Με τον ήλιο αγκαλιά

Με τον ήλιο αγκαλιά

Η διαδρομή έχει συνολικό μήκος 64 χιλιόμετρα και διαρκεί περίπου 1,5 ώρα με αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα, χωρίς στάσεις. Η διαδρομή δεν απαιτεί ξεναγό, είναι προσβάσιμη όλο τον χρόνο και απευθύνεται σε επισκέπτες που ενδιαφέρονται για τη γαστρονομία, τον οινοτουρισμό, τον πολιτισμό, το φυσικό περιβάλλον, την πεζοπορία, την ορειβασία και ποδηλασία.

Με τη διαδρομή αυτή, η Μεσσαρά και τα Κεντρικά Αστερούσια μας δείχνουν τόπους και τοπία και  μας διηγούνται ιστορίες, του κάμπου, του του βουνού και της αλμύρας. Από την Πλουτή προχωρούμε προς τους Αγίους Δέκα και συναντούμε την Αρχαία Γόρτυνα και τον Αμπελούζο με το Αρχαιολογικό Μουσείο, κατόπιν φτάνουμε στη Βασιλική και τον Κρότο, την πύλη εισόδου των Αστερουσίων. Αρχίζουμε να ανηφορίζουμε και κάνουμε συχνές στάσεις για να καμαρώσουμε τον Κάμπο της Μεσσαράς κα τα χωριά του και αφού ανηφορίσουμε και αντικρίσουμε το Λιβυκό, προχωρούμε προς τον όμορφο Λέντα, με το μινωικό του ιερό και τη Σπηλιά του Καζαντζάκη. Λίγο πιο πέρα βρίσκεται ο Δισκός και ο Τζίγκουνας με τις παρθένες παραλίες τους. Η διαδρομή επιστρέφει από το Απεσωκάρι και τα Βασιλικά Ανώγεια για να καταλήξει πάλι στους Αγίους Δέκα.

Η γαστρονομία εδώ είναι ένας συχνός διάλογος παράδοσης και φύσης. Οι χοχλιοί μαγειρεύονται άλλοτε με χόρτα ή αγκινάρες και άλλοτε με χόντρο και τομάτα. Τα άγρια χόρτα είναι οι θησαυροί των Αστερουσίων, φαγητό αλλά και γιατρικό. Τα αρνιά και κατσίκια που βόσκουν ελεύθερα συνθέτουν φαγητά με ιδιαίτερο χαρακτήρα. Από τη θάλασσα έρχεται η μοναδική κακαβιά, ενώ για επιδόρπιο σερβίρονται πιτάκια με μυζήθρα και μέλι, πετιμέζι ή χαρουπόμελο.

Τα τοπικά προϊόντα είναι πράγματι ξεχωριστά και μπορείτε να τα βρείτε σε κάθε κατάστημα της περιοχής: μυζήθρα και άλλα τυριά που συμπυκνώνουν τη νοστιμιά του γάλακτος, μέλι που κλείνει μέσα του αρώματα πεύκου και θυμαριού, παξιμάδια, αρωματικές φράουλες Μητρόπολης, θαλασσινό αλάτι, αμύγδαλα και τσικουδιά, αναγκαίοι σύντροφοι μιας καλής παρέας.

Εδώ, κάθε προϊόν, κάθε γεύση, κάθε άρωμα μιλά για τη γη, τους ανθρώπους και την παγκόσμια αξία της κρητικής διατροφής, ενώ για την διαμονή και διατροφή σας υπάρχουν πολλά τοπικά καταλύματα, εστιατόρια, ταβέρνες και καφενεία.

Προϊόντα διαδρομής

Προϊόντα ΠΟΠ: Γραβιέρα και Ξινομυζήθρα Κρήτης, Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης

Προϊόντα ΠΓΕ: Σταφίδα Σουλτανίνα Κρήτης, Παξιμάδι Κρήτης, Οίνος Ηρακλείου.

Ιδιαίτερα προϊόντα: κρέατα Αστερουσίων, λάδι, κρασί, τυριά, Φράουλες Μητρόπολης, κηπευτικά, Τσικουδιά, Μέλι, ψάρια.

Εδέσματα διαδρομής

Στίφνος και βλίτα με κολοκυθάκια: Ένα πιάτο-ωδή στα λαχανικά του καλοκαιριού και στον λιτό γαστρονομικό πλούτο της Κρήτης, τα χόρτα. Στίφνοι, βλίτα και κολοκυθοκορφές καθαρίζονται και μόλις ζεματιστούν προστίθενται πατάτες κομμένες χοντρές και ολόκληρα τα κολοκυθάκια. Μόλις ψηθούν ανασύρονται, σουρώνονται και σερβίρονται  με λάδι και μπόλικο λεμόνι.

Σαρικόπιτες: Από τις πιο χαρακτηριστικές κρητικές πίτες, εμπνευσμένες από το σχήμα του σαρικιού της παραδοσιακής φορεσιάς. Στριφτές, λεπτές και γεμιστές με ξινή μυζήθρα, ψήνονται μέχρι να ροδίσουν και Πασπαλίζονται με καβουρδισμένο σουσάμι ή καρύδια και κανέλα,  σερβίρονται συνήθως με μέλι και συνοδεύονται υπέροχα με τσικουδιά.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε