Από πράσινο, γαλάζιο

Η διαδρομή έχει συνολικό μήκος 31 χιλιόμετρα και διαρκεί 40 λεπτά με αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα, χωρίς στάσεις, προτείνεται για όλο τον χρόνο και απευθύνεται σε επισκέπτες που ενδιαφέρονται για τη γαστρονομία, τον πολιτισμό και τις δραστηριότητες στη φύση και τη θάλασσά.
Σε λιγότερο από 1 ώρα, η Σαμοθράκη αποκαλύπτει και αποκαλύπτεται. Ένα νησί μυσταγωγία, όπου η φύση σμίγει με τον μύθο και η γεύση με τα ιαματικά νερά της. Από την Καμαριώτισσα ξεκινά ένα ταξίδι που περνά από την Ποταμιά και την Παλαιόπολη, ανηφορίζει ως τα Θέρμα με τις βάθρες και τα λουτρά, αγγίζει τον Πύργο του Φονιά και το ομώνυμο φαράγγι του, για να καταλήξει στην παραλία του Κήπου, ένα σεληνιακό τοπίο με λευκά και γκρι βότσαλα, απομεινάρι παλιάς ηφαιστειακής δραστηριότητας. Κάθε στάση είναι μια εμπειρία κι ένα μυστικό: στο Ιερό των Μεγάλων Θεών θα αφουγκραστείτε τον αρχέγονο ψίθυρο των τελετουργιών, στο Στασίδι του Αποστόλου Παύλου θα βρεθείτε εκεί όπου έκανε το πρώτο του βήμα σε ευρωπαϊκό έδαφος, ενώ στους Πύργους των Γκατιλούζι θα ακούσετε την σιωπή της ιστορίας.
Εδώ η γαστρονομία είναι ο καθρέφτης του τόπου. Το κατσικάκι στη λαδόκολλα, είναι η πεμπτουσία της τοπικής κουζίνας. Τα τσιγαριαστά χόρτα, η πίτα με καλαμποκάλευρο και μυρωδικά και το χειροποίητο μαντί με ρύζι και κιμά υπογράφουν μια μακρά γαστρονομική παράδοση. Και στο τέλος, έρχεται το πραούστι: ένα φρούτο άγνωστο στους πολλούς, ανάμεσα σε δαμάσκηνο και αγριοκορόμηλο, που γίνεται γλυκό κουταλιού ή μαρμελάδα, με γεύση που ισορροπεί ανάμεσα όξινο και στο γλυκό.
Η εμπειρία ολοκληρώνεται με τα περίφημα τοπικά προϊόντα που μπορείτε να προμηθευτείτε στα μαγαζιά του νησιού: λευκά φασόλια και «ρούσκες», ζυμαρικά γιουφκάδες, κάστανα, βότανα και τσίπουρο. Οι ποικιλίες μελιού, από μελισσοκομία που ακόμη χρησιμοποιεί κυψέλες φτιαγμένες από κορμούς δέντρων, μια πανάρχαια πρακτική, κρατούν ζωντανό το απόλυτο της παράδοσης.
Στη Σαμοθράκη έχετε τη δυνατότητα να διαμείνετε σε κατάλυμα ή σε ξενοδοχείο, αλλά και σε οργανωμένο camping και να ξεκουραστείτε πραγματικά αλλά και να φάτε σε μια από τις πολλές ταβέρνες του νησιού, μοναδικά τοπικά πιάτα.
Προϊόντα διαδρομής
Ιδιαίτερα προϊόντα: Λευκό φασόλι Σαμοθράκης, φασόλια Ρούσκες, Μούσμουλα (Μίσπλα), Σούρβαλα, Πραούστι, Αχλάδια Κοκκινάπιδα, Πικρόμελο Σαμοθράκης, Μέλι, Αρωματικά φυτά και βότανα, Κατσίκι, Ψάρια και θαλασσινά
Πιάτα διαδρομής
Κατσικάκι στη λαδόκολλα: Το κατ’ εξοχήν πιάτο της Σαμοθράκης. Το ντόπιο κατσικάκι, μαγειρεύεται υπομονετικά, τυλιγμένο σε λαδόκολλα και ψημένο σε ξυλόφουρνο. Το αποτέλεσμα είναι ένα τρυφερό, ζουμερό και αρωματικό κρέας, γεμάτο άρωμα και μοναδική γεύση.
Τσιγαριαστά χόρτα: Η πλούσια βλάστηση του νησιού προσφέρει πληθώρα άγριων χόρτων. Μαγειρεμένα με ελαιόλαδο και συχνά με σκόρδο, αποτελούν έναν απλό αλλά πολύ γευστικό πιάτο.
Γλυκό του κουταλιού ή μαρμελάδα πραούστι: Φτιάχνονται από το τοπικό φρούτο πραούστι, που θυμίζει δαμάσκηνο και αγριοκορόμηλο. Η γεύση τους είναι γλυκόξινη και δροσερή, με βελούδινη υφή.