Πήρα δρόμους και σοκάκια

Η διαδρομή έχει συνολικό μήκος 71 χιλιόμετρα και διαρκεί περίπου δύο (2) ώρες με αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα, χωρίς στάσεις. Η διαδρομή είναι βατή και εύκολη όλο το χρόνο και απευθύνεται στους λάτρεις της γαστρονομίας, του λαϊκού πολιτισμού, της φύσης, και της περιπέτειας.
Από το κέντρο του Ρεθύμνου ξεκινά η διαδρομή προς το Αμάρι με σημείο αναφοράς την μονή Αρκαδίου και το κοντινό μουσείο της Ελεύθερνας, σπάνιοι φάροι ιστορίας και πολιτισμού. Η διαδρομή συνεχίζεται προς το χωριό Θρόνος, τη Μονή Ασωμάτων, το Μοναστηράκι, το Αμάρι, το Μέρωνα και το Γερακάρι. Παράλληλα, το φαράγγι του Πατσού, το φράγμα των Ποταμών και ο Γιούς Κάμπος με τις μοναδικές κρητικές τουλίπες, αποκαλύπτουν τον σπάνιο φυσικό πλούτο της υπέροχης διαδρομής που προσφέρει ευκαιρίες για πολλές στάσεις και πεζοπορικές εξορμήσεις.
Κι όπως συμβαίνει πάντα στην Κρήτη, όλα βρίσκουν τη θέση τους στο τραπέζι, όπου δεσπόζει η στάκα με τα αυγά, το πιλάφι, το οφτό κρέας και το ψητό στον φούρνο. Τα ρεβύθια με χοιρινό, το βραστό κρέας με χοντρά μακαρόνια, φέρνουν στο τραπέζι μοναδικές εικόνες και μνήμες. Τα αμαριώτικα τυριά, από γραβιέρα και κεφαλοτύρι μέχρι τυροζούλι και ανθότυρο, κουβαλούν τη φρεσκάδα και το άρωμα των βουνών. Οι θρούμπες ελιές Αμπαδιάς χαρίζουν αυθεντική γεύση, ενώ το ντόπιο ελαιόλαδο στέκει θεμέλιο σε κάθε συνταγή.
Στους ήχους της λύρας και στις μαντινάδες ακούγεται η φωνή του τόπου. Στις ξερολιθιές που ορίζουν τα χωράφια, στις αιωνόβιες ελιές και στο χαρούπι που έθρεψε γενιές φαίνεται η σοφία της αυτάρκειας.
Η διαδρομή στο Αμάρι, πέρα από τις εικόνες, εκπλήσσει με τις σπάνιες γεύσεις και τα μοναδικά προϊόντα της που μπορούμε να προμηθευτούμε από τα πολλά τοπικά καταστήματα και στα τυροκομεία της περιοχής. Αν χρειασθούμε διαμονή θα ζήσουμε τη ζεστή φιλοξενία της σε ένα ξενώνα, κατάλυμα ή ξενοδοχείο της περιοχής.
Προϊόντα διαδρομής
Προϊόντα ΠΟΠ: Γραβιέρα Κρήτης, Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης, Θρούμπα ελιά Αμπαδιάς
Προϊόντα ΠΓΕ: Παξιμάδι Κρήτης, Οίνος Ρεθύμνου, Οίνος Κρήτης
Ιδιαίτερα προϊόντα: Γαλακτοκομικά, Αρωματικά βότανα, Θυμαρίσιο μέλι, Ελιές θρούμπες, κεράσια Γερακαρίου, κρέατα, απάκι, λουκάνικα.
Πιάτα διαδρομής
Βραστό κρέας: Παραδοσιακό έδεσμα που με λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, είναι πιάτο που ξεχειλίζει από γεύσεις και αρώματα Κρήτης. Το ντόπιο αιγοπρόβειο κρέας βράζει σε μεγάλα τσικάλια μέχρι να μαλακώσει και μετά στο ζωμό του, βράζουν χοντρά μακαρόνια ή ρύζι και δημιουργούν μια πανδαισία γεύσεων και αρωμάτων.
Παραδοσιακά κρητικά αλλαντικά: Η διαδικασία της παρασκευής τους έχει να κάνει με το κάπνισμα του χοιρινού κρέατος με τοπικά αρωματικά φυτά και βότανα, όπως θυμάρι και φασκόμηλο που δίνουν ιδιαίτερο άρωμα και γεύση. Τα πιο γνωστά είναι το απάκι, τα ξιδάτα λουκάνικα και το σύγκλινο. Ψήνονται στο τηγάνι, ή στη φωτιά και συνοδεύονται από οφτές πατάτες, κρασί ή τσικουδιά.
Χοχλιοί μπουμπουριστοί: Ίσως ο πιο νόστιμος τρόπος για να γευτεί κανείς τα σαλιγκάρια στην Κρήτη. Τα σαλιγκάρια πλένονται, τοποθετούνται στο τηγάνι με τον πάτο του να είναι πασπαλισμένο με μπόλικο χοντρό αλάτι, τηγανίζονται σε ελαιόλαδο με δεντρολίβανο, και σβήνονται με δυνατό τοπικό ξύδι.