίρεται ζεστό και συνοδεύει υπέροχα, τσίπουρο ή λευκό κρασί.
Σουπιές με πατάτες και ελιές: Ξεχωριστή παραδοσιακή συνταγή με θαλασσινό χαρακτήρα φτιαγμένη στο πήλινο. Οι σουπιές ψήνονται αργά με πατάτες, πράσινες ελιές και αρωματικά, σκεπασμένες με ζυμάρι που σκεπάζει όλα τα αρώματα και τις γεύσεις μέσα στο πήλινο. Το κόκκινο πιπέρι και τα γαρύφαλλα δίνουν πικάντικες νότες, ενώ το ελαιόλαδο και το ξύδι συμπληρώνουν την γευστική ισορροπία.