Ένα τραγούδι δρόμος

Η διαδρομή έχει συνολικό μήκος 147 χιλιόμετρα και διαρκεί περίπου 3 ώρες με αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα, χωρίς στάσεις. Ο επισκέπτης μπορεί να διανύσει μέρος της ή να τη διακόψει και να την συνεχίσει άλλη ημέρα. Η διαδρομή προτείνεται για όλο τον χρόνο και απευθύνεται σε επισκέπτες που ενδιαφέρονται για τη γαστρονομία, τον πολιτισμό, τη φύση, τον περίπατο, το ποδήλατο, την παρατήρηση πουλιών και άλλες τις δραστηριότητες στην ύπαιθρο και στο νερό.
Στο βόρειο τόξο του Δέλτα του Αξιού, εκεί όπου τα νερά του ποταμού πασχίζουν να συναντήσουν τη θάλασσα, αρχίζει μια διαδρομή περίπου 3 ωρών, γεμάτη εικόνες, μνήμες και γεύσεις. Ξεκινώντας και καταλήγοντας στη Θεσσαλονίκη, η διαδρομή περνά από το Καλοχώρι και τη μοναδική λιμνοθάλασσα, την Αγχίαλο, τη Νέα Μεσημβρία, τον Άγιο Αθανάσιο, τη Γέφυρα, το Πρόχωμα, το Ανατολικό και καταλήγει στη Χαλάστρα.
Εδώ η φύση είναι στα καλύτερά της. Το Δέλτα Αξιού, ένας από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της Μεσογείου, χαρίζει μοναδικά τοπία και τα νερά του υποδέχονται όλο το χρόνο πολύχρωμους επισκέπτες, πελαργούς, ερωδιούς, φλαμίνγκο και χιλιάδες άλλα αποδημητικά πουλιά. Έναν παράδεισο για κάθε οικοπεριηγητή και λάτρη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Στο καλοχώρι ο «Κόκκινος Δρόμος» είναι μια από τις πιο όμορφες και δημοφιλείς διαδρομές πεζοπορίας, ποδηλασίας και παρατήρησης πουλιών στη Ελλάδα, στη Χαλάστρα, οι καλύβες των μυδοκαλλιεργητών η μια δίπλα στην άλλη σαν βαγόνια τρένου, φιλοξενούν έναν τρόπο ζωής άρρηκτα δεμένο με το νερό και τη θάλασσα.
Η πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής σφραγίζεται από σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, όπως η αρχαία Σίνδος, ο Άγιος Αθανάσιος, η Χαλκιδώνα και το Πρόχωμα, αλλά και από μνημεία, μάρτυρες της ιστορίας και της προσφυγιάς, όπως ο επιτάφιος στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Σίνδο. Ιδιαίτερη θέση κατέχουν οι τοπικές παραδόσεις, όπως οι ιπποδρομίες στο Ανατολικό.
Η γαστρονομία γίνεται ένα με φύση και με τα μύδια να πρωταγωνιστούν: μυδοπίλαφο, μανέστρα με μύδια, ντομάτα και φέτα, μύδια αχνιστά με τρίμμα αυγοτάραχου. Και ακόμη, προϊόντα όπως τραχανάς, χυλοπίτες, ρύζι, σκουμπρί, σουπιές, γαρίδες και αλάτι ολοκληρώνουν τη γευστική παλέτα, με συνταγές όπως κοτόπουλο ή κόκορας με χυλοπίτες ή τραχανά, λαχανοσαρμάδες και σαρμαδάκια με αμπελόφυλλα. Στις πλαγιές γύρω από τη Νέα Μεσημβρία και την Αγχίαλο, οι αμπελώνες έχουν ρίζες που φτάνουν ως τους πρώτους πρόσφυγες, που έφεραν κληματόβεργες και μνήμες, καλλιεργώντας τη γη και τη νοσταλγία μαζί. Σήμερα, καζάνια τσίπουρου και βαρέλια με κρασιά ωριμάζουν γεύσεις και αρώματα, διατηρώντας τέχνες και πρακτικές αιώνων. Ξακουστή είναι η «γιορτή κρασιού της Αγχιάλου» που κρατά από το 1955 μέχρι σήμερα. Κάθε στάση αυτής της διαδρομής και μια πρόσκληση απολαύσετε, με κάθε τρόπο τη δωρική φιλοξενία ενός σπάνιου και ευλογημένου τόπου.
Προϊόντα διαδρομής
Προϊόντα ΠΟΠ: τυρί Μπάτζος, τυρί Φέτα, τυρί Κασέρι, τυρί Μανούρι Κεντρικής Μακεδονίας.
Προϊόντα ΠΓΕ: Οίνος Θεσσαλονίκης, Οίνος Μακεδονίας
Ιδιαίτερα προϊόντα: Μύδια, Σκουμπρί, Σουπιές, Γαρίδες, Αυγοτάραχο, Ψάρια και θαλασσινά, Τραχανάς, Χυλοπίτες, Ρύζι, Κρασί, Τσίπουρο.
Εδέσματα διαδρομής
Μανέστρα με μύδια Χαλάστρας, ντομάτα και φέτα: Θαλασσινό φαγητό με έντονο άρωμα και πλούσια γεύση. Τα φρέσκα μύδια μαγειρεύονται με κριθαράκι, ντομάτα, κρεμμύδι και σκόρδο, ενώ το ούζο και το μπαχάρι χαρίζουν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Αφού ψηθεί προστίθεται πικάντικη φέτα, και τρώγεται ζεστή, με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, καλή παρέα και καλό κρασί ή τσίπουρο.
Κόκορας με τραχανά: Μερακλίδικο πιάτο, που συνδυάζει γεύσεις και μνήμες που ήλθαν από μακρυά. Η γέμιση περιέχει τραχανά, συκωτάκια, δαμάσκηνα, σταφίδες και κανέλα. Ο κόκορας γεμίζεται και ψήνεται αργά στη γάστρα ώσπου να γίνει τρυφερός. Ένα πιάτο μοναδικό που ταιριάζει και θυμίζει μεγάλα οικογενειακά τραπέζια.
Λαχανοσαρμάδες: Πιάτο πλούσιο σε γεύση και άρωμα. Τα φύλλα λάχανου βράζονται για να μαλακώσουν και γεμίζονται με ρύζι, καρότο, πράσο, φρέσκα κρεμμυδάκια και μυρωδικά όπως άνηθος, μαϊντανός και δυόσμος. Σιγομαγειρεύονται με ελαιόλαδο και σερβίρονται είτε σκέτοι με λεμόνι, είτε με βελούδινη σάλτσα αυγολέμονου, που απογειώνει το πιάτο με δροσερή οξύτητα και κρεμώδη υφή.