Νότιο σέλας

Νότιο σέλας

Η διαδρομή έχει συνολικό μήκος 87 χιλιόμετρα, διαρκεί περίπου 3 ώρες με αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα, χωρίς στάσεις, ενδείκνυται και προτείνεται για όλο τον χρόνο και απευθύνεται σε επισκέπτες που ενδιαφέρονται για τον πολιτισμό, τη φύση, τη πεζοπορία, τις δραστηριότητες στην ύπαιθρο και φυσικά τις γαστρονομικές απολαύσεις. 

Στη διαδρομή αυτή, η Μεσσαρά και τα Αστερούσια μας αποκαλύπτουν και μας προτείνουν τόπους και τοπία ενταγμένα στο Απόθεμα της Βιόσφαιρας της UNESCO. Εδώ, ανάμεσα σε πέτρα, αέρα και θάλασσα, το χθες με την ιστορία του και το σήμερα με τους ανθρώπους του γίνονται ένα. Από τους Αγίους Δέκα και την Πόμπια ως τα μοναστήρια των Απεζανών και της Οδηγήτριας και από το μινωικό ανάκτορο της Φαιστού, (μνημείο UNESCO) ως την αρχαία Γόρτυνα, τα ασκηταριά και τις σπηλιές μέχρι τις παρθένες παραλίες του Αγιοφάραγγου και του Μαρτσάλου, το σκηνικό αλλάζει, αλλά πάντα εκπλήσσει και κυρίως αποζημιώνει.

Τα προϊόντα και οι γεύσεις της διαδρομής είναι οι πιο καλοί ξεναγοί. Εδώ θα γευτείτε κουνέλι στιφάδο, ομαθιές με ρύζι, ψαρόσουπα του γιαλού και σουχλιά, γεννήματα της ανάγκης και της εύφορης γης: μια πανδαισία από μελιτζάνες, κολοκύθια, φασόλια, βλίτα, γλιστρίδα, και χοχλιούς, μαγειρεμένα με ντόπιο αλάτι. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε γεμιστά κολοκυθάκια, κολοκυθοανθούς και ντολμαδάκια και το χειμώνα τραχανά σε βραστό κρέας, ίδιος μέλανας ζωμός.

Το ελαιόλαδο Μεσσαράς, χρυσαφένιο και βραβευμένο, αποτελεί τη βάση της τοπικής παραγωγής και κάθε πιάτου. Η γραβιέρα με το μέλι δίνουν μοναδική γεύση, ενώ τα παξιμάδια, το θαλασσινό αλάτι, τα ντόπια κρέατα και τα κηπευτικά συνθέτουν μια αυθεντική γαστρονομική εικόνα. Αναζητήσετε τα προϊόντα αυτά στα καταστήματα της περιοχής. Αν δε θελήσετε να μείνετε, στα πιο πολλά χωριά και ιδίως στα παραθαλάσσια, υπάρχουν και καταλύματα και οικογενειακές ταβέρνες για να περάσετε αξέχαστα.

Προϊόντα διαδρομής

Προϊόντα ΠΟΠ: Γραβιέρα και Ξινομυζήθρα Κρήτης, Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης, Ελαιόλαδο Μεσσαράς

Προϊόντα ΠΓΕ: Παξιμάδι Κρήτης, Οίνος Ηρακλείου

Ιδιαίτερα προϊόντα: κρέατα Αστερουσίων, Άγρια χόρτα και βότανα, λάδι, κηπευτικά, κρασί, Τσικουδιά, Γαλακτοκομικά.

Εδέσματα διαδρομής

Ασκολίμπροι: Οι ασκολίμπροι είναι ένα άγριο αγκαθωτό χόρτο που φύεται στα Αστερούσια και συλλέγεται από τον Νοέμβριο μέχρι το Μάρτη. Χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές, αφού πρώτα ζεματιστεί σε αλατισμένο νερό, τρώγονται με λάδι και λεμόνι, ή  αυγολέμονο, με κουκιά, ή με χοχλιούς, ή με αυγά ή με κρέας.

Ομαθιές με ρύζι: Ιδιαίτερο φαγητό που παραδοσιακά μαγειρεύεται την περίοδο των Χριστουγέννων με τις ρίζες του να κρατάνε από το Βυζάντιο. Πρόκειται για έντερα χοίρου γεμισμένα με πλούσια γέμιση από συκώτι, κνισάρι, ρύζι, σταφίδες, φιστίκια, καρύδια και μπαχαρικά που βράζουν σε νερό. Αφού βράσουν καλά, στραγγίζονται, τηγανίζονται ελαφρώς για να ροδίσουν και πασπαλίζονται με ζάχαρη και κανέλα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε