Περέκ (Ποντιακή συνταγή)

Περέκ (Ποντιακή συνταγή)
Προέλευση: Κιλκίς

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 4 γιοχάδες*
  • 80 γρ. γαΐς τυρί*
  • 30 γρ. παρχαροτύρ*
  • 20 γρ. θόγαλα*
  • 30 γρ. βούτυρο ξυγαλί*

Γιοχάδες: χειροποίητα ψημένα φύλλα που παρασκευάζονται με αλεύρι σιταριού, νερό και αλάτι. Η ιδιαιτερότητα στην υφή και στη γεύση τους είναι ότι ψήνονται στο Σατσ’ (θολωτή λαμαρίνα που τοποθετείται πάνω σε φωτιά) ένα προς ένα. Είναι έτοιμα να χρησιμοποιηθούν (συνήθως μουσκεύονται ελαφρώς πριν την χρήση για να μη θρυμματιστούν) δίνοντας το υπέροχο Περέκ.

Γαΐς τυρί: γαΐς στην Ποντιακή διάλεκτο είναι η ζώνη. Το τυρί ονομάστηκε έτσι εξαιτίας του σχήματός του που παραπέμπει σε ζώνη. Τυρί φρέσκο με ήπια γεύση φρέσκου γάλακτος και εξαιρετική υφή, χωρίς προσθήκη αλατιού.

Παρχαροτύρ: παραδοσιακό τυρί της ποντιακής κουζίνας, που παρασκευάζεται αποκλειστικά από φρέσκο αγελαδινό ημιαποβουτυρωμένο γάλα και πυτιά από μοσχαράκι γάλακτος.

Θόγαλα: είναι το γνωστό ανθόγαλα, το ελαφρύτερο γάλα που συγκεντρώνεται στο επάνω μέρος των δοχείων εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε λίπη. Η διαδικασία, παρασκευής του προϋποθέτει την παραμονή του γάλακτος για 1-2 μέρες, την αφαίρεση του ανθογάλακτος και στη συνέχεια το δυνατό χτύπημα την παρασκευή ενός είδους βουτυρένιας κρέμας, με πλούσια υφή και αρώματα φρέσκου γάλακτος, βουτύρου και κρέμας.

Βούτυρο ξυγαλί: βούτυρο που προέρχεται από την αφαίρεση του λιπαρού μέρους από την επεξεργασία του γιαουρτιού.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε