Στη σκιά του Κόφινα

Στη σκιά του Κόφινα

Η διαδρομή έχει συνολικό μήκος 96 χιλιόμετρα και διαρκεί περίπου 2,5 ώρες με αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα, χωρίς στάσεις. Η διαδρομή ενδείκνυται όλο τον χρόνο και απευθύνεται σε εκδρομείς που ενδιαφέρονται για τη γαστρονομία, τον πολιτισμό, τη φύση, τη θάλασσα αλλά και δραστηριότητες στην ύπαιθρο όπως: αναρρίχηση, ορειβασία, πεζοπορία, ιππασία και ποδηλασία.

Σε περίπου 2,5 ώρες διαδρομής, τα Ανατολικά Αστερούσια μας θυμίζουν ότι ανήκουν στο Απόθεμα Βιόσφαιρας της UNESCO και μας αποκαλύπτουν την άγρια ομορφιά τους: η επιβλητική κορυφή του Κόφινα, οι απότομες πλαγιές που σταματούν στο Λιβυκό, οι πέτρινοι οικισμοί, οι μύθοι και οι ιστορίες, που συνθέτουν ένα ανεπανάληπτο αφήγημα. Από τα Καστελιανά και το Μεσοχωριό, ο δρόμος ανηφορίζει στους γραφικούς οικισμούς του Αχεντριά και της Εθιάς σε μιας σπάνιας ομορφιάς  περιοχή όπου ξεχωρίζει ο καταρράκτης του Λιχνιστή και το Φοινικόδασος του Αγίου Νικήτα, ενώ  η Μονή Κουδουμά η διάσπαρτη παρουσία ασκηταριών αλλά και η πνευματικότητα που εκπέμπει ο τόπος, μας θυμίζουν και δικαίως, ότι βρισκόμαστε στο Άγιο Όρος της Κρήτης. Η διαδρομή περνά από τους Παρανύμφους και φτάνει στα Καπετανιανά, όπου οι λάτρεις της περιπέτειας έχουν την ευκαιρία για πεζοπορία, αναρρίχηση ή ιππασία, ενώ στην επιστροφή, στον Χάρακα και στον Πύργο, μας εντυπωσιάζουν το κάστρο και το φρούριο αντίστοιχα.

Στα Αστερούσια το τραπέζι είναι μυσταγωγία και η γεύση, ύμνος στην απόλαυση. Το αρνί ή το κατσίκι μαγειρεμένο με ντόπιες αγκινάρες, είναι ένα γαστρονομικό ποίημα. Το λαμπριανό ή αλλιώς λαμπριάτικο αρνί Καπετανιανών, γεμάτο με λογής τοπικά καλούδια γράφει γευστική ιστορία, κι όταν το καλοκαίρι ο μπακαλιάρος σμίγει με τις μπάμιες, ξυπνά μνήμες παλιών εποχών.

Το ντόπιο μέλι, το καρπούζι του Χάρακα, το ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι του Αι Γιάννη, τα τυριά, τα άγρια χόρτα και τα βότανα, οι ελιές, το λάδι, το κρασί και η τσικουδιά, συνθέτουν σπάνιο γαστρονομικό καμβά. Αναζητήστε τοπικά προϊόντα, θα τα βρείτε παντού και σε άριστη ποιότητα και τιμή, ενώ για διαμονή, υπάρχουν φιλόξενα καταλύματα και ξενώνες.

Σε αυτή τη διαδρομή, κάθε ματιά, κάθε εικόνα, κάθε γεύση, είναι μια σπονδή στο ιερό βουνό του Κόφινα και στη απεραντοσύνη της θάλασσας,  είναι ένας τόπος άγριος σαν το Λέντα το γειτονικό θεριό και ήρεμος σαν το παράδεισο, επισκεφτείτε τον, αξίζει τον κόπο.

Προϊόντα διαδρομής

Προϊόντα ΠΟΠ: Γραβιέρα και Ξινομυζήθρα Κρήτης, Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης, Ελαιόλαδο Μεσσαράς

Προϊόντα ΠΓΕ: Σταφίδα Σουλτανίνα Κρήτης, Παξιμάδι Κρήτης, Οίνος Κρήτης

Ιδιαίτερα προϊόντα: κρέατα Αστερουσίων, Άγρια χόρτα και βότανα, λάδι, κηπευτικά, Καρπούζι Χάρακα, κρασί, Τσικουδιά, Γαλακτοκομικά.

Εδέσματα διαδρομής

Κρέας με αγκινάρες: Παραδοσιακό φαγητό που αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τις αγκινάρες που βγαίνουν την άνοιξη  με το αρνί ή κατσίκι των Αστερουσίων και σιγοβράζει μέχρι να μαλακώσει, ενώ οι αγκινάρες, παραμένουν τρυφερές και ζουμερές που συμπληρώνονται στο τέλος με αυγολέμονο που χαρίζει βελούδινη υφή και δροσερή οξύτητα.

Λαμπριάτικο αρνί Καπετανιανών: Ειδικό τοπικό πασχαλινό έδεσμα του χωριού Καπετανιανά, όπου η λιτότητά του αναδεικνύει την ποιότητα των υλικών και την νοικοκυροσύνη και παράδοση των κατοίκων. Παρασκευάζεται σε πήλινο αγγείο, όπου το κρέας μαζί με άλλα υλικά και μυρωδικά ανακατεύεται με ρύζι κυρίως. Ψήνεται στο φούρνο για ώρες ή και για μία ημέρα και συνοδεύει το τραπέζι και τις χαρές του Πάσχα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε