Θρακικές περιπλανήσεις

Η διαδρομή έχει συνολικό μήκος 123 χιλιόμετρα και διαρκεί περίπου 2,5 ώρες με αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα, χωρίς στάσεις. Απαιτείται συνοδός κατά την επίσκεψη στο Δέλτα του Εβρου. Η διαδρομή μπορεί να γίνει όλο τον χρόνο και απευθύνεται σε επισκέπτες που ενδιαφέρονται για πτηνοπαρατήρηση, τη φύση και τις δραστηριότητες της, ποδηλασία, ορειβασία και το τοπικό καλό φαγητό.
Σε μια διαδρομή περίπου 2,5 ωρών, ο Έβρος αποκαλύπτει την αιώνια και σύγχρονη ιστορία και εικόνα της Θράκης. Από την Αλεξανδρούπολη ως τα πυκνά δάση της Δαδιάς και πίσω, ένα ταξίδι ιδανικό για κάθε εποχή περνά από κάμπους, ποτάμια και βουνά, βυζαντινά μνημεία και σπάνια τοπία, και συναντά ένα σπάνιο πολυπολιτισμικό γαστρονομικό πλούτο που έχει τις ρίζες του από την Ανατολή μέχρι τη Δύση.
Το Δέλτα του Έβρου, με τις καλύβες των ψαράδων, την πλούσια πανίδα και χλωρίδα του, αποδεικνύει την αιώνια σχέση, ανθρώπου και τοπίου, νερού και γης. Στις Φέρες, με τη μεγάλη κτηνοτροφική παράδοση, η Μονή Παναγίας Κοσμοσώτειρας στέκει περήφανη από τον 12ο αιώνα. Στο Τυχερό, όπου το συνεργείν και συνεταιρίζεσθε στήριξε την προκοπή του τόπου. Σουφλί, Γιαννούλη, Δαδιά είναι λέξεις που σημαίνουν μετάξι, δάσος, μονοπάτια, πουλιά, αγρότες, προϊόντα, όμορφα χωριά.
Η γαστρονομία εδώ είναι ένα με την παράδοση. Ο καβουρμάς Σουφλίου, αργοψημένο κρέας με μπαχαρικά, αποτελεί δείγμα μακραίωνης σοφίας και τέχνης. Η εορταστική μπάμπω ξυπνά ευωδιές από μπαχάρι, πράσο και ρύζι. Τα λουκάνικα Σουφλίου είναι η αψιά, πικάντικη όψη της τοπικής κουζίνας, ενώ οι γκιουζλεμέδες με τυρί και αυγό, είναι η θρακιώτικη εκδοχή της τηγανητής πίτας.
Τα τοπικά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο Μάκρης, τα πεπόνια, τα φασόλια και τα σπαράγγια Τυχερού, τα τυροκομικά από κατσικίσιο και πρόβειο γάλα, το μέλι από το Σουφλί και τις Φέρες, τα παραδοσιακά ζυμαρικά γιουφκάδες και φυσικά τα ψάρια και θαλασσινά από τον ποταμό Έβρο, το Δέλτα και το Θρακιώτικο Πέλαγος, αποτελούν σπάνιους γαστρονομικούς πρεσβευτές. Αξίζει να τα αναζητήσετε στα τοπικά καταστήματα που θα συναντήσετε σε όλη τη διαδρομή.
Και φυσικά, το μετάξι: όχι απλώς προϊόν, αλλά κλωστή που συνδέει γενιές, πολιτισμούς, τόπους και ιστορίες. Η άυλη κληρονομιά ζει στη σηροτροφία του Σουφλίου, στα χέρια των λιθοξόων των Μεταξάδων και στην καλλιέργεια του καπνού μπασμά. Σ’ αυτή τη διαδρομή, η ύλη δεν είναι ποτέ ξεκομμένη από το πνεύμα. Είναι η πιο αυθεντική και αληθινή έκφρασή του. Αν επιλέξετε να μείνετε στην περιοχή, καταλύματα θα βρείτε παντού, στο Τυχερό, στο Προβατώνα, στο Σουφλί και βέβαια στην Αλεξανδρούπολη.
Προϊόντα διαδρομής
Προϊόντα ΠΟΠ: Ελαιόλαδο Μάκρης, τυρί Φέτα Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, τυρί Κασέρι Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης
Προϊόντα ΠΓΕ: Οίνος Θράκης
Ιδιαίτερα προϊόντα: Λουκάνικα και καβουρμάς Σουφλίου, Τυροκομικά Σουφλίου και Φερρών, Μέλι Σουφλίου, Πεπόνι, Φασόλι και Σπαράγγια Τυχερού, Γιουφκάδες (ζυμαρικό), Ψάρια και θαλασσινά (γουλιανός, σαζάνι, κέφαλος, χταπόδι, γαρίδες, σκουμπρί, φαγκρί, σαρδέλες, γαύρος, λαβράκι).
Πιάτα διαδρομής
Καβουρμάς Σουφλίου: Έδεσμα-σήμα κατατεθέν του Έβρου. Είναι ένα παραδοσιακό πικάντικο αλλαντικό από χοιρινό και μοσχαρίσιο κρέας που μαγειρεύονται με διάφορα μπαχαρικά, πράσο και λίπος. Σερβίρεται σκέτος, ομελέτα ή συνοδεύει όσπρια, πατάτες γιαχνί και οποιοδήποτε φαγητό με σάλτσα.
Μπάμπω: Έδεσμα που θυμίζει χωριάτικο λουκάνικο. Πρόκειται για χοιρινό έντερο, γεμιστό με κομμάτια χοιρινού και μοσχαρίσιου κρέατος μαζί με ψιλοκομμένα συκώτια, πράσο, ρύζι και μπαχαρικά και ψήνεται στον φούρνο ή βραστό. Παλαιότερα ήταν φαγητό τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Λουκάνικα Σουφλίου: Παρασκευάζονται από χοιρινό και μοσχαρίσιο κρέας με το δικό τους λίπος, ρίγανη, μπαχάρι και πιπέρι. παράγεται επιπλέον και σε καυτερή εκδοχή με κόκκινο πιπέρι και σε πρασάτη με προσθήκη πράσου. Ψήνεται στη σχάρα ή τηγανίζεται και αποτελεί σπάνιο και πολύ γευστικό μεζέ.