Σαν διαβατάρικα πουλιά

Η διαδρομή έχει συνολικό μήκος 154 χιλιόμετρα και διαρκεί περίπου τρεις (3) ώρες με αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα, χωρίς στάσεις. ο επισκέπτης μπορεί να διανύσει μέρος της ή να τη διακόψει και να την συνεχίσει άλλη ημέρα. Η διαδρομή είναι πολύωρη αλλά εύκολη και βατή όλο τον χρόνο και απευθύνεται σε επισκέπτες που ενδιαφέρονται για τη τοπική γαστρονομία, τον τοπικό πολιτισμό, τη φύση και τις δραστηριότητες στην ύπαιθρο, την πεζοπορία, την ορειβασία, το ποδήλατο, τη θάλασσα, την οικολογία και την πτηνοπαρατήρηση.
Σε μια κυκλική διαδρομή περίπου 3 ωρών, η Ροδόπη ξεδιπλώνει το ιδιαίτερο χαρακτήρα της, πολυποίκιλο μείγμα από αρχαίες πόλεις, λιμνοθάλασσες, μνήμες, ιστορίες και γεύσεις. Με αφετηρία την Κομοτηνή με τις πολλές επιλογές διαμονής, η διαδρομή περνά από τους Ασκητές, τις αρχαιότητες της Μαρώνειας και τον Ίμερο, αγγίζει τις παραλίες της Μέσης, της Αρωγής και του Φαναρίου, και καταλήγει για ένα ποτηράκι τσίπουρο στον Ίασμο με τη μεσαιωνική γέφυρα του Κομψάτου και διασχίζοντας τόπους και τοπία που αλλάζουν συχνά όψη αλλά πάντα σαγηνεύουν. Η αρχαία Μαρώνεια, με το θέατρό της στραμμένο προς τη θάλασσα, μιλά για οίνους φημισμένους από την εποχή του Ομήρου, ικανούς να μεθύσουν ακόμη και τους Κύκλωπες. Το σπήλαιο της περιοχής, τα αρχαία πατητήρια και λατομεία εξόρυξης μαρμάρου και σιδήρου αφηγούνται αιώνες ανθρώπινης παρουσίας και προκοπής. Η περιοχή αποτελεί ιδανικό τόπο διαμονής αν θέλετε να μείνετε και να πεζοπορήσετε στο όρος Ίσμαρος, βιότοπο αναπαραγωγής, διατροφής και διαχείμασης ειδών άγριας ζωής. Η λίμνη Βιστωνίδα και οι λιμνοθάλασσες Φαναρίου, Αρωγής, Μέσης και Έλους, φιλοξενούν μεταναστευτικά πουλιά ως ένα από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της Ελλάδας και παράδεισο παρατήρησης πουλιών και οικοδιαδρομών. Λίγο βορειότερα, δεσπόζουν τα εντυπωσιακά «θρακικά μετέωρα» και, αν είστε τυχεροί, μπορεί να συναντήσετε ελεύθερα άγρια άλογα.
Η κουζίνα της Ροδόπης είναι πλούσια και πολυπολιτισμική. Ο καπαμάς, καλομαγειρεμένο κρέας, συνοψίζει την παράδοση της Θράκης. Ο καβουρμάς, ζεστός ή σε πίτα, είναι η τοπική πρόταση στα αλλαντικά. Οι κάθε μορφής πίτες, αποτελούν καθημερινή αλλά και εξαιρετική λιχουδιά, ενώ ο παστουρμάς δίνει ένταση και άρωμα σε κάθε τραπέζι. Και φυσικά, ένα γεύμα δε θα μπορούσε να ολοκληρωθεί χωρίς σουτζούκ λουκούμ, που κατά την παράδοση γεννήθηκε στην Κομοτηνή. Σουτζούκ λουκούμ με καρύδια, ή αμύγδαλα, βατόμουρα και χίλιες ακόμη εκδοχές του, αντανακλούν το πιο γλυκό αποτύπωμα και εμπειρία της επίσκεψης.
Τοπικά προϊόντα, όπως το λάχανο, το Κους - Κους, ο τραχανάς, τα στραγάλια Κομοτηνής και άλλοι ξηροί καρποί, ο καφές, το ταχίνι, τα τοπικά τυριά και τα αλλαντικά, αποκαλύπτουν την αυτάρκεια του τόπου. Μην ξεχάσετε να τα προμηθευτείτε από τοπικές αγορές και καταστήματα.
Προϊόντα διαδρομής
Προϊόντα ΠΟΠ: τυρί Φέτα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τυρί Κασέρι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
Προϊόντα ΠΓΕ: Οίνος Ίσμαρος (Μαρώνειος), Οίνος Θράκης
Ιδιαίτερα προϊόντα: Παστουρμάς, Κους-κους, Τραχανάς, Στραγάλια Κομοτηνής (διάφορες ποικιλίες), Λελεμπιά, Ταχίνι, Καφές, Σουτζούκ λουκούμ, Ελαιόλαδο Μαρώνειας, Τσίπουρο Ίσμαρου, Αρωματικά βότανα, Καπνός
Εδέσματα διαδρομής
Καπαμάς: Στον περίφημο Καπαμά Κομοτηνής το κρέας μαγειρεύεται αργά με ντομάτα, κρεμμύδι και σκόρδο, ενώ η κανέλα, το μπαχάρι, το γαρύφαλλο και τα δαφνόφυλλα χαρίζουν βαθύ, πικάντικο και σπάνιο χαρακτήρα. Η σάλτσα του γίνεται πλούσια και γλυκόξινη και σερβίρεται συχνά με πατάτες, ρύζι ή μακαρόνια.
Κους-κους με κοτόπουλο, χουρμάδες, κουκουνάρι και δυόσμο: Πικάντικο και εξόχως αρωματικό πιάτο. Το κοτόπουλο και ο ζωμός του χαρίζουν βάθος γεύσης, ενώ οι χουρμάδες δένουν με τη δροσιά του δυόσμου και του μαϊντανού. Τα κουκουνάρια προσθέτουν τραγανή υφή, ενώ το ξύσμα λεμονιού και το τζίντζερ χαρίζουν φρεσκάδα και πικάντικη ένταση. Σερβίρεται αφράτο και σπυρωτό, ιδανικό για καλή παρέα.
Σουτζούκ λουκούμ με καρύδια («Σαράι λουκούμ»): Παραδοσιακός γλυκός πειρασμός που καθιέρωσε τη Ροδόπη και την Κομοτηνή ως γαστρονομικό προορισμό. Ξεχωρίζει για τη μοναδική του υφή και την ιδιαίτερη διαδικασία παρασκευής του. Τα καρύδια περνιούνται σε βαμβακερό νήμα και βουτιούνται επανειλημμένα σε μείγμα από πετιμέζι, ζάχαρη και νερό, μέχρι να δημιουργηθούν στρώσεις μαστιχωτής, αρωματικής ζύμης. Αφού στεγνώσει πασπαλίζεται με ζάχαρη άχνη και παίρνει την τελική του μορφή, που θυμίζει λουκάνικο. Τραγανό από τα καρύδια, γλυκό όσο πρέπει και ιδιαίτερα απολαυστικό, αποτελεί το κορυφαίο έδεσμα της διαδρομής, που βγαίνει και σε πολλές ακόμη εκδοχές εκτός από την κλασική.