Περνάς κι ανθούνε τα κλαδιά

Η διαδρομή έχει συνολικό μήκος 51 χιλιόμετρα και διαρκεί περίπου 1,5 ώρα με αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα, χωρίς στάσεις. Η διαδρομή είναι εύκολη και προσβάσιμη όλο τον χρόνο και απευθύνεται σε επισκέπτες που ενδιαφέρονται για τον τοπικό πολιτισμό, τη φύση, το περιβάλλον την ορειβασία, την πεζοπορία και το καλό φαγητό.
Στον Μυλοπόταμο, στην καρδιά του Ψηλορείτη, ξετυλίγεται μια διαδρομή περίπου 1,5 ώρας που μένει χαραγμένη πάντα στη μνήμη του επισκέπτη. Από τις Σίσες και το Δοξαρό ως την Αξό και τα Ανώγεια, νιώθετε την μαγεία του τοπίου του Γεωπάρκου UNESCO Ψηλορείτη που μπορείτε εύκολα να ανακαλύψετε σε μια από τις πολλές πεζοπορικές διαδρομές που υπάρχουν. Το Ιδαίον Άντρο, το μέρος που ανατράφηκε ο Δίας, το μινωικό ανάκτορο της Ζωμίνθου, Μνημείο UNESCO, το σπήλαιο Σφεντόνη στα Ζωνιανά και οι Μονές Χαλέπας και Βωσάκου, συνθέτουν μια μοναδική πολιτιστική εικόνα και μια διαδρομή που κορυφώνεται στα Ανώγεια, χωριό σύμβολο του Ψηλορείτη. Η κληρονομιά της φύσης και του ανθρώπου είναι παρούσα στα μιτάτα, στις ξερολιθιές, στα υφαντά, στις μαντινάδες, στους κρητικούς χορούς και στον ήχο της λύρας.
Κι όμως, τίποτα δεν αποκαλύπτει τον Μυλοπόταμο όσο το τραπέζι του. Το οφτό ψημένο αντικριστά γύρω από τη φωτιά είναι εμπειρία ζωής, λαϊκή τελετουργία και σπάνια απόλαυση μαζί. Το απάκι, τα λουκάνικα το πιλάφι, βρασμένο σε πλούσιο ζωμό με πιπέρι και λεμόνι, τα μακαρόνια με ανθότυρο, τα ντολμαδάκια του Αίμονα και το γουρουνόπουλο στη Δροσιά αποτυπώνουν την έμπνευση, το μεράκι και τη γενναιοδωρία των ανθρώπων και κρατούν ζωντανό τον δεσμό του τόπου με την παράδοση. Στο τέλος ο πιο γευστικός επίλογο, ένα γαλακτομπούρεκο στα Ανώγεια με τραγανό φύλλο και βελούδινη κρέμα από αιγοπρόβειο γάλα, θα αφήσει στον ουρανίσκο την πιο γλυκιά ανάμνηση.
Τα τοπικά προϊόντα είναι γεννήματα της αυτάρκειας και της σοφίας μιας κοινωνίας που έμαθε να επιβιώνει με σεβασμό και σε αρμονία με την φύση. Η γραβιέρα με θυμαρίσιο μέλι και ντόπια τσικουδιά συνοδεύουν ευχάριστα το κάθε τραπέζι, άγρια χόρτα και ασκολίμπροι από τα όρη, κίτρα του Γαράζου, βερίκοκα του Αχλαδέ μαζί με τσικουδιά, σταθερή αξία και τρανή απόδειξη της φιλοξενίας που ενώνει και κρατά ζωντανή τη ανθρώπινη φιλία.
Η διαδρομή στον Μυλοπόταμο είναι ένα απέραντο ταξίδι πολιτισμού, γεύσεων και αρωμάτων, ένα ανοιχτό κάλεσμα για τον επισκέπτη να γευτεί την Κρήτη στην πιο ατόφια μορφή. Σε κάθε στάση αναζητήσετε γνήσια τοπικά προϊόντα αλλά και φαγητά σε ταβέρνες και καφενεία και ζήστε την αυθεντική φιλοξενία του τόπου σε ένα από τα πολλά δωμάτια, ξενώνες ή αγροτουριστικά καταλύματα της περιοχής.
Προϊόντα διαδρομής
Προϊόντα ΠΟΠ: Γραβιέρα Κρήτης, Ξινομυζήθρα Κρήτης, Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης, Ελαιόλαδο Βόρειου Μυλοποτάμου
Προϊόντα ΠΓΕ: Παξιμάδι Κρήτης, Οίνος Ρεθύμνου
Ιδιαίτερα προϊόντα: Γαλακτοκομικά, Αρωματικά βότανα, μέλι, Παξιμάδι Αΐμονα, Κίτρο Γαράζου, Βερίκοκα Αχλαδέ, Τσικουδιά, κρέατα, τυριά και αλλαντικά (απάκι και λουκάνικο)
Πιάτα διαδρομής
Οφτό: Το κορυφαίο έδεσμα του Μυλοποτάμου, ιδιαίτερα σε γιορτές και πανηγύρια, και ένα από τα πλέον αντιπροσωπευτικά και νόστιμα πιάτα της κρητικής κουζίνας. Η τελετουργία του ψησίματος αφορά το κρέας σε μεγάλα κομμάτια που τοποθετείται περιμετρικά μιας μεγάλης κεντρικής φωτιάς και μετά από αργό ψήσιμο, χαρίζει μοναδικές γεύσεις και ακούει στο όνομα «αντικριστό».
Πιλάφι: Παραδοσιακό πιάτο που σερβίρεται σε γάμους («γαμοπίλαφο») και μεγάλες γιορτές, αλλά και σε κάθε σπίτι και τραπέζι. Είναι ρύζι μαγειρεμένο σε πλούσιο ζωμό από βραστό κρέας, που αποκτά κρεμώδη υφή και μοναδική γεύση.
Γουρουνόπουλο Δροσιάς (Γενί Γκαβέ): Το πιο νόστιμο γουρουνόπουλο της Κρήτης. Το κρέας αλατίζεται, περνιέται στη σούβλα και ψήνεται στα κάρβουνα. Το αποτέλεσμα είναι, πέτσα τραγανή και ταυτόχρονα νόστιμο ψαχνό που έχει διατηρήσει τους χυμούς και τα αρώματά του.
Ντολμαδάκια: Παραδοσιακό και πολύ αγαπημένο πιάτο όλης της Κρήτης, που ωστόσο στον Μυλοπόταμο έχει τη δική του ταυτότητα και νοστιμιά. Φτιάχνεται με τέχνη που περνά από γενιά σε γενιά, με τρυφερά αμπελόφυλλα και γέμιση από ρύζι και πολλά ψιλοκομμένα λαχανικά. Συνοδεύει χαρές και λύπες και όλες τις κοινωνικές συναναστροφές.
Γαλακτομπούρεκο Ανωγείων: Το πιο φημισμένο γαλακτομπούρεκο της Κρήτης και της ανεπιτήδευτης παραδοσιακής κρητικής ζαχαροπλαστικής. Το μυστικό του βρίσκεται στην πλούσια κρέμα από ντόπιο αιγοπρόβειο γάλα. Η κρέμα περιβάλλεται από τραγανό φύλλο που πριν το σερβίρισμα, πασπαλίζεται με κανέλα και συνοδεύεται από μπόλικη όρεξη.